Slavlje protiv Nizozemske

Novi veliki uspjeh na EURO-u: Hrvatske rukometašice nadigrale aktualne svjetske prvakinje i osigurale drugi krug

Igor Duvnjak

Foto HRS

Foto HRS

Igračice izbornika Nenada Šoštarića, nezaustavljiva Larissa Kalaus sa devet golova, sjajna golmanica Tea Pijević i sve ostale su bile najbolje "kada se broje mrtvi", u dramatičnom finišu



RIJEKA Utakmica 2. kola skupine C Europskog prvenstva rukometašica: Hrvatska – Nizozemska 27:25 (13:14). Kolding Sydbank Arena u Koldingu. Sutkinje: Christiansen, Hesseldal, Hansen (Danska).


HRVATSKA: Bešen, Pijević, P. Posavec 2, Krsnik 4 (1), S. Posavec, Mičijević 6, L. Kalaus 9, D. Kalaus, Ježić 2, Jjapundža, Simara 2, Debelić, Mamić 1, Vidak 1, Blažević, Prkačin.


NIZOZEMSKA: Duijddam, Wester, Kramer, Van Del Heijden 4, Bont 2, Abbingh 5 (3), Nusser 1, Snelder 2, Van Wetering 1, Dulfer 5, Freniks, Smits, Smeets, Malestein 3, Van Del Vliet, Housheer. 2




U Koldingu novo slavlje hrvatskih rukometašica, nakon Mađarica sada su matirane i svjetske prvakinje Nizozemke poslije velikog rata živaca u nastavku.


Igračice izbornika Nenada Šoštarića, nezaustavljiva Larissa Kalaus sa devet golova, sjajna golmanica Tea Pijević i sve ostale su bile najbolje “kada se broje mrtvi”, u dramatičnom finišu. U tih drugih 30 minuta poslije čak jedanaest izjednačenja Larissa Kalaus i Ćamila Mičijević su odvojile svoju ekipu na 26:24 trasirajući put do slavlja. Nakon toga su mudro trošile sekunde, sve do pobjedničkih 27:25.


Hrvatice su na odmor otišle za korak kratke u poluvremenu u kojem su ekipe imale zamjetnih uspona i padova, a Hrvatsku je najskuplje stajalo petominutno lutanje poslije trećine utakmice u kojoj je Nizozemskoj uspjelo iskonstruirati preokret pretvorivši se iz lovine u lovca. Do te 21. minute Šoštarićeva je selekcija imala pristojno vodstvo 11:8, no tada je ušla u labirint, počela je lutati u napadu, a pogotovo u obrani što su suparnice nemilosrdno kažnjavale brzometnom serijom od čak pet golova.


Kola su jurila nizbrdo i kada su stala, svjetske prvakinje su u 25. minuti odjednom vodile 13:11 da bi na koncu otišle na odmor vodstvom 14:13. To je bio nepovoljan epilog poluvremena po Hrvatsku koja je uz tri izjednačenja uglavnom bila u vodstvu, prvi puta osjetnije već na samom početku kada je ostvarila seriju 4:0 koju je zaključila Dora Krsnik za obećavajućih 4:1 u 6. minuti.


Nizozemska je međutim odmah reagirala i izjednačila i u tom nadmudrivanju opet povela, bilo je 7:5 golom Katarine Ježić, sve uoči onih pet minuta mraka uoči poluvremena. Hrvatska, koja je osigurala prolaz u drugi krug, u posljednjoj utakmici u grupi igra sa Srbijom u utorak u 18.15 sati.