Prvoligaške ponude

Belupo bi Miru Iličića i Nina Mohorovičića, Istra 1961 trenera Budicina, ali postoji jedan problem…

Ivan Volarić

Miro Iličić/Foto Arhiva NL

Miro Iličić/Foto Arhiva NL

Mohorovičić i Iličić su slobodni igrači pa i da žele na Krimeji ne mogu spriječiti njihov odlazak, međutim Koprivničani moraju platiti naknadu za razvoj



RIJEKA Dobre drugoligaške partije, odnosno vrlo dobra igra koju su Krimejčani pružili u dvije kvalifikacijske utakmice protiv Istre 1961, izazvali su očekivane efekte. Ennio Travaglia je prema očekivanjima završio na Rujevici, Miroslav Iličić i Nino Mohorovčić su nadomak potpisa za Slaven Belupo. Trener Fausto Budicin bi pak, ako se ostvare neke pretpostavke, mogao naslijediti Ivana Preleca na klupi Istre 1961. Krunski dokaz i potvrda da u Orijentu 1919 doista ima prvoligaškog materijala!


– Očekivali smo da će nakon kvalifikacija i prošle sezone biti interesa za naše igrače. Za nas svaki odlazak nekog igrača u prvoligašku sredinu predstavlja svojevrsno priznanje da smo na dobrom putu, odnosno potvrdu ispravnosti naše sportske politike i vizije koja se temelji na stvaranju novih igračkih pa i trenerskih vrijednosti. Najbolji je primjer Travaglia kojega smo doveli iz Lučkoga dok smo bili u Četvrtoj ligi i u njemu prepoznali prvoligaški potencijal. Njegov odlazak u Rijeku je realno gledano logičan iskorak, otišao je u dobro organiziran klub u kojem se može dodatno sportski izgraditi i napredovati – govori dopredsjednik Orijenta 1919 Marinko Koljanin koji nije potvrdio, ali ni demantirao, izvjesne transfere standardnog veznjaka i napadača Krimejčana u Koprivnicu.


Mohorovičić i Iličić su slobodni igrači pa i da žele na Krimeji ne mogu spriječiti njihov odlazak. Orijent 1919 će nešto zaraditi na ime naknade za razvoj igrača (15-ak tisuća eura po igraču) budući da su obojica mlađi od 23 godine.
U statusu slobodnog igrača, koji može napustiti redove »crvenih« ovoga ljeta, nalazi se još i Mateo Monjac. Svi ostali igrači su vezani ugovorima. Dobra vijest je da je dogovoren (ne još formalno potpisan) ostanak trojice igrača na posudbi, Libera, Smolčića (obojica Rijeka) i Maružina (Lokomotiva).




Što se tiče mogućeg Budicinovog odlaska na Aldo Drosinu, to je u prvom redu pitanje za vodeće klupske ljude u Rijeci. Budicin je stigao na Krimeju kao »posuđeni« trener Rijeke. Iako svi na Krimeji priželjkuju da će daroviti stručnjak ostati na njihovoj klupi spremni su i na drugačiji rasplet. Baš kao što ih i nekoliko igračkih odlazaka neće iznenaditi.


– U razgovorima smo s nekoliko igrača. Radimo na dolascima. Ništa se neće mijenjati u našoj sportskoj politici. Mi ćemo i nadalje nastojati u visokom postotku dovoditi i promovirati domaće, mlade i darovite igrače željne napretka – zaključio je dopredsjednik Orijenta 1919.