Na rubu provalije

Raspad sistema u riječkom sportskom ponosu, račun blokiran, a gotovo svi igrači su otišli

Valentina Prokić

Dario Pavia/Foto Arhiva NL

Dario Pavia/Foto Arhiva NL

Budućnost Boćarskog kluba Vargon, nekada poznatijeg kao Rikard Benčić, je vrlo neizvjesna



RIJEKA Riječki boćarski prvoligaš Vargon našao se u nezavidnoj situaciji. Razlozi su, kao i obično kada je sport u pitanju – financijske prirode. Akumulirani dugovi prema državi i prema igračima rezultirali su odlaskom gotovo cijele momčadi, koja je prije dva mjeseca igrala finale prvenstva Hrvatske te završila kao viceprvak. I tako se Vargon, klub s bogatom poviješću u kojoj je bio puno poznatiji kao Rikard Benčić i koji je osnovan davne 1952. godine, našao na rubu provalije. Iskusnog riječkog boćarskog trenera Čedu Vukelića, koji prvu momčad Vargona vodi već 11 godina, očekuje neizvjesna jesen jer su mu preostala tri igrača prve momčadi Sandro Gulja, Fran Jakominić i Karlo Vukelić, svi su ostali najavili odlazak i zatražili ispisnice. Ima Vukelić sjajnu juniorsku ekipu, no ona još nije dosegla razinu da može iznijeti sezonu u Super ligi.


– Kada smo konačno dočekali sastanak s Upravom, rečeno nam je da je račun blokiran zbog dugova, da se traži model otplate. No zapravo je sve u zraku, budućnost kluba i normalno funkcioniranje. Odrekao sam se svog duga u korist kluba, ako će im to malo pomoći, no nisam mogao ostati jer još uvijek imam igračke ambicije. Došao sam na korak do reprezentacije i moram nastaviti igrati na visokom nivou ako želim to ostvariti. Nisam imao namjere odlaziti, ali ne mogu igrati godinu dana bez ikakvih ambicija. Dogovorio sam sve s Pulom – rekao je jedan od ponajboljih igrača Vargona u prošloj sezoni Joško Buterin.


Alfa i omega Pule Suad Zemunović ponovo stvara jaku Pulu, koja je prošle sezone riječkom prvoligašu otela naslov prvaka u finalnom dvoboju na Podvežici. Osim Buterina, put Pule krenuli su Dario Pavia i kapetan Vargona Davor Jelovica. Benjamin Guštin vratio se u Pazin, iz kojega je preko Pule stigao u Vargon, dok se Vedran Glavić preselio u Ročko Polje. Iskusni bivši reprezentativac Roland Marčelja još uvijek važe ponude, Alen Šestan je karijeru odlučio nastaviti u Krenovcu, dok Leon Petz odlazi u Sveti Jakov Jadranovo. Prijelazni rok traje do kraja mjeseca, vremena nema previše, a nema baš ni onih koji su spremni doći i igrati za obećanja.