S Mađarima i Švicarcima

Hrvatska reprezentacija na Kantridi s gostima odradila završne pripreme uoči EP-a: “Rijeka ima najbolje uvjete”

Ivana Vaupotić

SMJER VJEČNI GRAD - Zsuzsanna Jakabos i Meri Mataja/Foto A. KRIŽANEC

SMJER VJEČNI GRAD - Zsuzsanna Jakabos i Meri Mataja/Foto A. KRIŽANEC

Mađari su se prošle godine u Rijeci spremali uoči Olimpijskih igara u Tokiju, sada su ovdje trenirali tri tjedna, jednako kao i naši gosti iz Švicarske. Opet će se vratiti - kaže Dalibor Krebelj



RIJEKA Hrvatska plivačka reprezentacija jučer je na bazenu na Kantridi odradila posljednji trening uoči odlaska na Europsko prvenstvo, domaćin kojega će od 11. do 17. kolovoza biti Rim.


Meri Mataja (Kantrida), Ana Blažević (Maksimir), Amina Kajtaz (Mladost) i Nikola Miljenić (Medveščak) u Rijeci su trenirali od ponedjeljka pod budnim okom izbornika hrvatske reprezentacije Domagoja Zajeca te trenera Dalibora Krebelja, Lovrenca Franičevića i Klare Šiljeg, a imali su itekako respektabilno društvo jer su završne pripreme uoči smotre Staroga kontinenta na bazenu na Kantridi odradili i mađarski reprezentativci Sebastian Szabo, svjetski rekorder na 50 delfin u malim bazenima te Zsuzsanna Jakabos, višestruka osvajačica odličja s europskih prvenstava, ujedno i supruga Ivana Petrova, mađarskog trenera i savjetnika hrvatske plivačke reprezentacije, kao i članovi švicarskog Ustera, Antonio Đaković, Hrvat sa švicarskom putovnicom i od ove sezone plivač Kantride te Maria Ugolkova.


Puni dojmova


– Što reći, još jednom se potvrdilo da Rijeka ima najbolje uvjete za treninge i najljepši bazen – rekao je Dalibor Krebelj, trener Kantride, koja je u suradnji s Hrvatskim plivačkim savezom i ove godine organizirala pripreme mađarskih plivača. – Mađari su se prošle godine u Rijeci spremali uoči Olimpijskih igara u Tokiju, sada su ovdje trenirali tri tjedna, jednako kao i naši gosti iz Švicarske. Drago nam je što su Rijeku prepoznali kao destinaciju u kojoj mogu kvalitetno trenirati, puni su dojmova i opet će se vratiti.




Hrvatska četvorka u ponedjeljak putuje na Europsko prvenstvo u Rim, a njezina nova članica je Amina Kajtaz, plivačica Mladosti i donedavna predstavnica Bosne i Hercegovine, koja je u svibnju prošle godine zatražila hrvatsko sportsko državljanstvo.


Antonio Đaković/Foto A. KRIŽANEC


Meri


Jedna od uzdanica hrvatske vrste je Riječanka Meri Mataja, jedina hrvatska predstavnica na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u Budimpešti. Plivačica Kantride prošlog je vikenda na prvenstvu Hrvatske za dobne skupine u Zagrebu, posljednjoj provjeri uoči odlaska u talijansku prijestolnicu, osvojila titulu mlađeseniorske prvakinje na 50 prsno plivavši 31.51 sekundu, čime je za 13 stotinki popravila svoj nekoliko mjeseci star mlađeseniorski državni rekord.


– Zadovoljni smo kako su prošle završne pripreme, dobro se radilo i spremni dočekujemo Europsko prvenstvo. Cilj nam je da u obje svoje discipline, na 50 i na 100 metara, Meri ispliva svoje najbolje rezultate, a vjerujem da bi joj osobni rekord na 50 metara trebao donijeti i plasman u polufinale – zaključio je Dalibor Krebelj.