Danilo Butorović

Riječki trener i pomoćnik Slavena Bilića na klupi WBA: “Raditi s njime je toliko pozitivno da svaki dan imaš želju nekome ispričati što se dogodilo”

Mateo Sučić

Danilo Butorović

Danilo Butorović

Slaven ima igračko i trenersko iskustvo u Premiershipu, meni će trebati da sve pohvatam, ali željan sam izazova i mislim da možemo napraviti kvalitetan rezultat - kaže Butorović



RIJEKA Koliko god prošla sezona bila turbulentna i neizvjesna, za riječki nogomet bez zadrške se može reći da je bila uspješna. Neovisno govorimo li o dometu klubova ili izravnih aktera, igrača i posebno trenera. Rijeka je osvojila Kup, Orijent dogurao do prvoligaških kvalifikacija, Opatija izborila Drugu HNL, a riječki treneri koji rade u inozemstvu ostvarili zavidne rezultate na puno višim razinama od domaćeg nogometa.


Dragan Skočić postao je izbornik Irana, Stjepan Ostojić je imao sjajnu sezonu kao pomoćnik Ivana Jurića u Veroni, Andre Mijatović je pomoćni trener Greuther Fürtha u Drugoj Bundesligi, Vjekoslav Miletić je u Rijeci posljednjih godina bio dio svih velikih uspjeha koji su ostvareni, a najveći iskorak od svih napravio je Danilo Butorović kao asistent Slavena Bilića na klupi West Bromwich Albiona, koji je izborio plasman među englesku nogometnu elitu.


Slaven Bilić i Danilo Butorović

Slaven Bilić i Danilo Butorović


Butorović je u manje od dvije godine prošao put od škole nogometa Rijeke i Četvrte HNL, u kojoj je počeo svoj prvi seniorski angažman kao trener Orijenta 1919, do sudara s engleskim velikanima koji ga očekuju u skoroj budućnosti.
Jučer je s WBA počeo pripreme za sezonu i uz Boška Balabana, koji je svojevremeno igrao za Aston Villu, postao jedini Riječanin s Premiershipom u nogometnom životopisu.




– U Premiershipu je općenito radilo jako malo hrvatskih trenera, osim Slavena Bilića i Nikole Jurčevića ne mogu se sjetiti da je netko bio ondje. Od riječkih igrača tamo je igrao Boško Balaban i lijepa je stvar što ću sada i ja biti dio toga. Ali u zadnje vrijeme je nekako krenulo s Riječanima u nogometu, tako da se nadam da će se taj trend i nastaviti – kaže Danilo Butorović.


Kakvo je bilo premijerno iskustvo na Otoku?


– Odigrali smo 50 službenih utakmica prošle sezone, prošli rezultatske nizove od jako pozitivnih do nekih negativnih, promjene forme i načina igre, do uvjeta koji su za nas neobični. Za mene je to bila velika škola i ogromno iskustvo koje je, s obzirom na način na koji je sve završilo, bilo izrazito pozitivno. Championship je bio srednja škola i fakultet, Premiership će nadam se biti doktorat.


Ludi ritam


Kako je uopće raditi u tom ludom ritmu engleskog nogometa, kada se utakmice često igraju svaka tri, četiri dana?


– Kada krene takav ritam utakmica, sve što si naučio na svom nogometnom školovanju pada u vodu po pitanju nekakvog planiranja ili programiranja. Treba promijeniti način razmišljanja, sve što se događa oko tebe odvija se jako brzo i zahtijeva adaptaciju, često se događa da nemaš vremena do kraja pripremiti utakmicu na način na koji bi želio. Jednostavno sve to skupa te nosi, nemaš vremena za razmišljati, a budući da mi je sve bilo novo iskustvo, imao sam pregršt motiva i stvarno sam svaki dan uživao u tome kroz što sam prolazio.


Koliko znači biti na klupi kraj trenera kakav je Slaven Bilić i upijati iz svega što radi?


– Imam sreću raditi s čovjekom koji je toliko bogat iskustvom i doslovno svaki dan uspijem nešto naučiti. Slušam ga, pratim stvari koje on radi… Raditi sa Slavenom Bilićem je toliko pozitivno da svaki dan kada dođeš kući, imaš želju nazvati prijatelja i ispričati što se dogodilo jer je to stvarno ogromno iskustvo.


U gotovo dvije godine prošli ste put od trenera Orijenta u Trećoj HNL do mjesta na klupi u jednoj od najjačih liga na svijetu. Jeste li očekivali tako strelovit uspon?


– Stvarno se sve sad brzo odvilo, ali meni je ovo bila 14. trenerska sezona. Dugo radim s ciljem i ambicijom da dođem do razine na kojoj sam danas. Nisam očekivao da će sve doći tako naglo, ali želio sam doći u jednu ovakvu sredinu.


Promjene su ogromne na svim razinama, ali količina rada i kvalitetna baza znanja koju sam uspio izgraditi su mi olakšali prilagodbu. Trebalo je puno učiti u hodu, prilagoditi se i prepoznati što se događa, a sada kad sam ovdje, dobro znam da je još teže ostati, nego što je bilo doći do ovdje.


Riječki igrački i trenerski kadar je pokazao vrijednost

Prije sedam-osam godina se govorilo da nema riječkog trenerskog kadra, ali posljednje godine pokazuju da kvaliteta postoji.


– Kružila je ta priča da u Rijeci nema kvalitetnog kadra i kvalitetnih trenera i baš zato mi je drago što smo uspjeli pokazati da nije tako. Često se čujem sa Stjepanom Ostojićem i Andreom Mijatovićem, razmjenjujemo iskustva, svi rade odličan posao i nadam se da će tako nastaviti, a tko zna, možda jednog dana bude i prilike da još netko od riječkog kadra uđe u tu priču – kaže Butorović koji za sada ne razmišlja o samostalnom trenerskom angažmanu.


– U ovom trenutku sam kompletno fokusiran na ovo što radim, na WBA i na ulogu koju imam u Bilićevom stožeru i trenutno nemam ambicije da bih samostalno išao raditi. Jednog dana, ako se ukaže prilika, moguće je da ću napraviti taj korak, ali u ovom trenu sam potpuno fokusiran na ovu ulogu koju imam.


Govoreći o uspjehu riječkih trenera, treba istaknuti i onaj klubova. Ova regija poslije dugo godina ponovo ima tri kluba u dva najviša razreda hrvatskog nogometa.


– Pratim stalno što se događa, iako sam u jednom trenutku stizao samo rezultatski zbog količine posla koji sam imao. Drago mi je zbog Rijeke koja je imala odličnu sezonu, zbog Orijenta koji je taj rast započeo u Četvrtoj ligi i došao do prvoligaških kvalifikacija, želim im da tako nastave i dalje jer su pokazali da u Rijeci ima kvalitetnih igrača za tu razinu. Možda im je nedostajalo malo iskustva, ali kvalitete za još veći iskorak sigurno ima. Tu je i Opatija koja je godinama bila na pragu Druge lige, drago mi je što su dobro startali i da će nastaviti u tom tonu.


Kako gledate na Rijeku koja se u velikoj mjeri okrenula mladim igračima?


– Kao i za trenere, tako je i za igrače postojala fama da nema kvalitete. Drago mi je što ti dečki pokazuju da su to bile krive procjene. U nekom trenutku je bilo puno teže ulaziti u prvu momčad Rijeke zbog ciljeva koji su bili veći, iako se moglo nekoga iznjedriti i od njega napraviti prvotimca. Drago mi je što danas vidim da je nekoliko igrača s kojima sam i ja radio kroz školu nogometa u prvoj momčadi i strašno sam ponosan na njih – rekao je Butorović.

Cilj ostanak


Sada vaša realnost u WBA postaju Liverpool, City, United, Chelsea…?


– Nemam nikakvo slično iskustvo da bih se mogao pripremiti dok sve ne krene. Znam da će biti intenzivno, trebat će puno energije i koncentracije da napravimo kvalitetan posao. Igrali smo dvije pripremne utakmice s Manchester Unitedom i mogu reći da je to strašna koncentracija kvalitete. Slaven ima igračko i trenersko iskustvo u Premiershipu, meni će trebati da sve pohvatam, ali željan sam izazova i mislim da možemo napraviti kvalitetan rezultat.


Kakvi su klupski ciljevi u povratničkoj sezoni?


– Osnovni cilj je ostati u ligi i tako pristupamo ovome. Želimo što ranije osigurati opstanak i imati što mirnije prvenstvo. Prijelazni rok jako utječe na to, bit će specifičan, puno transfera u zadnji trenutak, puno je klubova koji imaju veću platežnu moć od naše.


Klub je stabilan, ali neće se pretjerivati s transferima i prijelazni rok će zahtijevati puno vještine da pronađemo igrače koje već netko nije uzeo, koji ne koštaju previše i koji mogu odgovoriti zahtjevima Premiershipa.


Koliko će vam značiti što Bilić već ima igračko i trenersko iskustvo na toj razini?


– Deanu Računici, koji je također pomoćni trener, i meni će sve to biti novo, ali ima uz Slavena još nekoliko ljudi u klubu koji su to prošli, nekoliko igrača, što sigurno pomaže. Puno smo razgovarali o tome i mislim da bi to Slavenovo iskustvo moglo biti presudno na kraju – zaključio je Danilo Butorović.


Za vrijeme stanke analizirao po 300 prekida dnevno!

Rad na razini kakvu traži West Bromwich Albion traži svakodnevno usavršavanje, što Butoroviću nije nimalo strano. Od tuda i anegdota da se za vrijeme stanke zbog koronavirusa posvetio prekidima.
– Kako smo imali dugačku pauzu, praktički dva mjeseca nismo dolazili u klub i sam sebi sam dao zadatak da pokušam analizirati trenutke u igri koji su ključni. Puno smo radili na videoanalizi nekih naših situacija, a kako sam zadužen, između ostalog, za prekide u našoj momčadi, uzeo sam radoblje od desetak dana u kojem sam gledao preko 300 prekida dnevno od pojedinih momčadi koje su dobre u tom segmentu kako bih si složio bazu da mogu brže reagirati kad se pojavi situacija – kaže Butorović.