Raspad sistema

Košarkaši AO Škrljeva poraženi u Alpe Adria kupu nakon katastrofalne zadnje četvrtine u kojoj su dozvolili seriju 20:0 gostiju

Luka Medak

Foto S. DRECHSLER

Foto S. DRECHSLER

Škrljevčani su se neobjašnjivo raspali u posljednjoj četvrtini i dozvolili nevjerojatnu seriju od 20 uzastopnih poena gostiju, nakon čega više nije bilo povratka



MAVRINCI Košarkaši Adria Oil Škrljeva upisali su i svoj prvi poraz u Alpe Adria kupu. Iako su većinu utakmice bili u prednosti, Škrljevčani su se neobjašnjivo raspali u posljednjoj četvrtini i dozvolili nevjerojatnu seriju od 20 uzastopnih poena gostiju, nakon čega više nije bilo povratka.


Foto galerija: Alpe Adria kup: AO Škrljevo - Ilirija Foto: Sergej Drechsler


Kao što je i najavio, trener Damir Rajković u utakmicu je ušao s nešto drugačijom petorkom jer je odlučio odmoriti svoje udarne igrače pa tako u igru uopće nije ulazio kapetan Josip Barnjak. Na parket su prvi izašli Šajin, Hortman, Marinelli, Rajčić i Vrgoč, i vidjelo se da će im biti potrebno neko vrijeme da se uigraju. Svoje prve poene Škrljevčani su zabili tek nakon dvije i pol minute igre tricom Vrgoča, no na njihovu sreću ni gosti nisu briljirali pa su u tom periodu ubacili tek četiri poena.


Adria Oil Škrljevo – Nutrispoint Ilirija 73:84

Utakmica 2. kola Alpe Adria kupa, skupina D: Adria Oil Škrljevo – Nutrispoint Ilirija 73:84 (24:21, 20:18, 13:18, 16:27). Sportska dvorana Mavrinci. Gledatelja: 50. Suci: Kadkhodae, Nizamić, Ivanković.




ADRIA OIL ŠKRLJEVO: Hortman 2, Rajčić 21 (5-5), Marinelli 19 (8-8), Šajin 4, Vrgoč 17, Stojanović, Adway 6, Vucić 4, Kostić, Barnjak, Ćošić.


NUTRISPOINT ILIRIJA: Kruzynski, Pavliha, Cerkvenik 3, Duščak 17 (8-12), Jurković 20 (5-10), Mikuš 3 (1-2), Bačvič 12, Ciani 6, Habot 9 (3-5), Kureš 7, Vončina 7 (4-4).

Izmjenjivale su momčadi vodstvo do 15:16, kada je Marinelli u dva navrata ukrao loptu i u kontri zabio za 19:16, a s prednošću od tri poena su i zaključili prvih deset minuta (24:21).


U drugoj četvrtini Rajković je nastavio s rotacijama, ubacio je Adwaya, a debi sezone imali su i Vucić koji se oporavio od ozljede te mladi Kostić. Ipak, nije se našla petorka koja bi mogla napraviti razliku i do posljednje dvije minute četvrtine domaći nisu poveli s više od četiri poena razlike. Tek slobodnim bacanjima Marinellija te teškim polaganjem Vrgoča Zeleni odlaze na plus sedam (41:34), no na veliki odmor su ipak otišli samo s pet poena prednosti (44:39).


Košem Rajčića na početku treće četvrtine domaći su otšili na dotad najveću prednost od sedam poena, no svejedno nisu uspjeli slomiti Iliriju do kraja. Na svaki pokušaj odvajanja na dvoznamenkastu prednost, gosti iz Ljubljane su imali odgovor te su tri minute prije kraja čak i uspjeli smanjiti na pola koša zaostatka (53:52). Minuta odmora Zelenih nije pomogla, gosti su tada “namirišali krv” i krenuli s presingom, što im je urodilo plodom jer su poveli tricom Duščaka, a polaganjem Jurkovića i otišli na plus četiri (53:57). Tek 25 sekundi prije kraja Vucić je uspio izjednačiti na 57:57 te su momčadi u potpunom egalu ušle u završnih deset minuta.


U posljednji period domaći su ušli dobro, tricama Rajčića i Marinellija opet su otišli na plus šest. Krenuli su igrati svoju prepoznatljivu igru koja se temelji na agresivnoj obrani, a to ih je dovodilo i do lakih poena na drugoj strani pa su tako novom tricom Rajčića prvi put na utakmici otišli na dvoznamenkastu prednost (69:59). U tom trenutku se uopće nije moglo naslutiti da će na tih 69 poena ostati duže od pet minuta, ali upravo se to dogodilo. Nakon nekoliko nepotreno izgubljenih lopti i nesmotrenih prekršaja gosti su došli na poen zaostatka (69:68), a košem Mikuša i poveli.


Trener gostiju Saša Dončić ubacio je nižu petorku koja je presingom počela stvarati gomilu problema Zelenima i u tren oka su napravili seriju od čak 20 uzastopnih koševa. Seriju su zaokružila slobodna bacanja Duščaka, kojim su gosti iz Ljubljane prvi put na utakmici ostvarili dvoznamenkastu prednost (69:79). Tek je minutu i pol prije kraja Marinelli svojim bacanjima prekinuo “krvarenje” svoje momčadi, no za preokret nije bilo dovoljno vremena. Pri rezultatu 73:80 Rajčić, najbolji strijelac domaćih, dobio je isključujuću osobnu, klupa zbog prigovora bila je kažnjena tehničkom, a Slovenci su tako mirno uspjeli privesti susret kraju.