Prva HNL

“Bijeli” se nakon gostovanja u Napulju okreću prvenstvu: “Rijeka je svima motiv jer igra Europu koju drugi sanjaju”

Mateo Sučić

Foto D. ŠKOMRLJ

Foto D. ŠKOMRLJ

Svi su željni dokazivanja, posebno protiv Rijeke jer igra Europu koji drugi sanjaju, ali to i nama mora biti motiv. U hrvatskom prvenstvu svaka utakmica mora biti na potrebnoj razini i moja jedina želja je da s ovom momčadi to i ostvarim - kaže Rožman



RIJEKA Napoli je arhiviran, Europska liga nakratko pospremljena u ladicu, a pred nogometašima Rijeke novi je veliki izazov. Na Rujevicu dolazi zahuktali Osijek (17.05), koji je od ogleda s Rijekom u Gradskom vrtu u devet prvenstvenih ogleda, pod vodstvom Nenada Bjelice, upisao osam pobjeda i jedan remi. Osječani su se pogonjeni novom energijom koju je donio bivši trener Dinama prometnuli u ozbiljnog konkurenta »modrima« u lovu na naslov prvaka, zajahali su pobjednički val i sada ga žele nastaviti na Rujevici.


– Osijek već dugi niz godina ulaže u momčad, financijski su jako stabilni i u svim ovim godinama možda i nisu napravili rezultatski iskorak kojeg su željeli. Uz Dinamo su vjerojatno jedina momčad u HNL-u koja može platiti odštetu za igrača, imaju mogućnost dovođenja kvalitete, a to se onda mora odraziti na rezultat. Zaredali su s nizom odličnih rezultata i sigurno će biti izazovan suparnik – rekao je Simon Rožman u najavi ogleda s Osijekom protiv kojeg i Rijeka ima svoje planove.


Razlika na prvenstvenoj ljestvici je 11 bodova, ali Rijeka ima čak četiri utakmice manje od rivala iz Gradskog vrta protiv kojeg, za dobar rezultat, mora odigrati utakmicu na razini onih protiv Napolija ili Real Sociedada.


Željni dokazivanja




– Igramo protiv suparnika koji je u naletu, koji ima dobro selekcioniranu momčad, kvalitetu u ofenzivi i individualnu kvalitetu s Boharom, Mierezom i Škorićem, koji je reprezentativac Hrvatske. Jako su ozbiljna momčad, koja je agresivna u sredini, pogotovo na drugoj lopti, ali mi moramo misliti o sebi, kako da se ispravimo, kako da budemo bolji pa da na ovom derbiju budemo u izdanju kakvo dolikuje Rijeci.


Osijek je, na neki način, u situaciji u kojoj je Rijeka bila prije pet, šest godina, na Rujevicu dolazi s iskusnom momčadi koja će, poput suparnika u Europi, znati iskoristiti pogreške, a uz to je i gladna uspjeha.


– To se i odrazilo na njihov bodovni učinak, sami su sebi postavili visoke ciljeve i pokušavaju ih pratiti. Svi su željni dokazivanja, posebno protiv Rijeke jer igra Europu koji drugi sanjaju, ali to i nama mora biti motiv. U hrvatskom prvenstvu svaka utakmica mora biti na potrebnoj razini i moja jedina želja je da s ovom momčadi to i ostvarim.


Nepoznanice


Rijeka je s Napolijem otvorila, a s Osijekom nastavlja ovu zahtjevnu seriju utakmica u završnici jeseni u kojoj je cilj biti što bliže vrhu HNL-a. Rijeka tamo i dalje pripada što najbolje sugerira podatak da bi pobjedama u četiri zaostale utakmice bili vodeća momčad prvenstva.


– Sada idemo samo iz utakmice u utakmicu, zbog toga mi je bila važna ova zadnja reprezentativna stanka u kojoj se dogodilo sve osim onoga što smo željeli. Nema druge nego analiza onoga što ne smijemo raditi, kratka taktička priprema i naglasak na onome što je bilo dobro. Tkogod bude igrao u ovim utakmicama, mora točno znati što želimo i to ću tražiti od igrača.


Rožman nije otkrivao karte (igrače) s kojima će se suprotstaviti Osijeku, ali mogao bi imati na raspolaganju neke od onih koji su propustili Napoli, prije svih Menala i Halilovića.


– Jako puno je nepoznanica oko toga tko može igrati, ali vidjeli smo i u Napulju da oni koji dobre priliku pružaju svoj maksimum – zaključio je Simon Rožman.