Borilački spektakl

OPATIJA FIGHT NIGHT Kuitty Begaj: Samo je jedan Cro Cop

Zlatko Horvat

SNAŽAN BORAC VELIKOG SRCA - Kuitty Begaj

SNAŽAN BORAC VELIKOG SRCA - Kuitty Begaj

Ovo mi je prva profesionalna borba. Do sada je sve išlo kako treba. No, optimist sam, želim borbu završiti jednim udarcem - kaže Kuitty Begaj, u čijem kutu će stajati Mirko Filipović



RIJEKA »Opatija Fight Night« ide dalje, bez obzira na pandemiju koronavirusa. U dvorani Marino Cvetković neće biti gledatelja, ali 12. izdanje borilačkog spektakla je zajamčeno. I moći će se vidjeti »online« večeras od 19 sati. Jedna od zvijezda večeri je Kuitty Begaj, koji se više od godinu dana priprema u timu Mirka Filipovića. Cro Cop stiže u Opatiju i bit će u kutu ringa kao glavni trener.


– Osjećam se dobro, nema nervoze. Vjerujem da će sve dobro proći – kaže Kuitty Begaj, koji je zajedno s promotorom Antonijom Brozzuom stigao na Kvarner uoči opatijske borbe. Brozzu je promotor, koji je Begaju poput oca. Ujedno kao menadžer vodi brigu o posadi Cro Copa.


– Kuittyju je ovo prva profesionalna borba. Odabrao je ovu priredbu jer ima tradiciju, voli Hrvatsku i zato će u Opatiji imati premijeru. Veliki je borac, snažan, ali iza svega toga krije se veliko srce. Želi se pokazati svijetu. Nije od jučer u ovom sportu, startao je s kick boxingom prije sedam godina i osvojio je dva Svjetska kupa u WACO federaciji – kaže Antonio Brozzu. Njegovo prijateljstvo s Mirkom Filipovićem bilo je presudno za dolazak Begaja u Zagreb.




– Mirko je došao u Italiju na jedan seminar. Pogledao je neke borce, ali nikad mu ne bih rekao da je među njima moj sin. No, svidio mu se jer je trenirao dvaput dnevno i tako sedam godina, bez prekida. Nije Kuitty izabrao Mirka, već je Mirko odabrao njega. Rekao sam mu da se radi o mojem sinu, od kojeg bi nešto moglo postati. Tako je Kuitty otišao u Zagreb trenirati kod Mirka, koji ga je zavolio jer dolazi prvi i odlazi zadnji iz dvorane ili teretane.


Nezamisliva prilika


Kuitty Begaj dobio je priliku trenirati sa svojim idolom.


– Godinu dana sam u Zagrebu. Dobio sam priliku koji nisam mogao ni zamisliti. Ali, došla je i jako sam zadovoljan sam. Mislim da sam jako puno napredovao radeći s njim. U svim vidovima, fizički, tehnički, ali i mentalno – kaže 28-godišnji borac.


Mirko Filipović bit će u kutu, tijekom borbe savjetovat će Begaja. Brozzu je zadovolja, jer će legenda voditi novaka među profesionalcima, ali i veterana među amaterima.


– Kuitty je vrlo jak. Doživljavam ga kao sina i vidim tu promjenu. Njegovo tijelo se promijenilo, sve je poboljšao. Sada je pet puta bolji nego što je bio, a sve to možemo zahvaliti Mirku. Ima najbolje moguće uvjete, sparira s Cro Copom, Stipom Drvišem, Satoshijem Ishiijem, Antom Delijem… Želi jednog dana postati UFC borac. Siguran sam da će uspjeti. Možda postane i prvak, ali to može postati samo jedan – dodaje Brozzu.


Prvi korak bio bi ulazak u KSW, poljsku organizaciju koja organizira MMA borbe. Takva MMA borba je i ona koja ga večeras čeka u posljednjem, šestom meču večeri. Suparnik mu je Darko Knežević iz Srbije.


– Gledao sam snimke nekih njegovih mečeva. Želio bih završiti borbu što je prije moguće. Volim borbe. Kada se borim osjećam se dobro, slobodno. Zato što mi se sviđa. Moja strast su automobili i mješovite borilačke vještine – kaže Kuitty. – Najsretniji sam u Bergamu, tamo je moj dom. Nogomet? Pratim samo reprezentaciju Italije. I borilačke sportove. Od boksa nadalje.


Peto dijete


Možda jednoga dana postane borac poput Cro Copa.


– To će biti malo teže. Možda i nemoguće. Cro Cup je samo jedan, nema kopije. Ali probat ću postati što je moguće bolji. Ovo mi je prva profesionalna borba. Do sada je sve išlo kako treba. No, optimist sam i za ovu borbu, želim je završiti što prije, jednim udarcem. Šteta što nema gledatelja, ali borba će biti prenošena preko You tubea, moji navijači moći će vidjeti meč.


Iza Kuittyja Begaja je tužna priča. Izgubio je roditelje na Kosovu za vrijeme rata.


– Imam četvero djece, on je peti. On je zaista dobar dečko, vrlo korektan. Poseban. Vidio je puno ružnih stvari, ali krenuo je dalje. Trenirao je, borio se, dobivši sve mečeve kao amater. Nadam se da će ostvariti sve snove – kaže Brozzu.


Sreli su se prvi put kada je Kuitty imao 17 godina. Kuitty je iz Mališeva pored Prizrena.


– Moj otac je bio na Kosovu s UN-om i znao je cijelu situaciju, za napad i stradanje cijelog sela za vrijeme rata na Kosovu. Pokušao je Kuitty pobjeći, ali Srbi su ga uhvatili. Dva je dana bio bez hrane i vode, nije se spremala lijepa sudbina njemu i njegovom bratu. Ali, pronašli smo rješenje… – kaže Brozzu.


Kuitty je dobio priliku za novi život.


– Antonio je vrlo važan u mojem životu, u svemu. Bez njega ne bih bio ovdje. U borbama želim napraviti što je više moguće. Volim ovaj sport i želio bih njemu ostati. Mogao bih jednoga dana otvoriti svoju dvoranu gdje bih mladima pokazao ono što sam naučio. Ali do tada bit ću borac.