Samir Barać

Čelnik vaterpolista Primorja EB koji nižu zapažene rezultate: “Želimo samo nastaviti putem kojim smo krenuli”

Igor Duvnjak

Samir Barać/Foto PIXSELL

Samir Barać/Foto PIXSELL

Toplo se nadamo da ćemo za to dobivati svu moguću potrebnu pomoć - kaže Samir Barać, predsjednik riječkih vaterpolista



RIJEKA  O uspjesima mlade momčadi vaterpolista Primorja Erste bank samo što se još ne čuje pokoji krik galeba, na svakom gradskom sportskom kantunu ugodna su tema ćakula zaljubljenika u vaterpolo. Mlada momčad, iako je još daleko od sazrijevanja, niže uspjehe, loptački delfini trenera Igora Hinića čekaju kraj sezone s osiguranim plasmanom u osminu finala LEN Euro Cupa te ostankom u elitnom razredu Regionalne lige, sve nakon što su na Final Fouru Kupa u zadarskom polufinalu mladi kapetan Tin Brubnjak i ekipa velikom favoritu Jadranu pružili iznenađujuće jak otpor.


»Kao šipak pun koštica«, riječka je momčad nabijena talentom, ta je činjenica vidljiva i s najvišeg reda tribina plivališta Kantride na bilo kojoj od tolikih ispita, bilo onih hrvatskih ili međunarodnih. Uz to, što je jako bitno, krasi je pravi momčadski duh, kao i nesalomljivi karakter, vratar Ivan Mauro Čubranić i suigrači se ne predaju do kraja, kao što, bez obzira na zvučna imena u suprotnom taboru, ne zaziru od borbe s bilo kojim suparnikom.


– Naša momčad može još puno više – optimistična je procjena s vrlo relevantne adrese, one Samira Baraća, najtrofejnijeg riječkog sportaša koji je osvojio sve u omiljenom mu sportu, svjetskog, olimpijskog i europskog prvaka, nekadašnjeg proslavljenog kapetana hrvatske reprezentacije. Predsjednik Primorjaša jedan je od proslavljenih asova koji su na glavnim funkcijama u klubu, uz trenera Hinića, tu su još Damir Glavan i Željko Šimac. Svi oni, stari sportski prijatelji, složnim zaveslajima žele nastaviti ovu lijepu plovidbu.


Budućnost




– Velika garancija budućnosti je prosjek starosti momčadi od tek 20,9 godina. Uz to, Tin Brubnjak i Ivan Mauro Čubranić već su dobivali poziv za A reprezentaciju, očekujem da će se u budućnosti iskristalizirati još i pozivi mlađima, u prvom redu Niki Čubraniću i Viktoru Tončiniću. Ne zanemarimo ni sve ostale dečke, kao i našu Školu vaterpola. Svi su oni svjesni da dobrim radom te klupskim i njihovim ambicijama dobro guramo naprijed. Imamo potencijal za puno napraviti, no puno ovisimo o ovdašnjoj gospodarskoj i financijskoj situaciji.


U mladoj ekipi je pritom vrlo zamjetna uloga iskusnih igrača, ona crnogorskog majstora Darka Brguljana, nizozemskog ljevorukog strijelca Kasa Te Rielea, slovenskog beka Jaše Kadiveca, koji uz Talijana Fabija Crippu zatvaraju četverokut inozemnih pojačanja Primorja EB.


– Brguljan, Te Riele, Kadivec i Crippa nam jako puno znače. Riječ je o kvalitetnim igračima, reprezentativcima koji puno daju u igri, a uz to i svojim iskustvom pomažu našim mladim dečkima.


Zalet ka sadašnjim ostvarenjima je započeo već i ranije.


– Prošle sezone smo izborili plasman u LEN Euro Cup, što je bio zalog kontinuiteta razvoja igrača i ostvarenja rezultata. Dobili smo niz jako bitnih utakmica za skupljanje iskustva i razvoj igrača.


Slatki plodovi


Na Kantridi raste stablo koje daje slatke plodove, obećava još slasnije, ali naravno da mu treba zalijevanje da ne počne venuti. Primorjaši za visoke letove trebaju što veću financijsku potporu.


– Priča oko našeg financiranja vezuje se uz našeg sponzora Erste banku, sve ostale sponzore i donatore, na prijatelje kluba, te Riječki sportski savez, znači automatski na Grad Rijeku. Svima velika hvala što su prepoznali što se radi u našem klubu. Nadamo se da će Gradsko vijeće usvojiti sljedeći rebalans proračuna jer je iznova predviđeno povećanje iznosa sredstava za sport. To je jako bitno jer ta sredstva ne samo nama, nego i svim ostalim klubovima, jednostavno omogućuju financijsku likvidnost, zapravo opstanak kluba. Želimo sada samo nastaviti ovim putem kojim smo krenuli, ostvariti sve moguće ciljeve koji su pred nama. Toplo se nadamo da ćemo za to dobivati svu moguću potrebnu pomoć.