Damir Rajković

Trener košarkaša AO Škrljeva istekom sezone: “Mislim da smo izvukli maksimum, žaloste me neki kiksevi doma…”

Katarina Blažević

Trener Damir Rajković/Foto V. KARUZA

Trener Damir Rajković/Foto V. KARUZA

Na neke stvari poput odlaska Adwayja i ozljede Slavice nismo mogli utjecati - kaže Rajković



RIJEKA Košarkaši Adria Oil Škrljeva oprostili su se u Mavrincima od još jedne premijerligaške sezone porazom u drugom susretu četvrtfinala doigravanja protiv Splita. Nakon »minus 44« na Gripama, momčad Škrljeva je zahvaljujući dobroj završnici u uzvratu došla i vrlo blizu iznenađenja, ali su Splićani uspjeli zadržati osam poena prednosti. Loša partija u prvoj utakmici četvrtfinala treneru Damiru Rajkoviću nije pokvarila cijelu sezonu, a razlog u tako visokom porazu vidi ponajviše u sustavu natjecanja te igranju Lige za ostanak.


– I dalje mislim da je igranje Lige za ostanak utjecalo na nas i da ipak nešto znači to prilagođavanje na jače utakmice i na jače ekipe. Mi smo svim tim ekipama parirali kada smo igrali u prvom dijelu lige. Sa Splitom smo na Mavrincima bili na dvije lopte, dok smo kod njih izgubili 12 razlike. Znači, kada smo imali kontinuitet jakih utakmica, bili smo dobri. To je moje mišljenje. Naravno, više bismo se i potrošili na tim utakmicama, ali došli bismo do nekog energetskog dijela kakvo je zahtijevalo četvrtfinale. Prva utakmica sa Splitom? Dečki su sigurno željeli bolji rezultat, ali i loš dan, loš ulazak u susret, Barnjak i Jelenković, koji su imali najlošiju utakmicu u sezoni… Sve je to utjecalo na ishod. U uzvratu na Mavrincima su pokazali da mogu bolje. Na kraju mi je jedino žao što ih nismo ranije krenuli stizati, imali smo promašene dvije otvorene trice kod 49:62, ali smo odigrali najviše što smo mogli – govori trener Damir Rajković.


Kiksevi


Škrljevčane je možda igranje Lige za ostanak vratilo korak unazad, ali su bez Lige za prvaka ostali radi svojih ponekih kikseva, odnosno lošijeg međusobnog omjera sa Zabokom, koji je slavio i na Mavrincima, ali i uvjerljivo na svojem terenu.




– Mogli bismo se vratiti na te kikseve sa Zabokom, ali to je taj jedan dan ili motivacijski trenutak koji hoćeš ili nećeš iskoristiti. I za mene kao trenera mogu govoriti da je neuspjeh jer smo težili Ligi za prvaka, ali ako gledam cijelu sezonu, mislim da smo izvukli maksimum. Ono što me žalosti su ti neki kiksevi na domaćem terenu, na primjer Osječane i Šibenku smo dobili u gostima, a izgubili u Mavrincima. Možemo govoriti o izjednačenosti lige ili našoj nesmotrenosti, prevelikoj samouvjerenosti… Došlo je tijekom sezone i do spleta okolnosti na koje ne možeš utjecati. S Adwayjem i Slavicom u rosteru bismo sigurno sasvim drugačije izgledali i vjerojatno ne bismo ni razgovarali o ovome, nego bismo izborili Ligu za prvaka. Mi nismo Cedevita da možemo reagirati i uložiti u neke zamjene.


Zadar


Rajkovićevu momčad dobro je krenulo na početku sezone kada su ostvarili i povijesnu pobjedu protiv Zadra (90:79). Ali ubrzo su krenuli problemi sa sastavom. Marinelli je prema dogovoru otišao nakon 1. studenoga, ubrzo su ostali bez Adwayja, kojeg je klub pustio da otiđe u SAD jer mu je otac bio teško bolestan. On nije ispunio obećanje povratka do 1. veljače, dok se Nik Slavica kao jedna od zamjena nakon dva mjeseca ozlijedio.


– Mislim da smo bili u nekom dobrom ritmu, ali dosta smo pali nakon što je otišao Adway, stožerni igrač koji je trebao iznijeti ekipu s Jelenkovićem i Barnjakom. Zovko je isto došao kao zamjena, ali znali smo koliko on može te plan nikad nije bio da nam on bude prvi centar, a na kraju je to morao postati. Raskid ugovora s bekom Hortmanom? Raskinuli smo zbog mira u svlačionici, međuljudski odnosi unutar ekipe zbog njega nisu bili dobri i tu smo reagirali s te strane. Računali smo onda dati Bešiću i Vuciću veću minutažu, što je Vucić i iskoristio, dok je Bešić morao na operaciju. Poklopilo nam se dosta nesretnih stvari.


Utakmica sa Splitom na Mavrincima ujedno je bila i oproštaj Josipa Barnjaka od dresa Škrljeva. Tijekom ljeta bi moglo doći do još odlazaka, ali zasad je odlazak kapetana jedini gotovo siguran.


– Barnjak je pet godina tu i radi njega i njegova mentalnog i fizičkog stanja mislim da mora krenuti dalje. Prešao je ovu razinu, on je igrač koji može voditi momčad i stvarati rezultat. Stvarno mu želim sreću i da napravi iskorak prema gore, a s Jelenkovićem ćemo razgovarati i vidjeti koje su naše i njegove ambicije. Ono što znamo je i da se Benković vraća iz SAD-a, ima još jednu godinu ugovor te ćemo razgovarati s njim. Juniori? Računamo na njih, pogotovo na Ćošića, jer je igrač koji ima veliki potencijal, pokazao je kroz treninge da je izuzetno napredovao, a ja računam da bi sljedeće sezone bio među tri visoka igrača koji će nositi sezonu.