Svjetski kuglački kup

Hrvatski reprezentativci osigurali četiri odličja na kuglani Mlaka, Valentina Gal u polufinalnoj matineji

Valentina Gal i Tonči Mikac/A. KRIŽANEC

Valentina Gal i Tonči Mikac/A. KRIŽANEC

Medalja je tu, a sada ćemo vidjeti kojeg sjaja. Ima trenutaka kada se malo pogubim na stazi, ali zato je tu trener Mikac, koji me vraća u igru kako bi sve bilo kako treba - kaže Valentina Gal



RIJEKA Hrvatski reprezentativci osigurali su medalje u sve četiri kategorije Svjetskog pojedinačnog kupa, koji se održava na kuglani Mlaka. Nakon Paule Polanšćak i Luke Požege u kategoriji U-23 današnja polufinala i brončane medalje osigurali su članica Mlake Valentina Gal i Alen Kujundžić, srebrni s prošlog pojedinačnog Kupa. Kujundžić je u četvrtfinalu s 3:1 pobijedio Slovaka Petera Nemceka (596:560), koji je nakon prvih 60 hitaca bio čunj u prednosti, ali je zatim potonuo. U prvoj rundi Kujudžić je svladao Mađara Zsombora Zapletana s 3:1 (671:631). Slijedi Slovak Erik Kuna.


Valentina Gal ostvarila je želju, osvojila je prvu medalju s velikih pojedinačnih natjecanja, a kojeg će biti sjaja bit će jasnije nakon polufinalnog dvoboja sa Slovenkom Evom Sajko, zakazanom za 10.40 sati. U prvom kolu članici Mlake na putu se našla Estonka Saetalu Triinu, koju je svladala s 4:0 (589:524). U četvrtfinalu Gal je svladala Tatjanu Zlojutro (BiH) s 3:1 (556:495),uz malu krizu u drugom setu, koji je loše otvorila, a zatim u čišćenju srušila samo 36 čunjeva.


– Medalja je tu, a sada ćemo vidjeti kojeg sjaja – kaže Valentina Gal. – Kriza? Ima trenutaka kada se malo pogubim na stazi, ali zato je tu trener Mikac, koji sjedi iza mene i stalno me vraća kako bi se potrudila odraditi sve kako treba.


Čudljiva Mlaka




Iako ima prednost domaće kuglane, igra se s novim čunjevima i novim kuglama, na koje se ni Valentina nije uspjela potpuno priviknuti.


– Kuglana Mlaka je inače čudljiva, ovisi o vremenskim uvjetima pa znaju ostajati čudne pozicije. Sve to utječe na igru. Sada se nešto i pogodi, a čunjevi ne padnu kako se pogodi. A ponekad čunjevi ne padnu i zato što se ne odigra kako treba. Ali da uvjeti utječu na kuglanje – utječu.


Eva Sajko pobijedila je u četvrtfinalu sunarodnjakinju Maju Plavčak s 3:1 (566:570), ali presudio je jedan čunj, za koliko je dobila posljednji set.


– Ako pratim što se događa okolo, onda je moje kuglanje katastrofa. Ako gledam samo svoju stazu, tada je moje kuglanje gotovo savršeno. Primijetila sam da je borba bila žešća, ali to je bilo na suprotnoj strani. Više sam pratila dvoboj kuglača, to mi je malo odvuklo koncentraciju. Očekujem i danas pravu borbu.


Kuglačko jutro


Tonči Mikac, predsjednik Hrvatskog kuglačkog saveza i trener Mlake, može biti zadovoljan. Četiri natjecanja, četiri medalje.


– To je dobro… Mislim da smo time među prve dvije nacije po uspješnosti – kaže Mikac, koji može biti zadovoljan što je na kuglani Mlaka osvanula nova postava čunjeva i kugli, ali malo prekasno da bi Gal imala neku prednost, a čunjevi se razradili. Rezultati su objektivno tridesetak drva manji od onog što je uobičajeno.


Polanšćak i Požega će prvi na stazu, nakon njih Valentina Gal, a zatim Alen Kujundžić. U 13 sati su tri finala i bilo bi sjajno kada bi na tri staze bili hrvatski reprezentativci.


– Požega ide jako dobrog Nijemca Tima Brachtela, A reprezentativca. No, Požega dobro radi u posljednje vrijeme i kada se koncentrira, može se »potući«. Polanšćak u dvoboju s Njemicom Thiem ima šansu, barem 50:50 posto. Valentina Gal igra protiv Slovenke Sajko. Moglo bi biti borbeno ako se Valentina smiri i koncentrira, dok je Kujundžić danas favorit – zaključuje Mikac, najavljujući spektakularno kuglačko jutro na Mlaci.


Danas

Danas, 9.30: Thiem (Nje) – Polanšćak (Hrv), Brachtel (Nje) – Požega (Hrv), 10.40: Sajko – Gal, 11.50: Kujundžić – Kuna, finale U-23 kuglačica, 13: tri finala