Proračun

OI u Parizu stajat će desetak miljardi eura, ali u odnosu na prethodne to nije tako veliki novac

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

OI u Tokiju stajale su 12 milijardi eura, u Londonu između 12 i 15 milijardi eura, a one u Ateni 13 milijardi eura



PARIZ Ukupni trošak za Olimpijske igre u Parizu trenutno je blizu 9 milijardi eura, uključujući nešto više od 2.4 milijarde javnog novca, a izgledno je da će konačni račun premašiti deset milijardi eura, tvrdi AFP.


Unatoč toj svoti, ove bi Igre bile jedne od najjeftinijih u modernoj povijesti, kaže francuska agencija.


Olimpijski organizacijski odbor (COJO) organizira natjecanje zahvaljujući uglavnom privatnom novcu sponzora (1.24 milijarde), Međunarodnog olimpijskog odbora (1.2 milijarde) i od prodaje ulaznica (1.4 milijarde). Ukupno se već 4.4 milijarde eura koristi za najam Stade de Francea, za plaćanje zaštitara, kreveta u olimpijskom selu, privremenih tribina, pa čak i plesača za svečano otvaranje.




U početku je proračun iznosio 3.8 milijardi eura, a krajem 2022. COJO je povećao svoj proračun za 10 posto, posebno zbog inflacije. Zatim je dobio dodatni javni novac od 111 milijuna eura od države i zajednica, posebno za organizaciju Paraolimpijskih igara.


Sto dana prije događaja COJO još uvijek ima rezervu od gotovo 120 milijuna eura iz kojih može izvući dodatna sredstva, a nedavno je zatraženo od regije Ile-de-France da doprinese autobusnom prijevozu za ovlaštene osobe, što košta deset milijuna eura. Regija je to odbila.


Država pozorno prati situaciju i u slučaju deficita intervenirat će jer je dala jamstvo od tri milijarde eura.


“Trenutno nema razloga misliti da će biti deficita”, nedavno je uvjeravala ministrica sporta i Olimpijskih igara Amélie Oudéa-Castera.


Ako “Igre financiraju Igre”, prema formuli organizatora, uvijek je bilo planirano da će se infrastruktura pokriti javnim novcem. Olimpijsko selo koje će biti pretvoreno u stambene objekte stavljene na tržište koštalo je 646 milijuna eura, pješački most između Stade de Francea i olimpijskog vodenog centra, novi bazeni u Seine-Saint-Denisu, a  preko tvrtke za isporuku olimpijskih radova (Solideo), gotovo 1.8 milijardi eura javnih sredstava od države, regije i grada Pariza otišlo je na Olimpijske igre.


Ukupni proračun Solidea je 4,4 milijarde eura.


Tako je COJO proračun blizu devet milijardi eura, na 8.8 milijardi eura ili dvije milijarde eura više od planiranog 2019.godine. Koliki će biti točan trošak javne sigurnosti, uključujući bonuse od 1900 eura za policajce, još se ne zna.


Olimpijske igre u Tokiju, pogoršane zdravstvenom krizom izazvanom Covidom i njihovim odgađanjem za godinu dana, prema japanskom Revizorskom sudu koštale su 12 milijardi eura, gotovo dvostruko više nego u dosjeu kandidature. U Londonu, prema varijabilnim procjenama, Igre su stajale između 12 i 15 milijardi eura, dok su u Ateni 2004. Olimpijske igre, koje su opteretile deficit grčke države, koštale 13 milijardi eura.


“Ovi su proračuni vjerojatno najkontroliraniji u povijesti Olimpijade i najtrezvenije organizirani u 20 godina”, tvrdi ministrica Oudéa-Castera.