US Open

Emmi Raducanu tinejdžersko finale US Opena, Britanka postala prva tenisačica koja je iz kvalifikacija stigla do Grand slam naslova

Hina

Emma Raducanu/Foto REUTERS

Emma Raducanu/Foto REUTERS

Također je i prva Britanska koja je osvojila neki Grand slam turnir nakon Virginie Wade kojoj je to uspjelo u Wimbledonu 1977. godine



NEW YORK  Britanska tenisačica 18-godišnja Emma Raducanu pobjednica je ovogodišnjeg US Opena nakon što je u finalu sa 6-4, 6-3 svladala 18-godišnju Kanađanku Leylah Fernandez.


Mlada je Britanka, inače 150. na WTA ljestvici, tako postala prva tenisačica koja je iz kvalifikacija stigla do Grand slam naslova i najmlađa nakon Ruskinje Marije Šarapove koja je osvojila Wimbledon sa 17 godina 2004. Također je i prva Britanska koja je osvojila neki Grand slam turnir nakon Virginie Wade kojoj je to uspjelo u Wimbledonu 1977. godine.


Raducanu je do naslova ostvarila deset pobjeda, od čega tri u kvalifikacijama, i pritom nije izgubila ni jedan set.




Ovo je finale posebno i zato jer se privi put dogodilo da finale igraju dvije tenisačice koje nisu nositeljice.


Njena suparnica 18-godišnja Fernandez je 73. tenisačica svijeta i do finala je također imala impresivan put na kojem je između ostalih eliminirala i tri tenisačice iz prvih deset: Japanku Naomi Osaka (WTA- 3.), Ukrajinku Elinu Svitolinu (WTA-5.) i Bjeloruskinju Arynu Sabalenku (WTA-2.).


U meču koji je trajao sat i 51 minutu, Fernandez je četiri puta izgubila svoj servis, po dva puta u svakom setu, a britanskoj ga je tenisačici uzela dva puta. Fernandez je, osim toga, napravila  pet dvostrukih pogrešaka.


U drugom setu, nakon što je na svom servisu spasila dvije meč lopte kod rezultata 5-2, Fernandez je pojačala igru. Pokušavajući stići jednu njenu loptu, Raducanu se okliznula i ogrebala lijevo zbog čega je uzela medicinski odmor da omota ranu  što je zaustavilo nalet Fernandez. Raducanu je nakon toga iskoristila svoju treću meč loptu za svoj prvi Grand slam naslov.