Klara Barnjak

Atletičarka Kvarnera ostvarila je prvi od dva cilja postavljena uoči sezone: “Nešto me i dalje tjera da treniram”

Ivana Vaupotić

Klara Barnjak/Foto M. GRACIN

Klara Barnjak/Foto M. GRACIN

Volim se natjecati u dresu reprezentacije, više je adrenalina, budem psihički spremnija i motiviranija - kaže Klara Barnjak



RIJEKA  Klara Barnjak, atletičarka Kvarnera, ostvarila je prvi od svoja dva cilja koja si je postavila uoči početka sezone. Na Ekipnom prvenstvu Hrvatske u Zagrebu pobijedila je u skoku u dalj s 6,19 metara i osigurala svoje mjesto među članovima hrvatske reprezentacije koja će danas započeti nastup na Ekipnom prvenstvu Europe u Drugoj ligi u Silesiji.


– Drugi cilj se nadam da bih mogla ispuniti u Poljskoj. Očekujem da ću skakati na razini osobnog rekorda, ali ne mislim da će mi to donijeti neki visoki plasman jer je konkurencija stvarno jaka. To mi može biti samo dodatni motiv, kao i atmosfera na stadionu. Volim se natjecati u dresu reprezentacije, više je adrenalina, budem psihički spremnija i motiviranija – započela je Klara Barnjak, koja ima 12. prijavljeni rezultat u konkurenciji 16 daljašica.


– Onih 6,19 metara skočila sam bez daske, tako da tu ima sigurno još 20 centimetara prostora. Najvažnije je da dam sve od sebe, a ja se nadam da ću skočiti više nego što sam dosad skakala na početku sezone. Bio bi i red – kaže 23-godišnja atletičarka Kvarnera, kojoj je ovo povratnička sezona nakon gotovo godinu dana pauze zbog skakačkoga koljena koje joj je zadavalo dosta problema.




– Najveći mi je problem stvarala bolna patela zbog koje nisam mogla stati na nogu. Pokušavala sam trenirati, ali su mi preporučili da isključivo radim vježbe i idem na fizikalnu terapiju, tako da sam trenirati počela tek u listopadu. Ozljeda je i dalje tu, ali sada barem znam kako s njom izaći na kraj – nastavila je Klara Barnjak koja je svoj najbolji rezultat od 6,34 metra skočila u kvalifikacijama Europskog mlađeseniorskog prvenstva u Tallinnu na kojem je ostvarila najveći uspjeh karijere zauzevši osmo mjesto.


– Bila je to moja najbolja sezona, mislim da je rezultatski mogu ponoviti. Sada sam u seniorskoj kategoriji, tu je konkurencija puno jača i teže se kvalificirati na velika natjecanja. U mojem slučaju čak niti plasman putem renkinga nije moguć, budući da ne idem na tako jake mitinge na kojima mogu skupljati bodove. Čak se i u Hrvatskoj konkurencija zaoštrila, to je jako pozitivna stvar. Jača konkurencija mi puno znači, gura me naprijed.


Klara Barnjak završila je fizioterapiju na Zdravstvenim studijima u Rijeci, a sada stažira u KBC-u Rijeka.


– Sada sam stažist prvostupnik, prije sam se zamišljala isključivo u fizioterapiji u sportu, sada stažiram u bolnici na Sušaku i moram reći da mi se jako sviđa i vidim se u tome. No, prvo moram položiti stručni ispit, a onda vidjeti što i kako dalje. To ne znači zbogom atletici, trenirat ću koliko god budem mogla. Sve je teže i teže, ali nešto me i dalje tjera da treniram – zaključila je Klara Barnjak.


Kolak i Premeru

Hrvatska reprezentacija natječe se u Drugoj ligi zajedno s Rumunjskom, Estonijom, Mađarskom, Danskom, Slovenijom, Litvom, Bugarskom, Slovačkom, Latvijom, Islandom, Srbijom, Ciprom, Moldavijom, Ukrajinom i Luksemburgom. Osim Klare Barnjak, hrvatske boje u Silesiji branit će još dvoje atletičara Kvarnera, Sara Kolak, olimpijska pobjednica u bacanju koplja, te Marin Premeru, bacač i trener, koji se nalazi na listi rezerva.