Oko sokolovo

Strahonja potvrdio da je Jović zakinuo Rijeku za jedanaesterac, opravdano je isključenje Mora i Capana

Mateo Sučić

Sudac Mario Strahonja s pomoćnicima/Foto Arhiva NL

Sudac Mario Strahonja s pomoćnicima/Foto Arhiva NL

Zadnje upute i smjernice UEFA-e su da svaka ruka koja je odmaknuta od tijela ili iznad tijela kažnjiva jer je zatvorila put lopti do bijelog igrača. Mislim da mu je VAR sudac mogao pomoći - rekao je Strahonja



RIJEKA Mario Strahonja, bivši HNL sudac, a danas Oko sokolovo u HRT-ovoj emisiji Stadion, potvrdio je da je Fran Jović (i Gabrilo u VAR sobi koji će biti VAR sudac i u srijedu protiv Šibenika!) pogriješio što igranje rukom Suka u 64. minuti nije okarakterizirao najstrožom kaznom.


– Ovo je definitivno kažnjiva ruka. Evidentno je da je podlaktica otišla debelo od tijela. Zadnje upute i smjernice UEFA-e su da svaka ruka koja je odmaknuta od tijela ili iznad tijela kažnjiva jer je zatvorila put lopti do bijelog igrača. Mislim da mu je VAR sudac mogao pomoći – rekao je Strahonja.


Zanimljivo, Jović se od riječkih prigovora nakon utakmice pravdao da je ruka koja se odbija od tijela braniča kažnjiva samo ako je iznad ramena.




Strahonja je istaknuo da nije bilo jedanaesterca na Menalu, koji je pao nakon kontakta sa Sukom, te konstatirao da je Jović u završnici utakmice opravdano isključio Mora i Capana.


Rijeka je tako još jednom drastično zakinuta, nakon nepostojećeg zaleđa Andrijaševića u Varaždinu još jedna sudačka odluka im nije bila naklonjena iako su u hrvatskom medijskom eteru obje situacije prošle potpuno ispod radara.


Strahonja je konstatirao i da Dario Bel nije dosudio dva kaznena udarca za Dinamo u utakmici protiv Šibenika, te da je Duje Strukan u Osijeku propustio dosuditi još jedan kazneni udarac za domaćina protiv Istre 1961.


I Vučemolović-Šimunović potvrdio da je Jović oštetio Rijeku

Ante Vučemilović-Šimunović, član sudačke komisije, bio je suprotnog mišljenja od Marija Strahonje kada je riječ o dva (nedosuđena) jedanaesterca za Dinamo i jednim za Osijek, ali se složio kod situacije u kojoj je Suk igrao rukom u ogledu Rijeke i Gorice.


– Ova je situacija dosta izazovna za suca. Radi se o lijevoj ruci obrambenog igrača koja je ipak odvojena od tijela, na neki način proširio je svoj obujam i mislim da se ovdje radi o kaznenom udarcu. Ukoliko igrač pokušava igrati loptom i pogodi sam sebe u ruku ne možemo govoriti o namjeri, u tim situacijama se to ne kažnjava, dok ovdje nakon što je igrač dirao loptu bedrom preuzeo je rizik i proširio obujam tijela na način da je odvojio svoju ruku izvan razine ramena. Po meni se ovdje radilo o prekršaju i ako je sucu već promaknulo morala je intervenirati VAR soba. Da je sudac dobio drugu priliku možda bi drugačije odlučio – rekao je Vučemilović-Šimunović.


Dva sudačka autoriteta su tako demantirala Jovića koji se na riječke prigovore branio samo sebi znanim objašnjenima i dijelio lekcije ljudima iz kluba da ne poznaju pravila nogometne igre.