Analiza

Bruno Marić sazvao izvanrednu presicu kako bi utišao nezadovoljstvo: “Oba penala za Dinamo u Osijeku su postojala”

Portal Novi list

Bruno Marić/Foto PIXSELL

Bruno Marić/Foto PIXSELL

Obje situacije su bile ispravne odluke, ali nam je žao što sudac Zebec nije donio na terenu tu odluku. On će biti ocijenjen prema suđenju koje je pokazao. Bit će sankcioniran - rekao je Marić



RIJEKA Bruno Marić, predsjednik Komisije sudaca HNS-a, sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare nakon brojnih kritika na račun sudaca, a posebno onoga što se dogodilo u Osijeku.


– Utakmica Osijek – Dinamo je bila intrigantna, međutim Komisija je jasno analizirala sve situacije. Nismo zadovoljni što dolazimo pred novinare i objašnjavamo odluke, molim medije da spuste loptu na zemlju, da izvještavaju o onome što je istina. Jasno smo donijeli odluke koje su utemeljene isključivo na pravilima nogometne igre. Mi ne želimo biti otok nego jasni u svim stavovima i kad nismo pravi, kad pogriješimo. Molim sve da imaju na umu da je veliki napor uložen u suđenje koje je u posljednje vrijeme vrlo kvalitetno – započeo je Marić i ustvrdio kako su oba penala za Dinamo bila opravdana.


– Kod ruke Nejašmića radi se o kaznenom udarcu, kažnjivom igranju rukom unutar kaznenog prostora. Volio bih da je to sudac na terenu sam vidio, VAR soba je ispravno reagirala. Igranje rukom na crti je također kažnjivo.




Marić je na pustio na laptopu zvuk i glas VAR suca Ivana Bebeka koji je ustvrdio kako je “to  trenutak kad ga lopta pogađa u ruku, to je točno iznad linije”.


– Kolega iz VAR sobe je koristio alat koji se koristi za zaleđe kako bi spustio okomicu na crtu kaznenog prostora te je vidio da je igranje rukom čak unutar kaznenog prostora, a ne samo na crti – dodao je Marić i prokomentirao drugi penal za Dinamo.


– Nedvojbeno je potpuno jasno da se radilo o prekršaju. Gostujući napadač je došao do lopte prije braniča, a domaći ga je udario po listu i butini. Sudac na terenu nažalost nije vidio i odmah donio odluku. VAR je dugo gledao zato što je u fazi napadačkog posjeda iste akcije bilo potencijalno zaleđe, bilo je tanko, morali su raditi triangulaciju i izmjeriti ga. No, ključno je da bude točna i ispravna odluka. Jesmo li mogli brži napravit ćemo analizu, nije bilo lako utvrditi da nije zaleđe. Nakon pregleda snimke sudac je donio odluku o kaznenom udarcu. Obje situacije su bile ispravne odluke, ali nam je žao što sudac Zebec nije donio na terenu tu odluku. Tada ne bismo morali držati ovu presicu. On će biti ocijenjen prema suđenju koje je pokazao. Bit će sankcioniran.


Kako to da je Zebecu dodijeljena ta utakmica, a dugo nije sudio:


– Imao je tešku operaciju srca, životnu borbu, nakon toga je ozdravio, položio sve norme i dobro sudio dosadašnje susrete. O kazni će odlučiti Komisija sudaca.


Marić je pokazao i VAR intervenciju na utakmici Rijeka – Hajduk kad je na sličan način donijeta odluka o kažnjivom igraju rukom na rubu šesnaesterca i kada je Splićanima dosuđen kazneni udarac. Igrače Rijeke je također bio izvan kaznenog prostora, ali rukom je igrao točno iznad crte.


Šef sudaca komentirao je i situacije iz utakmice Hajduk – Istra 1961.


– Komisija je analizirala, odluka je nedvojbena da se radi o ispravnom pogotku jer igrač je bio na svojem dijelu teren, ne radi se o zaleđu. kad je u pitanju odluka i žutom kartonu za igrača Hajduka za nenamjerno i brutalno udaranje igrača Istre 1961 odluka je pogrešna jer sudac je trebao isključiti igrača Hajduka. Pravo je pitanje zašto se VAR soba nije uključila dok je sudac na terenu bio malo iza igrača pa nije najbolje vidio – rekao je Marić i osvrnuo se na žestoke reakcije ljudi iz klubova.


– Najveća zaštita koju je dobilo hrvatsko suđenje to je potpuna neovisnost. Nogomet prati snažna emocija, a narod je strašno vezan uz nogomet i traži od nas da budemo na najvećoj razini. Suci se moraju s time suočiti, boriti i pokazati najbolje od sebe. Tko nije u stanju izdržati pritisak nije mu mjesto na terenu. Postoji kodeks, ja sam prijavljivao i najviše dužnosnike HNS-a, prihvatili su kazne, pozivan sve aktere da ne dižu hajku na suce. Pitam se jesu li oni koji najviše galame u pravu, imaju li poštene i objektivne razloge za to, mislim da ne. Količina negative i dezinformacija je jedan od motiva zašto sam izašao u javnost. Svatko dobronamjeran trebao bi uz sva navijačka stajališta biti objektivan. Sretan sam što mogu reći da smo donijeli točne odluke, ali nisam sretan do koje su mjere izazvale negativnu energiju da se i političari uključuju u priču – rekao je Marić misleći i na istup gradonačelnika Solina kojega je nazvao sramotnim načinom za prikupljanje političkih bodova.