Danilo Butorović

Mladi riječki nogometni stručnjak i pomoćnik Slavena Bilića o Rijeci, Tomiću, Orijentu, Premiershipu…

Denis Frančišković

Danilo Butorović i Slaven Bilić

Danilo Butorović i Slaven Bilić

Od kada sam se vratio iz Kine, bio sam na dosta utakmica na Rujevici. Šteta da se nisu malo pojačali na zimu. Vjerujem da bi tada ostali konkurentni do kraja prvenstva. Nažalost, igrači koji su dovedeni nisu se pokazali kao pojačanja - kaže Butorović



RIJEKA – Danilo Butorović napokon je uhvatio malo predaha. Ne od nogometa, jer nogomet živi 24 sata dnevno, više od one ustaljene kolotečine koju nosi trenerski život.


Mladi i ambiciozni riječki trener posljednjih godina radi kao jedan od prvih suradnika Slavena Bilića, nekadašnjeg hrvatskog izbornika, koji je u veljači sporazumno raskinuo ugovor s kineskim prvoligašem Beijing Guoanom.


Bilić, a s njime i Butorović i ostatak hrvatske logističke potpore (Računica, Hrgović, Katušić) u stručnom stožeru, u Peking su došli u siječnju 2021. i ostavili momčad na petom mjestu. Situacija s koronom bitno je poremetila planove…




– Trenutno smo bez kluba, Slaven je u nekim pregovorima, ali još nije ništa finalizirano. Doma smo na odmoru i vidjet ćemo kako će se stvari razvijati – kaže Butorović, koji se nakon dvije i pol godine kontinuiranog posla vratio doma.


– Ljeto je i vrijeme kad se obično pojavljuju prilike. Kineska epizoda? U suštini bilo nam je dobro, ne mogu se požaliti. Sa sportske strane bilo je problema zbog korone i vraćanja stranaca u Kinu. To je veliki problem jer tamo stranci jako puno znače. Na kraju sezone smo igrali bez ijednog stranca, a s njima bili bismo konkurentni za vrh. S petim mjestom premašili smo očekivanja. Sada je stanje gore, jako je teško dovesti nove igrače, nije sigurno kako će se igrati i sve skupa to izgledati. Dosta je nezahvalna ne samo sportska, nego i životna situacija u Kini.


Računica, City, Redsi…


Dijelom trenerske ekipe bio je i Dean Računica, koji je početkom ožujka postao novi trener Šibenika.


– To je njegov klub iz mladosti i njegov grad, ukazala se prilika. S jedne strane bilo mu je teško, s druge ipak drago. I vjerujem jedno jako dobro iskustvo za njega.


Iza Danila je već nekoliko sezona rada u velikim klubovima i nogometnim sredinama, s Bilićem je surađivao u WBA-u gdje je osjetio sve čari engleskog nogometa i ono što nosi najjača liga na svijetu.


– Prošao sam dosta etapa, od omladinskog pogona u Zametu do onog u školi Rijeke, bio sam samostalni trener seniora Orijenta, što je bila jako lijepa epizoda. Sada sam već u tri kluba u funkciji pomoćnog trenera Biliću i naravno da to donosi puno iskustva i da se stalno napreduje. Čak i kad ne radim, koristim vrijeme da se dodatno educiram. Na kraju priče kad netko prođe pripremu i vođenje utakmice protiv Guardiole, Mourinha ili Ancelottija, sigurno da nakon toga mora izaći bolji.


S druge strane Danilo ima priliku raditi s također stručnjakom, koji je sve cjenjeniji u nogometnom svijetu.


– Slaven je vrhunski nogometni stručnjak. Pored toga fenomenalna osoba i veliki gospodin. Veliko zadovoljstvo je boraviti s njim, a kamoli i surađivati. S njim se na svakodnevnoj bazi može nešto naučiti i mogu reći sve najbolje o našoj suradnji. Nadam se da će ona potrajati.


Završnica Premiershipa bila je izuzetno uzbudljiva, Manchester City u pravoj je drami uzeo naslov u posljednim minutama ispred Liverpoola.


– City i Redsi su se posljednjih godina ipak izdvojili od ostalih. Smiješno mi je što Guardiolu toliko osporavaju zbog Lige prvaka, a čovjek radi sjajan posao. Dosta pratim englesku ligu, najbliža mi je i najzanimljivija te ne mogu reći da bi bilo nezasluženo da je naslov osvojio i Liverpool. Vidjeli smo koliko emocija i svega ostalog su nosile njihove utakmice u posljednjem kolu. Međusobni dvoboj je baš bio fenomenalan. To je najbolji način da nogomet ode na još jednu višu razinu.



WBA i Tomić


West Bromwich Albion, bivši klub, završio je sezonu kao deseti u Championshipu…


– U kontaktu sam s još nekim ljudima iz kluba i tamošnjim igračima. Imali su dobru poziciju, ali nažalost upali u jednu krizu. No, to je Championship. Svakoj momčadi se dogodi određena rupa, samo je pitanje kako će ona reagirati. Čak je i Fulham, koji je premoćno osvojio titulu, imao jednu fazu u kojoj je imao problema s rezultatima. Vjerujem da WBA ima snage i kvalitete da se sljedeće sezone vrati, ako ne u Premiership, ono u samu borbu za vrh Championshipa.


Butorović očekivano dobro prati i sve ono što se događa u hrvatskom nogometu iza kojeg je jedna od najuzbudljivijih ligaških sezona.


– Od kada sam se vratio iz Kine bio sam na dosta utakmica na Rujevici i redovito pratim HNL. Razina lige se stalno diže, barem po pitanju konkurentnosti. Prve četiri momčadi odradile su sezonu na visokoj razini.


Rijeka? Čujem različite komentare, ali Rijeka je ipak jedan od najposloženijih klubova u Hrvatskoj posljednjih godina. Uvjeti za rad su kvalitetni, a s obzirom na situaciju koju su imali, šteta da se nisu malo pojačali na zimu. Vjerujem da bi tada ostali konkurentni do kraja prvenstva. Nažalost igrači koji su dovedeni nisu se pokazali kao pojačanja. Malo mi je žao zbog takvih komentara jer mislim da je odrađena jedna ipak dobra sezona. I trenera Gorana Tomića možemo komentirati i ovako i onako, ali odradio je jako dobar posao.


No, ponavljam, Rijeka je dobro organiziran klub i vjerujem da će se još dugo zadržati ta visoka razina – zaključuje Butorović.


Iza Orijenta 1919 turbulentna je sezona, pogotovo proljeće. Od jesenskog pravaka momčad je došla u situaciju spašavanja golog drugolišaškog života.


– Orijent je odigrao neku crno-bijelu sezonu. U prvom dijelu igrali su jako dobro, imali Fućka koji je imao odličnu polusezonu, a i Frigan i Hodža su se pokazali kao jako zanimljivi igrači. Dogodio se potom neobjašnjiv pad i ne znam što se sve događalo unutar kluba i momčadi. Kvaliteta kadra je postojala, tu ima dosta dobrih igrača, igrača i za puno višu razinu. Vjerujem da će se klub stabilizirati i vratiti na stare staze – kaže Danilo.