Vrijedan jubilej

U subotu se u Lokvama obilježava veliki uspjeh u podvodnoj orijentaciji, Riječani na Lokvarskom jezeru postali svjetski prvaci

Igor Duvnjak

Dražen Valerijev, Slobodan Petković i Vlado Žic/S. DRECHSLER

Dražen Valerijev, Slobodan Petković i Vlado Žic/S. DRECHSLER

Dražen Valerijev i ja smo godinu ranije bili u DDR-u. Oni su nam puno pomogli, dosta su nas toga naučili, a i dali su nam dio opreme. Ono u Lokvama je bio uspjeh bez presedana - ističe Vlado Žic



RIJEKA  Godine, desetljeća čak prolaze pored nas brzo kao na filmu, ali ona lijepa, draga sjećanja ne minu, ostaju zauvijek. Vrijedi to i za onaj riječki uspjeh na Lokvarskom jezeru, kada su Riječani koji su činili reprezentaciju Jugoslavije, slavili veliki uspjeh, osvojivši zlatnu medalju u ekipnoj disciplini podvodne orijentacije. To je bilo prvo svjetsko prvenstvo te su oni prvi svjetski prvaci, sve na natjecanju održanom u slikovitom kutku našeg Gorskog kotara, na Lokvarskom jezeru, itekako spominjanom po prirodnoj ljepoti. Jest da je umjetno, ali protežući se sve do podnožja obližnjeg Risnjaka, privlači brojne posjetitelje. U tom šarmatnom ambijentu, u sportu kakav je podvodna orijentacija koji uz korištenje pod vodom ronilačke i navigacijeke opreme, zahtijeva snalaženje i brzinu, održano je prvo svjetsko prvenstvo uz nastup šesnaest zemalja, osim domaćina Jugoslavije sudjelovali su još Australija, Austrija, Bugarska, Čehoslovačka, Danska, DDR, Španjolska, Francuska, Njemačka, Nizozemska, Mađarska, Italija, Luksemburg, Sovjetski Savez i Švedska.


Zlatni trokut


U jugoslavenskoj reprezentaciji su bili Miljenko Kuzele, Zdenko Novak, Vladimir Žic, Ljiljana Demartini, Dalibor Mladenović, Ljiljana Valerijev, Dražen Valerijev, Claudia Milotti i vođa reprezentacije, izbornik Slobodan Petković. Iz tog sastava zlatni trokut su sačinili Dražen Valerijev, Vladimir Žic i Dalibor Mladenović, koji su u ekipnoj disciplini osvojili naslov najboljih na svijetu. Bolji su među inima od Sovjetskog Saveza koji je do tada na natjecanjima vladao ovom disciplinom. Osim toga, Jugoslavija je na SP-u osvojila sveukupno drugo mjesto. U ovom slučaju je riječ o tri individualne i jednoj ekipnoj disciplini, onoj u kojoj je Jugoslavija osvojila zlato. Adekvatno je nagrađen izvanredan ekipni rad, vještina je dokazana u pravo vrijeme na pravom mjestu, a lijepog su se događaja prisjetila trojica sudionika tog goranskog događaja, vraćajući se pola stoljeća unatrag – Vlado Žic, Slobodan Petković i Dražen Valerijev. Osvježavajući sjećanje na onaj svjetski naslov, nadaju se buđenju zanimanja među novim generacijama za podvodnu orijentaciju i za sportske aktivnosti tog tipa na jezerima.


Vlado Žic, Dražen Valerijev i Dalibor Mladenović na pobjedničkom postolju


Valerijev i Žic


– Prije ovog prvog svjetskog prvenstva održana su četiri europska prvenstva – kaže Vlado Žic o činjenici da je titula svjetskih prvaka potrajala itekako dugo. – Nakon prvenstva u Lokvama, iduće SP je održano tek 1985. godine. Najveći je problem što je u svjetskom savezu ovog sporta bila Republika Južna Afrika, poznata zbog aparthejda i samim time smo je i mi i ostali izbjegavali. Kada je riječ o lokvarskom velikom uspjehu, Dražen Valerijev i ja smo godinu ranije bili u DDR-u. Oni su nam puno pomogli, dosta su nas toga naučili, a i dali su nam dio opreme. Inače, mi smo na tom svjetskom prvenstvu u ovoj disciplini bili prvaci, a još smo i sveukupno bili drugi. Potukli smo recimo Istočne Nijemce, koji su tada kotirali odmah iza SSSR-a. Ono u Lokvama je bio uspjeh bez presedana. Recimo, SSSR je imao sva prva mjesta na drugim velikim natjecanjima, na EP-ima, tu i tamo bi se ubacio DDR. Reprezentacija Jugoslavije se sastojala od pet muških i tri ženske članice. Od onih pet smo samo troje nastupili u momčadskoj disciplini, Dražen Valerijev, Dalibor Mladenović i ja.


Sjajan ambijent




Tadašnji izbornik Slobodan Petković i danas ističe onaj zlatni doseg, titulu svjetskih prvaka u disciplini koja je svojevrsni pandan nadmetanju štafeta u plivačkom sportu.


– Bilo je to prvo svjetsko prvenstvo. Održano je kod nas zahvaljujući jednom vrhunskom čovjeku, Josipu Meduru, potpredsjedniku svjetske federacije, njegovom zaslugom Jugoslavija je dobila organizaciju tog prvenstva. Tu su popratni bili još glavni sudac Ivan Molnar te predsjednik Organizacijskog odbora Dušan Trifunović. Imao sam veliku čast bit u toj ekipi kao kapetan i selektor. Sretan sam da sam mogao biti na čelu ekipe koja je osvojila svjetski primat što je tada bilo nepojmljivo, taj uspjeh Dražena Valerijeva, Vlade Žica i Dalibora Mladenovića.


Lokvarsko jezero ugostilo je predstavnike 16 zemalja/S. DRECHSLER


Sve se odvijalo u idiličnom ambijentu Lokvarskog jezera čega se rado sjeća i Dražen Valerijev ističući kako će se ove subote u Lokvama adekvatno obilježiti ova obljetnica.


– Vijorilo se šesnaest zastava zemalja sudionica, ambijent je bio fenomenalan. Organizacija je bila sjajna, a najveći dio ljudi, sudaca na barkama i tehničkog osoblja, odabrani su iz samih Lokava. Na proslavi će dobiti i zahvalnice, ali nažalost dosta njih više nije među živima. U subotu će u 16 sati biti postavljanje spomen-ploče baš na samoj brani tamošnjeg jezera, nakon toga u Domu kulture će se emitirati film o tom događaju, snimanom tada u crno-bijeloj tehnici, potom će se otvoriti i izložba fotografija. Naravno, nakon toga je druženje, zakuska uz muziku i ples.