Danilo Butorović

Suradnik Slavena Bilića darivao male Orijentaše: “Sretan sam što mogu pomoći”

Ivan Volarić

ZAJEDNIČKA FOTOGRAFIJA - Najmlađi polaznici Orijentove škole s trenerima i Danilom Butorovićem

ZAJEDNIČKA FOTOGRAFIJA - Najmlađi polaznici Orijentove škole s trenerima i Danilom Butorovićem

Gledao sam nekoliko treninga na Krimeji u zadnje vrijeme i uvidio da se treneri muče s loptama. A s obzirom na to da sam i sam prošao kroz sve to dok sam bio trener u mlađim uzrastima, odlučio sam pomoći - kaže Butorović



RIJEKA Danilo Butorović, dugo godina trener u omladinskom pogonu Rijeke i trener, koji je uveo Orijent 1919 iz Četvrte u Treću HNL, te višegodišnji suradnik bivšeg izbornika Slavena Bilića, pobrinuo se za preduskršnje iznenađenje za najmlađe nogometaše krimejskog drugoligaša. Donacija od dvadeset lopti itekako dobro će doći prednatjecateljima i morčićima Crvenih.


– Gledao sam nekoliko treninga na Krimeji u zadnje vrijeme i uvidio da se treneri muče s loptama. A s obzirom na to da sam i sam prošao kroz sve to dok sam bio trener u mlađim uzrastima, odlučio sam pomoći upravo njima, jer oni su uvijek u najvećem problemu, a za njih se rijetko tko bori. Osim toga, s tim uzrastima u Orijentu 1919 između ostaloga rade moji bivši igrači Matija Petrović i Marko Putnik.


Za klince je to bilo potpuno iznenađenje. Uvijek je fokus na seniorima, juniorima, kadetima… i zbog toga sam sretan što sam mogao pomoći baš najmlađima – objašnjava 37-godišnji riječki trener koji je svojedobno preuzeo prvu momčad Orijenta 1919 na 14. poziciji u Četvrtoj HNL.




Prve sezone je ostao u ligi, a iduće uveo Crvene u Treću HNL. Nakon sedam kola dobio je poziv Slavena Bilića i kao član njegova stožera krenuo u Saudijsku Arabiju (Al Ittihad), potom Englesku (West Bromwich) i Kinu (Peking Beijing), gdje je bivši hrvatski izbornik imao posljednji angažman.


– Od odlaska iz Orijenta prošle su skoro tri i pol godine. Sada smo slobodni, čekamo novi angažman. Suradnja sa Slavenom se u svakom slučaju nastavlja. Na moje zadovoljstvo, jer iza mene su godine rada na jednoj puno višoj razini. Pogotovo u Engleskoj, gdje smo radili u Championshipu i Premier ligi. To je drugi svijet, drugi sustavi i kako god da razmišljaš sam rad u takvom okruženju te natjera da napreduješ. Uvijek sam u svemu ovome bio sto posto i logično je da sam po sebi ideš naprijed, a kamoli ne kada se nađeš u tako poticajnom okruženju. Sigurno sam puno napredovao. Radim sa Slavenom, koji je jedan od najboljih trenera na svijetu, tu je i Dean Računica, koji ima drukčiji pogled na nogomet i od kojega se isto tako može naučiti.


Nije u Butoroviću zamrla ambicija da se ponovo jednom okuša na nekoj klupi u samostalnoj ulozi.


– Doći će jednog dana vrijeme i za to. Međutim, u ovom trenutku suradnja sa Slavenom funkcionira stvarno odlično i za sada sam prezadovoljan time. Bilo bi suludo u ovom trenutku tražiti nešto drugo – nastavlja Danilo, koji posljednjih mjeseci nerijetko navrati na Krimeju i Rujevicu.


– Pratim i Rijeku i Orijent 1919, pogotovo sada kada sam kući. Lijepo je vratiti se kući i vidjeti u kojem stanju su klubovi s obzirom na situaciju u kojoj su bili kada sam odlazio. S Rijekom sam prošao sve- od najcrnijih do naljepših dana. I s Orijentom 1919 je bilo slično. Došao sam u klub kada je bilo teško, a ostavio ga u jednoj odličnoj situaciji. Baš sam zadovoljan kada vidim da je situacija takva kakva je. Oba kluba su u dobrom momentu, Orijent 1919 je u malom padu, ali vjerujem da će se to brzo riješiti – rekao je Butorović.