Alpe Adria kup

Košarkaši DepoLink Škrljeva dočekuju češki Geosan Kolin u prvom ovosezonskom susretu Alpe Adria kupa

Katarina Blažević

Griffin Ramme/V. KARUZA

Griffin Ramme/V. KARUZA

S obzirom da smo jako mladi, svaka utakmica će biti teška. Geosan Kolin je odlična momčad - kaže Amerikanac Griffin Ramme, prvi igrač Škrljevčana na startu sezone



RIJEKA  Košarkaši DepoLink Škrljeva današnjim domaćim dvobojem s češkim Geosan Kolinom (18 sati) počinju svoju četvrtu sezonu u Alpe Adria kupu. Jednoj od najmlađih momčadi u hrvatskom prvenstvu dobro će doći stjecanje iskustva i na međunarodnim parketima, Zeleni su protiv Splita i Zadra pokazali da mogu parirati i favoriziranim momčadima, a i pobjede bi onda trebale doći.


Ono što je na neki način bilo i očekivano pri pogledu na igrački roster na početku sezone, jest da se u svojevrsnog vođu na terenu, kao i prvo ime Škrljevčana nakon triju prvenstvenih kola, prometnuo Amerikanac Griffin Ramme. Iskusni bek za desetak dana će proslaviti 33. rođendan, a u Europu je stigao još 2015. godine te je od tada igrao u Crnoj Gori (Stršljen), Albaniji (Tirana, Partizani), Sj. Makedoniji (Angeli) te na Kosovu (Bashkimi).


Težak raspored


– Imamo vjerojatno jedan od najtežih rasporeda u HT Premijer ligi. I ne samo što je težak raspored, već imamo i skroz novu momčad. Pokušavamo pronaći neki zajednički put, a ohrabrujuće je kako smo kao momčad pokazali trud i energiju u utakmicama protiv favorita. Eventualno će nam se to isplatiti, moramo biti strpljivi zbog mladih igrača – kaže Griffin Ramme, nakon triju kola drugi najbolji igrač HT Premijer lige prema indeksu valorizacije, odmah iza Shortera iz Splita.




Momčad iz Mavrinaca danas otvara svoju europsku sezonu utakmicom drugog kola skupine C, nakon što je odgođen susret prvog kola sa slovačkim Komarnom. Hrvatske momčadi (Šibenka, Furnir i Zabok) i nisu baš dobro krenule u ovo natjecanje, od pet utakmica samo je Zabok upisao jednu pobjedu nad slovenskom Rogaškom.


– S obzirom da smo jako mladi, svaka utakmica će biti teška. Geosan Kolin je odlična momčad, ali se općenito radi o utakmici europskog natjecanja te moramo biti spremni. Moramo iskoristiti energiju koju imamo i odigrati najbolje što možemo, a rezultati će biti kakvi će biti. Možda ne možemo kontrolirati hoćemo li pobijediti, ali možemo kontrolirati naš trud, koliko smo složni i koliko jako igramo. Dat ćemo sve od sebe i vidjet ćemo gdje će nas to odvesti. Sada smo ekipa koja ima priliku prekinuti taj negativan niz u Alpe Adria kupu. Nadam se da ćemo Hrvatsku predstavljati na najbolji mogući način.


Pomoć mladima


Nisu Zeleni dolaskom Rammea dobili samo veliku pomoć u igračkom smislu, već i u radu s mladima, s obzirom na to da je Amerikanac bio i asistent izbornika albanske U-20 reprezentacije, kao i trener U-18 momčadi albanskog kluba. Trenutno može biti zadovoljan onime što su u dresu Zelenih pokazali najmlađi Bart, Smojver i Svoboda, a do minutaže polako dolazi i 18-godišnji Crikveničanin Frane Butorac.


– Uživam davati mlađim generacijama ono što sam naučio kroz godine i pomoći im da se razvijaju. Mogu vidjeti da su mladi igrači Škrljeva ne samo jako perspektivni, već i odlični ljudi. Mislim da je karakter jedna od ključnih stavki kakav ćeš igrač biti u budućnosti, odnosno koliko se trudiš i koliko voliš košarku jer ima mnogo talentiranih igrača koji ne uspiju u ovom sportu. A mi u ekipi imamo mlade igrače gladne uspjeha i zadovoljstvo je svaki dan trenirati s njima. Oni me zapravo jednako uče koliko i ja njih. Odlična smo kombinacija. Učenje hrvatskog jezika? Suigrači su me zasad naučili samo loše riječi, ali polako prelazim na »volim te« i slične fraze, ha, ha. Trenutno znam samo »trash talk« za košarkaške potrebe – zaključuje Ramme.