Pomoćni trener Bijelih

Đalović pun optimizma prije nastavka sezone: ‘Imamo ozbiljnu grupu igrača koja želi napraviti nešto veliko’

Denis Frančišković

Foto: HNK Rijeka / Arhiva NL

Foto: HNK Rijeka / Arhiva NL

Proljeće će biti dugo, bit će uspona i padova. Sigurno da ove dvije gostujuće utakmice pa niti naš derbi s Hajdukom neće odlučivati, kaže Radomir Đalović



RIJEKA – Nogometaši Rijeke u pogonu su od 2. siječnja, slobodnoga dana praktički nije bilo. Još danas riječka baza bit će Čatež, odmah po završetku utakmice sa Sturm Grazom slijedi povratak na nešto ipak ugodnije Celzije Kvarnera.


Riječani su u prvoj pripremnoj utakmici svladali Radomlje (2:0), nakon što prva momčad opet nije imala svoj realizatorski dan, da bi dojam u nastavku popravile pričuve. Zapravo, bila je to jednosmjerna utakmica, protivnik nije stvorio niti jednu ozbiljniju šansu. Sve je funkcioniralo manje-više u očekivanim i željenim okvirima, bez Nike Jankovića kojeg je u vezi zamijenio Silvio Ilinković.


Veldin Hodža prvo je igrao klasičnog zadnjeg veznog, kasnije su tu ulogu u paru preuzeli Dejan Petrovič i Damjan Pavlović. Danas će stoga biti zanimljivo vidjeti u kojem će sustavu Rijeka zaigrati protiv protivnika jačeg od skromnih Slovenaca.




– Sve ide po planu i zadovoljni smo, a malo nas remete neke ozljede. Janković se vraća u puni trening nakon viroze, Pašalić ima jednu manju ozljedu, a Čabraja je još out – kaže Radomir Đalović, pomoćni trener Bijelih.


– Teren je dobar, malo je hladnije, ali već smo navikli. Slijedi utakmica protiv Sturma, što će biti jedna ozbiljna provjera za nas.


Hodža budućnost


Današnja utakmica protiv Austrijanaca bit će puno zahtjevnija.


– Protiv Radomlja se možda malo osjetio umor, ali drugo poluvrijeme dečki su dobro odradili. Strum je puno bolja momčad koja igra i Konferencijsku ligu. Bit će to prava provjera. Očekujem da u toj utakmici budemo još bolji.


Izostanak Lindona Selahija i Emmanuela Bande? Ipak je riječ o dva stožerna vezna defenzivna igrača.


– Ne remeti nam to pripreme, imamo igrače za tu poziciju, Petroviča, Hodžu, Ilinkovića, Pavlovića… Bande neće biti u prvoj utakmici s Goricom, ali dobro je što će ostati u natjecateljskom ritmu. Vidjet ćemo, ako Zambija prođe dalje, neće ga biti niti protiv Hajduka.


U novonastaloj situaciji Hodža mora preuzeti više odgovornosti.


– Hodža je pokazao da je ozbiljan igrač i pokazao je da se na njega može računati. Odigrao je vrhunski obje utakmice protiv Lillea, a i igra standardno za mladu reprezentaciju. Veldin zaslužuje sve pohvale kako radi i trenira i pred njim je budućnost.


Start Bijelima za 12 dana donosi gostovanje kod Gorice u zaostaloj utakmici, četiri dana kasnije momčad mora na Poljud.


– To su dvije teške utakmice. Zasad ne bih govorio o Hajduku, koncentirani smo samo na Goricu. Dobra su momčad koja je izgubila samo jednu utakmicu na svom terenu. Mi idemo po pobjedu jer nije tajna da želimo visok plasman, a tu želimo i potvrdu naših visokih ambicija – dodaje Đalović.


Navijači i snaga


Rijeka je jesen završila između Hajduka i Dinama. Odstojanja su manje-više ista, kao i meta…


– Proljeće će biti dugo, bit će uspona i padova. Sigurno da ove dvije gostujuće utakmice, pa niti naš derbi s Hajdukom, neće odlučivati. Imamo mladost, kvalitetu i nismo opterećeni. To može biti naš forte u onome što nas čeka da bismo se do samoga kraja ozbiljno borili za naslov.


U Dinamo i Hajduk stižu nova lica, Rijeka zasad miruje.


– Hajduk i Dinamo se pojačavaju, vidjeli su gdje imaju probleme i gdje im nedostaju igrači. Kod nas je najbitnije da ostanemo svi na okupu i da budemo zdravi. To je jako bitno. Igrači su se sad još više upoznali i vjerujem da ćemo biti još bolji.


Pritisak je ono što Rijeci najmanje treba u ovome trenutku.


– I na tome puno radimo. Struka, predsjednik i sportski direktor dosta razgovaraju s igračima. U ovoj situaciji naši igrači nemaju potrebe za bilo kakvim pritiskom. Bitno je da igraju svoj nogomet, igre iz jeseni dovele su ih do toga da se sada priča i piše o njima. Oni su svjesni toga, profesionalci su i treniraju fenomenalno. Ovo je jedna ozbiljna grupa igrača koja želi napraviti nešto veliko.


Navijači sanjaju svoje snove…


– Navijačima hvala na odličnoj podršci. Potrebni su nam i sada, očekujemo ih već i u Gorici. Želimo da ovoj mladoj momčadi daju dodatnu snagu – zaključio je Đalović.