Samir Barać

Legendarni kapetan hrvatskih vaterpolista: “S Grčkom će biti druga priča, igraju puno strpljivije nego Francuzi”

Igor Duvnjak

Samir Barać/S. DRECHSLER

Samir Barać/S. DRECHSLER

Bit će to veliki ispit za nas za ono što nas zapravo čeka u daljnjim utakmicama - tvrdi Barać



RIJEKA  U vaterpolskim krugovima i onima sportskim, dovoljno je kazati Samir Barać i misli odmah lete ka pobjedama, slavljima i uspomenama na najviša postolja najvećih natjecanja. Legendarni kapetan vaterpolista Primorja EB i hrvatske reprezentacije je osvojio sve što se može osvojiti, uz ostalo i zlato na Olimpijskim igrama te Svjetskom i Europskom prvenstvu. Zanimljiv je itekako pogled na utakmicu s Francuzima iz njegovog kuta, na dvoboj u kojem su suparnici na »tihoj vatrici« držali izabranike izbornika Ivice Tucka dok sjajni Marko Bijač nije zaključao vrata za uvjerljivu, važnu pobjedu Hrvatske.


– Velika razlika u kvaliteti među vratnicama između Bijača i francuskog vratara donijela je bitnu prednost. Iskoristili smo dosta lošu večer njihovog vratara odnosno imali fenomenalnu večer vanjskih pucača. Bez obzira na »igrača više« koji nas je mučio u početku, francuska obrana nije imala nikakvog odgovora na naše udarce – kaže Samir Barać. – Sigurnost Bijača na golu jednostavno je tjerala igrače naprijed i tu je nastala prevaga. Ono što je bitno da su nam centri, oni koji su ulazili na dva metra, Krapić i Vrlić, držali »dva metra«, samim time je cijeli napad stajao jako blizu vratiju. Ta tranzicija lopte je bila najveća enigma za njihovog vratara.


Hrvatski vaterpolisti su uspješnpo okončali i svoj drugi zaveslaj ka cilju na ovom Europskom prvenstvu. Poslije pobjeda nad Maltom i Francuskom s uvjerljivim razlikama sada ih čeka Grčka kao renomirani suparnik.




– Francuska i Grčka igraju potpuno različito. Mi smo sada vidjeli Francusku u jednoj četvrtini kao dosta organiziranu reprezentaciju. S Grčkom će to biti drugačija priča zato što je to momčad koja igra puno, puno strpljivije nego Francuska. Puno je i iskusnija. Očekujem dobar vaterpolo, normalno, bit će to veliki ispit za nas za ono što nas zapravo čeka u daljnjim utakmicama – zaključuje Barać