Europska liga

Rijeka nije uspjela kreirati iznenađenje u hramu Diega Armanda Maradone, hrabrost nije dovoljna u Europi

Mateo Sučić

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Šteta što Riječani nisu iskoristili neku od obećavajućih situacija, malo preciznost, malo dobri Meret zaustavili su "bijele" u namjeri da zakompliciraju utakmicu dok su imali snage nešto napraviti



NAPULJ Nogometaši Rijeke poraženi su od Napolija (2:0) i nakon četvrtog kola skupine F i dalje ostali bez bodova na začelju ljestvice. Nitko nije ni očekivao da će se to promijeniti na San Paolu gdje je Rijeka došla desetkovana, ali je i takva odigrala hrabru utakmicu u Maradoninom hramu…


NAPOLI – RIJEKA 2:0

Stadion San Paolo. Bez gledatelja. Sudac: Halis Özkahya (Turska). Strijelac: 1:0 Anastasio (41′-ag), 2:0 Lozano (75′). Žuti kartoni: Anastasio (Rijeka).


NAPOLI: Meret 6,5, Di Lorenzo 6,5, Maksimović 6,5, Koulibaly 6, Ghoulam 6,5, Bakayoko 6, Demme 6 (od 69′ Lobotka), Elmas 6 (od 69′ Mertens), Politano 6,5 (od 64′ Lozano 7), Zielinski 7 (od 64′ Insigne 6,5), Petagna 6 (od 81′ Ruiz).




RIJEKA: Nevistić 7, Tomečak 6, Galović 6, Velkovski 6, Smolčić 6, Anastasio 6 (od 81′ Braut), Čerin 6, Lončar 6,5, Murić 6 (od 78′ Yateke), Štefulj 6, Andrijašević 6.

Šteta što Riječani nisu iskoristili neku od obećavajućih situacija, malo preciznost, malo dobri Meret zaustavili su “bijele” u namjeri da zakompliciraju utakmicu dok su imali snage nešto napraviti.


Za 88. europsku utakmicu Rijeke Simon Rožman je složio najbolje što je imao u ovom trenutku, od prve minute dao priliku Anastasiju, a Štefulja gurnuo na krilo gdje je trebao preuzeti ulogu Menala iz prve utakmice i biti ključni čovjek Rijekine tranzicije (druga rošada bio je Velkovski na desnom stoperu).


Nije se ta ideja do kraja pokazala dobrom ponajviše zbog drugačijih igračkih navika lijevog braniča Rijeke kojem okomitost nije urođena. Ipak, s Andrijaševićem koji se u fazi obrane spuštao duboko u polovicu Rijeke defanzivni blok “bijelih” djelovao je pokretljivo i kompaktno protiv Napolija u čijim je redovima Gattuso napravio tri promjene u odnosu na utakmicu na Rujevici.


Ali suštinski se ništa nije promijenilo u ideji dvije momčadi, Rijeka je domaćinu prepustila loptu te pokušavala biti strpljiva i pametna biranju situacija u kojima će ići u pritisak ili brzu tranziciju po osvojenoj lopti.


Nije Napoli nametnuo neki ludi ritam, postepeno ga je počeo dizati tek nakon 30-ak minuta igre, možda i iz respekta prema Riječanima koji su u utakmici na Rujevici pokazali da mogu i znaju zaprijetiti. Pokazali su to već u 2. minuti kada nakon nekoliko dobrih pasova nije prošla povratna lopta Velkovskog, pa posebno u 7. minuti kada je poslije jedne duge akcije Tomečak dobio loptu na rubu kaznenog prostora, napravio nekoliko koraka, pa iz dobre situacije pucao preko gola.


Pokušao je i Štefulj (8′, 15′), pa je Maksimović (21′) akrobatski zaustavio dobru Lončarovu loptu prema Andrijaševiću, onda je i Murić (33′) iskosa s desne strane gađao zamalo pored suprotne vratnice…


Nije bilo dovoljno, jer Napoli je nakon nekoliko početnih pokušaja (Elmas, Demme, Petagna) počeo i kreirati opasne situacija. Rijeku je na životu držao Nevistić, koji je u 27. minuti obranio zicer Politanu i nogom odbio udarac iz blizine, pa i Di Lorenzu nakon što ga je Demme u 34. minuti sjajno pronašao prebacivši obranu “bijelih”. Spriječio se Nevistić koji se raširio poput lepeze…


Bio je to samo uvod u ono što se dogodilo u 41. minuti kada je Zielinski pokazao dio svojeg umijeća, sjajno se oslobodio Velkovskog pa prizemno poslao loptu na drugu vratnicu gdje se Politano ubacio ispred Anastasia pa je branič “bijelih” skrenuo loptu iza Nevistića – 1:0.


Šteta, jer Rijeka je djelovala dobro, činilo se da će uspjeti sačuvati egal do poluvremena, kojeg bi imala i da Meret u 43. i 44. minuti nije odličnim reakcijama odbio u korner dva dobra udarca Lončara.


Nastavak je donio presliku prvog poluvremena, Rijeka nije imala ni snagu ni moć za ozbiljnije pritisnuti Napoli, ali je kroz pas igru znala doći u opasne situacije u zoni ispred Mereta. Šteta što nije bilo malo više drskosti da se udarcem ili dodavanjem završi neka opasna situacija jer udarci Andrijaševića (51′) nakon što je Murić zavrtio Koulibalyja i Štefulja (61′) nakon kombinacije s Murićem nisu bili dovoljni.


Napoli je, s druge strane, imao odlične situacije preko Demmea (52′), Petagne (72′) i Maksimovića (74′), Gattuso je imao luksuz da s Insigneom, Lozanom i Mertensom može dizati ritam u završnici dok je Rožman neutješno pogledavao prema klupi. Da je barem imao Kulenovića, Menala, Halilovića, ovako je priliku za prve europske minute dao Matiji Friganu i Veldinu Hodži


To je na kraju i otklonilo svaku dvojbu oko pobjednika, sjajna dubinska lopta Insignea i rutinska realizacija Lozana, nakon što Smolčić nije uspio presjeći loptu, ubili su neizvjesnost – 2:0.


Nije se Rijeka do kraja predala, do vrha tribine se čulo kako su igrači bodrili jedan drugoga, ali Nevistić je vrhunskim reakcijama na udarce Mertensa i Insignea spriječio teži poraz.