Miodrag Kustudić

Bivši golgeter Rijeke se javio iz Španjolske i otkrio zašto Hajduk ne može proći Villarreal

Igor Duvnjak

Marko Livaja i Filip Krovinović/I. ŠOBAN/PIXSELL

Marko Livaja i Filip Krovinović/I. ŠOBAN/PIXSELL

Iako Hajduk, generalno gledano, dobro igra, mislim da Splićani ne mogu proći Villarreal - kaže Kule uoči nadmetanja Splićana sa španjolskim nogometnim hitom u »play-offu« Konferencijske lige



RIJEKA  Bez obzira na trenutno itekako dobrodošlo osvježenje, u taboru Hajduka skoro pa vrije, za Bilima je tek derbi s Dinamom, a s Maksimira sele u Španjolsku gdje ih čeka suparnik kalibra jednog Villarreala u »play-offu« Konferencijske lige, klub koji je posljednjih godina ne samo hit izuzetno kvalitetne španjolske lige, nego i ime koje se s poštovanjem izgovara diljem nogometne Europe. Splićanima će, nema dvojbe, biti sve samo ne lako u četvrtak od 20.45 sati kada će biti stavljani na itekako velike kušnje.


Njihovi su domaćini u skladu s ugledom startali u jurnjavu za bodovima u španjolskom prvenstvu, u subotu su u prvom kolu čak s 3:0 slavili na gostovanju kod Reala Valladolida, povratnika u Primeru, rado spominjanog na Kantridi, kojega je ondašnja Rijeka Joška Skoblara eliminirala u Kupu UEFA-e na putu do nezaboravnih utakmica s Realom. Villarreal ih je torpedirao, momčad trenera Unaija Emeryja nastavila je niz iz ljetnih pripremnih utakmica u kojima je upisala šest pobjeda i dva remija, svladavši među ostalima momčadi kalibra Intera (4:2) i Borussije Dortmund (2:0). Hajdukov veliki suparnik je inače prošle sezone ispao tek u polufinalu Lige prvaka, i to od Liverpoola, no kako je u Primeri zauzeo tek sedmo mjesto, našao se u Konferencijskoj ligi. Inače, sezonu ranije je osvojio Europsku ligu i pritom je u četvrtfinalu bio bolji od zagrebačkog Dinama s 1:0 i 2:1, a sada je prva španjolska momčad koja će sudjelovati u ovom natjecanju, pokrenutom prošle sezone. U koru onih koji hvale Villarreal je i legendarni centarfor Rijeke, Miodrag Kustudić, nekadašnji reprezentativni »nebeski skakač«, koji je nakon karijere ostao živjeti u Španjolskoj.


Najbolja škola


– Oni su vrhunski klub, a sada imaju vrhunsku momčad s uspješnim vlasnikom. Villarreal ima pedestak tisuća stanovnika, a čovjeku svaka čast za ono što je napravio – kaže Miodrag Kustudić o uglednom Hajdukovom suparniku, hvaleći njegova predsjednika Fernanda Roiga. – Uz ostalo oni imaju i najbolju školu nogometa u cijeloj Španjolskoj. Pritom valja istaknuti kako imaju skaute praktički po cijelom svijetu, koji prate mlade igrače. Uglavnom, Villarreal je postao jedan ozbiljan klub i Hajduk teško da to može dobiti. Villarreal je u subotu pobijedio 3:0 u gostima, a inače su jedan kompletan klub, imaju i dobrog trenera te vrhunske igrače. Ja ih pak obožavam zato što su napravili praktički od jednog sela jedan pravi klub. Strašno nešto.


Miodrag Kustudić/I. TOMIĆ




Inače, susret u četvrtak se neće igrati u Villarrealu, već će njegova popularna Žuta podmornica biti domaćin u Valenciji na tamošnjem »Ciutat de Valencia«, kapaciteta 26.350 mjesta na kojem svoje utakmice igra domaći Levante. Villarrealov stadion će se, naime, obnavljati do kraja prosinca pa će do tada domaće utakmice igrati ondje gdje je Levante prošle sezone ispao u Drugu ligu. Spomenuti predsjednik Roig poziva navijače kojima je osiguran prijevoz autobusima, očekuje ih čak 20.000, skoro pa pola Villarreala, gradića s 50.500 stanovnika.


Veliko zanimanje


– Igraju u gostima jer im se renovira stadion, ali u ovom slučaju, to njima ništa ne znači. Iako Hajduk, generalno gledano, dobro igra, mislim da Splićani ne mogu proći. Bilo bi veliko iznenađenje da Hajduk dobije. Da igraju s bilo kojim klubom iz Španjolske, ne računajući one iz samog europskog vrha, da im suparnik nije Villarreal, bilo bi neke šanse. Ali, s druge strane, pred nama su dva susreta pa ćemo vidjeti što će biti.


Villareal igra u itekako uglednom domaćem nogometnom društvu kojem »kapa dolje«. Spomen Primere i tamošnjih uglednih klubova izaziva divljenje i štovanje diljem svijeta.


– Jaka je to, opasna liga, ima takvih igrača da ti stane dah. Pogledajte samo Real Madrid, kakvih igrača ima, koji su tek rezerve, a neki čak nisu ni to. Uz to sada se dosta pojačala i Barcelona. Ima još dobrih klubova te dobrih igrača, liga je dobra. Zanimanje je veliko, svaki je stadion pun, bez obzira na televizijske prijenose utakmica.


U Španjolskoj je sirenski zov nogometa neodoljiv, tisuće i tisuće tamošnjih »aficionadosa« se masovno odazivaju, uživajući u svojoj omiljenoj zabavi.


– Tu ljudi uživaju u nogometu. Ovo je zemlja koride i nogometa – poručio je Miodrag Kustudić, ne zaboravljajući pozdraviti starog prijatelja i suigrača s Kantride Maura Ravnića i staro dobro društvo u popularnoj »Jedinici«.