Liga nacija

Hrvatske odbojkašice se porazom oprostile od Lige nacije, sada slijede “kvalifikacije” za ostanak

Hina

Foto VNL

Foto VNL

Najefikasnije u redovima sastava izbornika Ferhata Akbasa bile su Ema Strunjak i Samanta Fabris sa sedam poena



BANGKOK Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija poražena je od Turske s 3-0 (14, 23, 18) u posljednjem nastupu ovogodišnje grupne faze Lige nacija te će se morati boriti kroz Challenger Cup za ponovno sudjelovanje u ovom natjecanju 16 najboljih svjetskih ekipa.


Pobjeda u tri ili četiri seta protiv Turkinja mogla je Hrvatskoj donijeti nastup u Ligi nacija i sljedeće godine, ali već je prvi set pokazao da će se to teško dogoditi. Turkinje su u njemu povele 5-0 i do kraja seta uglavnom povećavale prednost koja je na kraju bila dvoznamenkasta (25-14).


Hrvatske odbojkašice su najbolje odigrale drugi set u kojem su imale i šest poena prednosti (11-5). No, u drugoj polovici seta su Turkinje, koje vodi bivši hrvatski izbornik Daniele Santarelli, ponovno zaigrale brže u napadu te od zaostatka 11-15 nanizale pet poena za prvo vodstvo u drugoj dionici. Do kraja seta vođena je izjednačena borba, ali su turske odbojkašice s tri poena zaredom u samoj završnici osvojile drugu dionicu s 25-23 i povele 2-0 u setovima.




Treći set je nalikovao prvom, u kojem su Turkinje bile nadmoćne i lakoćom došle do uvjerljive pobjede.


Hrvatsku su po učinku sa po sedam poena predvodile Ema Strunjak i Samanta Fabris, dok ih je šest osvojila Andrea Mihaljević. Kod Turkinja su prednjačile Ebrar Karakurt s 15 poena i Hande Baladin s 12.


Turska je ligaški dio natjecanje završila na trećem mjestu iza reprezentacija SAD-a i Poljske. Uz spomenute tri ekipe na završnom turniru osam najboljih u američkom gradu Arlingtonu u saveznoj državi Teksas, koji je na rasporedu od 12. do 16. srpnja, sudjelovat će još reprezentacije Kine, Japana, Brazila, Njemačke i Italije.


Hrvatska je u 12 utakmica ostvarila dvije pobjede i osvojila šest bodova te završila na 15. mjestu, plasiravši se samo ispred Južne Koreje koja je u svih 12 utakmica poražena. Međutim, kako su Korejke među 11 reprezentacija koje imaju automatski mjesto u Ligi nacija, reprezentacija Hrvatske je ta koja će se ponovno morati izboriti za sudjelovanje u ovom natjecanju za sljedeću godinu.


To će izabranice Ferhata Akbaša imati priliku učiniti kroz ovogodišnje izdanje Challenger Cupa, koji će od 27. do 30. rujna biti održan u francuskom Lavalu, a na kojem će uz Hrvatsku i domaću reprezentaciju sudjelovati još i izabrane vrste Kenije, Kolumbije, Meksika, Vijetnama, Švedske i Ukrajine.


Natjecanje se održava po nokaut sustavu, a samo će se pobjednička reprezentacija plasirati u sljedeće izdanje Lige nacija. Hrvatske odbojkašice su se na taj način plasirale u ovogodišnje izdanje Lige nacija, pobijedivši 2022. na Challenger Cupu u Zadru.