JADRANSKI DERBI

Čudesni golovi Obregona i Selahija Rijeci donijeli vrh ljestvice! Bili su to potezi božanskog nadahnuća

Davor Petrović

Foto Ivana Ivanovic/PIXSELL

Foto Ivana Ivanovic/PIXSELL

Nogometaši Rijeke ostvarili su veliku pobjedu na rasprodanom Poljudu i opet se vratili na vrh HNL-a



Potezi božanskog nadahnuća Jorgea Obregona i Lindona Selahija ove su nedjelje na Jadranskom derbiju režirali preokret i utišali Poljud, lansiravši Rijeku na vrh SuperSport HNL-a.


Bila su to dva čudesna gola za veliku pobjedu, odnosno za prvi poraz Mislava Karoglana na klupi Hajduka kojem nije pomogla niti posvemašnja euforija na tribinama uoči početka utakmice.





Tada je, naime, raspoloženje na Poljudu do maksimuma podigao izlazak Ivana Perišića i Josipa Brekala na centar igrališta. Svi na tribinama su doslovno pali u delirij oduševljenja jer prvi je ultimativni idol Splita, a drugi navijačima Hajduka trenutno donosi pregršt zadovoljstva, kao klasni igrač koji je “otet” Dinamu ispred nosa.


Takvo ozračje je, pak, dodatno poguralo domaću momčad koja je odmah počela letjeti terenom, pokušavajući što prije stići do prednosti, no Rijeka se nije dala impresionirati.


Štoviše, prvi udarac na gol uputili su gosti u 9. minuti, kada je Toni Fruk na centru oteo loptu Emiru Sahitiju i uposlio Niku Jankovića koji je sa dvadeset metara odapeo malo iznad gola.


Prisebni i stabilni


Tridesetak sekundi nakon toga došlo je do prvog dužeg prekida, zbog gadnog sudara glavama. Suvišno je isticati da je kod Rijeke nastradao dežurni pehist Bruno Goda koji je ostao ležati na tlu.


Rokas Pukštas ostao je na nogama, ali ubrzo se ispostavilo da mu je razbijena glava. Srećom, obojica su nastavili utakmicu nakon ukazivanja pomoći.



Igrala se 15. minuta kada je Poljud eruptirao. Niko Sigur je s desne strane lansirao ubačaj prema drugoj stativi, gdje je Laszlo Kleinheisler iz prve vratio loptu u sredinu, prema Marku Livaji, koji je pucao glavom sa osam metara.


Nediljko Labrović sve je dobro pratio i bio je spreman na intervenciju, ali lopta je pogodila Puštasa u leđa, promijenivši smjer taman toliko da nesmetano odleti u mrežu – 1:0.


U takvim okolnostima mnogim bi momčadima na Poljudu zaklecala koljena nakon primljenog gola. Rijeka je, međutim, ostala prisebna i stabilna.


Doduše, nije uspijevala stići do akcije koja bi iznjedrila novu priliku za udarac po golu, ali držala je hrabar gard i pokušavala napadati i stvarati pritisak na suparniku.


Foto Ivo Cagalj/PIXSELL


Kako su minute prolazile, tako je Rijeka postajala sve sigurnija. U završnici prvog dijela Marko Pjaca je na lijevoj strani svojim čuvarima priuštio vožnju na ringišpilu, a zatim je uputio upotrebljiv centaršut u sredinu.


Međutim, Fruk je slabo zahvatio loptu glavom i njegov udarac nije imao dovoljno siline. Uz to, putanja nije bila dobra. To je, naime, bila parabola koju je Ivan Lučić pokupio bez puno naprezanja.


Nastavak je donio promjenu u vrhu napada Rijeke, gdje je Franjo Ivanović prepustio svoje mjesto Obregonu. Što se, pak, igre tiče, tu je sve ostalo isto.


Rijeka je držala razinu iz završnice prvog dijela, a to joj je u 50. minuti donijelo novi udarac u okvir gola nakon prekida. No, Lučić je i ovoga puta uspješno intervenirao, ukrotivši pokušaj glavom u izvedbi Ivana Smolčića.


Vizionarski potez


Nešto kasnije se ispostavilo da je zamjena špice bila vizionarski potez Željka Sopića. Naime, u 55. minuti Smolčić je aut s desne strane bacio do peterca, gdje je Obregon sjajno primio loptu i poluvolejem zatresao mrežu za izjednačenje, s time da je sve to napravio gradeći se ispred Zvonimira Šarlije.


Bio je to potez vrijedan divljenja – 1:1.


Foto Ivo Cagalj/PIXSELL


Tu je bilo jasno da je Rijeka uhvatila zamah. Sedam minuta nakon Obregonove minijature to se skoro i potvrdilo. Naime, tada je Marco Pašalić odlično ubacio iz slobodnog udarca, a Bruno Goda je pokraj zbunjene obrane Hajduka ugurao loptu u gol.


No, VAR provjera od nekoliko minuta iznjedrila je zaključak da je bilo igranja rukom i taj gol je poništen.


Iako ta akcija nije donijela preokret, razvoj događaja na terenu jasno je sugerirao da Hajduk, boksačkom terminologijom rečeno, visi na konopcima.


Fenomenalni Selahi


U 75. minuti je, pak, stigla jasna potvrda rasporeda snaga na Poljudu, i to opet nakon auta s desne strane. Ovoga puta Smolčić nije upisao asistenciju, ali niz odbijanja po šesnaestercu odveo je loptu do Selahija koji je fenomenalnim udarcem iskosa s petnaest metara savladao Lučića – 1:2.


Foto Ivo Cagalj/PIXSELL


Razina decibela na Poljudu osjetno se smanjila, premda je još uvijek bilo navijanja kojim su navijači pokušavali gurnuti Hajduk prema izjednačenju.


Vrlo blizu tog dosega bio je Kleinheisler u 84. minuti, kada je s ruba šesnaesterca lansirao bombu prema rašljama. Tribine su podigle glas, vidjevši loptu u golu, a Labrović je iščupao jednu od efektnijih intervencija u karijeri.



Ulazak u završnicu za sobom je povukao stihijski juriš Hajduka koji je u drugoj od jedanaest minuta sudačke nadoknade djelomično primirila Livajina ozljeda gležnja, zbog koje je morao napustiti igru.


Desetorica domaćih igrača pokušavala su napraviti nešto neprestanim nabijanjem lopte u kazneni prostor Rijeke, ali to im nije donijelo ništa više od nekoliko gužvi.