Kvalifikacije za EURO

Vatreni u Bursi igraju drugi susret kvalifikacija za EURO: “Turska je kvalitetnija od Walesa”

Davor Petrović

Zlatko Dalić sa stručnim stožerom i igračima/Foto PIXSELL

Zlatko Dalić sa stručnim stožerom i igračima/Foto PIXSELL

Mi ćemo se morati bolje i organiziranije braniti i jasno je da ovo neće biti jednosmjerna utakmica kao ona na Poljudu - upozorava izbornik Dalić



BURSA   Iako hrvatska reprezentacija večeras protiv Turske igra drugu utakmicu kvalifikacija za EURO, ni dolazak u Bursu nije smanjio količinu »jahanja« po 45. minuti dvoboja s Walesom. Tada je, naime, Andrej Kramarić pucao po golu s više od dvadeset metara, a mogao je proigrati bolje postavljenog Ivana Perišića koji je tom prilikom burno reagirao. Zlatka Dalića opet je dočekalo pitanje o tom detalju, kao da se radi o nečem ključnom za idućih pet godina u životu reprezentacije.


– To je utakmica, odluka se donosi u sekundi. Kramarić je i sam svjestan da je imao bolje solucije na raspolaganju. On je napadač i nosi ga želja za golom. Svjestan je da je pogriješio, a mi nismo, niti ćemo raditi dramu od toga. Takve stvari se dogode, a mi idemo dalje kao momčad – istaknuo je Zlatko Dalić na svojoj prvoj konferenciji za medije u Bursi.


Druga ga očekuje večeras, nakon utakmice koju mora pripremiti sa samo dvojicom igrača za centralnu napadačku poziciju.


Sedam utakmica




– Ostali smo bez Brune Petkovića i Marka Livaje, a nikoga nismo zvali. Mislim da nije bilo potrebe za time jer imamo Kramarića i Petra Musu. Sigurno ćemo napraviti određene zamjene u početnoj postavi. U igru će ući novi napadač, a druge stvari ćemo složiti na neki drukčiji način. Za utakmicu su spremni svi igrači, osim dvojice koja su otpala – otkrio je izbornik.


Najavljena promjena u napadu je logična jer je protiv Walesa na toj poziciji bio Livaja. Za pretpostaviti je da će sada u špicu otići Kramarić, dok će umjesto njega na desnom krilu ordinirati novi igrač. Kako sada stvari stoje, to će vrlo vjerojatno biti Mario Pašalić.


– Razmišljali smo o opciji s Josipom Juranovićem i Josipom Stanišićem na toj strani, ali mislim da nismo pogriješili. Protiv Walesa smo odigrali dobru utakmicu. U kratkom razdoblju smo bili malo slabiji, a sve je pokvario taj primljeni gol u sudačkoj nadoknadi. Pred nama je još sedam kvalifikacijskih utakmica, ali nećemo ništa testirati jer za to nemamo vremena. Tu još imamo Pašalića, Nikolu Vlašića i Lovru Majera, i to ćemo riješiti – objasnio je Dalić.


Turke je, pak, zanimalo je li Svjetsko prvenstvo u Kataru utjecalo na hrvatsku vrstu. Naime, termin usred sezone donio je posljedice za mnoge koji su tamo bili. Osim toga, zatražili su odgovor na fenomen male zemlje velikih nogometaša.


– Nismo izgubili energiju, ali naši igrači su imali problema u klubovima. Kod nas je dosta mladih igrača, a dokaz za to su naši stoperi. Hrvatska posjeduje potencijal, ali teško je stalno proizvoditi nove kvalitetne igrače. Nas je 3,5 milijuna, a Turaka 85 milijuna. Sama Bursa ima tri milijuna stanovnika, a mi smo bili drugi i treći na svijetu. Pa pitajte me kako – odgovorio im je izbornik Hrvatske koji je na stolu imao i nekoliko ponuda turskih klubova.


Disciplina


Doduše, nije tajna da je Dalić kroz zadnjih pet godina postao vrlo tražen u nogometnom svijetu.


– Naši zajednički rezultati su sjajni u zadnje vrijeme, ali od toga se ne živi. Mi moramo gledati što je pred nama. Puno sam puta do sada ponovio da mi je ovo najdraži posao koji mogu zamisliti i ne namjeravam ga promijeniti. Bilo je nekih kontakata, ali ja nisam razmišljao o tome da preuzmem neki klub – rekao je Dalić koji je nedavno produžio ugovor s Hrvatskim nogometnim savezom do ljeta 2026. godine, odnosno do završetka Svjetskog prvenstva koje će zajednički organizirati Kanada, Meksiko i SAD.


Na spomen večerašnjeg suparnika, izbornik je započeo s nizanjem komplimenata.


– Turska ima sjajne pojedince, a novi izbornik im je donio red i disciplinu. Riješili su Armeniju i pokazali da imaju kvalitetu. Turska je bolja reprezentacija od Walesa, a sada igra na svom terenu. Mi ćemo se morati bolje i organiziranije braniti i jasno je da ovo neće biti jednosmjerna utakmica kao ona na Poljudu. Moramo biti jako oprezni jer Turska je, po meni, sigurno kvalitetnija od Walesa – zaključio je Dalić.