Plivanje

Plivač Kantride i reprezentativac Švicarske osvojio srebro na Europskom prvenstvu, 16-godišnja Mostarka došla do bronce

Ivana Vaupotić

Antonio Đaković/Foto REUTERS

Antonio Đaković/Foto REUTERS

Sutra će u kvalifikacijama utrke na 50 prsno nastupiti Meri Mataja, plivačica Kantride plivat će u drugoj kvalifikacijskoj skupini



RIJEKA Antonio Đaković, hrvatski plivač sa švicarskom putovnicom i član Kantride, osvojio je srebrno odličje u utrci na 200 slobodno na Europskom prvenstvu u Rimu. Đaković je do titule viceprvaka Staroga kontinenta doplivao za 1:45.60 minuta, ulogu favorita opravdao je 17-godišnji Rumunj David Popovici, koji je nakon zlata i svjetskog rekorda na 100 slobodno, naslov prvaka Europe osvojio i u dvostruko dužoj dionici.


Popovici je finalnu utrku isplivao za 1:42.97 minuta, čime je za 24 stotinke popravio svoj dva mjeseca star svjetski juniorski rekord te za 1.82 sekunde godinu dana star rekord europskih prvenstava, što je bio u vlasništvu Rusa Martina Maljutina. Broncu je osvojio Austrijanac Felix Auboeck (1:45.89).


Na pobjedničko postolje stala je i Lana Pudar, 16-godišnja plivačica iz Mostara, koja je osvojila brončano odličje u utrci na 100 delfin plivavši 57.27 sekundi. Zlato je osvojila Šveđanka Louise Hansson (56.66), a srebro braniteljica naslova, Francuskinja Marie Wattel (56.80).




Sutra će u kvalifikacijama utrke na 50 prsno nastupiti Meri Mataja, plivačica Kantride plivat će u drugoj kvalifikacijskoj skupini. Na posljednjoj provjeri uoči Rima, prvenstvu Hrvatske za dobne skupine u Zagrebu, treći je put ove sezone popravila svoj mlađeseniorski rekord (31.64), što joj daje vjetar u leđa uoči nastupa (9.45 sati).