Premijer liga košarkaša

Košarkaše AO Škrljeva nakon pobjede u Zaboku očekuje domaći ispit protiv Zadra: “Želja je držati se tri, a ne dvije četvrtine kao protiv Cibone”

Zlatko Horvat

Damir Rajković

Damir Rajković

Želja je držati se tri, a ne dvije četvrtine, kao što je to bio slučaj protiv Cibone i Splita. Uostalom, Osječani su ih držali u šahu do kraja utakmice - kaže Rajković uoči sutrašnjeg ogleda



RIJEKA Košarkaši Adria Oil Škrljeva osladili su se pobjedom u Zaboku uoči zahtjevne serije utakmica. Već sutra u goste im stiže Zadar, lider HT Premijer lige, slijedi gostovanje kod Cibone u Draženovu domu, domaći susret s drugoplasiranom Goricom pa uvijek teško gostovanje kod Alkara.


– Dobili smo relativno lagano. Odradili smo dobru utakmicu, napravili smo dobar posao, imamo 2-0 s direktnim konkurentom za doigravanje – kaže Damir Rajković, trener Adria Oil Škrljeva.


Jedini minus bio je kraj treće četvrtine, kada se plus 19 brzo pretvorilo u plus osam. No, Zabočani nisu došli bliže.


Neiskustvo




– Nije bilo velikih padova s izuzetkom tog kraja treće četvrtine. To ide iz nekog neiskustva. Organizator igre mora preuzeti kontrolu, a mi izgubimo konce igre i ideju. Zato su nam u nepune dvije minute s 19 došli na osam razlike. U ovakvim utakmicama to je neprihvatljivo. Morat ćemo i momčad i ja na to posebno obratiti pažnju jer je šteta na brzinu baciti u vodu sve dobro što je napravljeno.


Rajkovićeva momčad ima najslabiji postotak šuta za tri poena (27.3), pogodili su ih ukupno 98 ove sezone. Manje ih je zabio samo Zadar (87), uz utakmicu manje. U Zaboku je sastav iz Mavrinaca pogodio deset trica iz 27 pokušaja, što znači da kreće nabolje.


Fran Pilepić još uvijek nije fit, trebat će mu još utakmica da bi došao na svoje, ali donio nam je mirnoću u šutu. Sve to pripisujem neiskustvu i želji da se sve riješi u jednom napadu ili obrani, a bitan je kontinuitet. Neki su napravili pomak u obrambenom segmentu. Momčad je mlada i treba vremena dok se sve posloži.


Posložit će se do kraja sezone, a onda će se promijeniti veći dio momčadi.


– Mi stvaramo iz sezone u sezonu. Naša je želja da momčad ostane duže na okupu, ali više ne možeš jednog igrača zadržati tri, četiri sezone u istoj momčadi. Takva su vremena i to je neminovnost. No, kada smo naše druge prvoligaške sezone ostavili 80 posto istih igrača, bili smo šesti. I sada će otići nekoliko igrača jer im istječu ugovori. Odlaze igrati u inozemstvo za tisuću i pol eura jer se to više kod nas ne može platiti.


Bez rupa


U Zaboku je opet dobro funkcionirala obrana, igra se agresivno preko cijelog terena. No, nemaju baš popust kod sudaca, svira se previše toga.
– Naš je moto biti što agresivniji. Kažu da igramo najčvršće u cijelom košarkaškom društvu. No, postoji problem koji se javlja iz godine u godinu. U Premijer ligi se jedan kontakt svira, u ABA ligi ne.


Slijedi Zadar, vodeći sastav HT Premijer lige.


– Poslije utakmice sa Zabokom razgovarali smo o Zadranima. Želja je držati se tri, a ne dvije četvrtine, kao što je to bio slučaj protiv Cibone i Splita. Uostalom, Osječani su ih u srijedu držali u šahu do kraja utakmice. Može se igrati s njima, ali ne smijemo imati rupe. Sada smo imali zalihu pa pad nije imao veći utjecaj, ali kada si u egalu, teško se izvući iz minusa protiv takvih momčadi.


 


Zadrani stižu bez Jordana

Riječanin Antonio Jordano novi je član Zadra, ali nema pravo nastupa u HT Premijer ligi do 23. kola.


– Jordano je zaslužio poziv iz Zadra. ​Najbolji je strijelac lige, pravi potencijal. Bio je kod mene u reprezentaciji, izuzetan je strijelac, napadač, naći će svoje mjesto u ABA ligi. Uostalom, uvijek sam za to da naš igrač troši lopte, a ne da stranci troše lopte i minute – ocjenjuje Rajković.