Kvalifikacije za SP

Hrvatski košarkaši i treći put poraženi u borbi za Mundijal, Mulaomerovićevu momčad sada čeka nemoguća misija

Zlatko Horvat

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

Situaciju je za Hrvatsku dodatno zakomplicirao poraz Slovenije na gostovanju u Finskoj. Sasu Salin zabio je 23 poena za Finsku, pogodivši sedam trica iz 11 pokušaja. Slovenija je u posljednje dvije četvrtine primila čak 54 poena.



RIJEKA Ludvig Hakanson ubacio je oba slobodna bacanja 22.3 sekunde prije kraja za vodstvo 70:64, potvrdivši pobjedu Švedske u Draženovu domu u trećem kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Hrvatska je ostala bez pobjede i u trećem susretu kvalifikacija, Mundijal je sve dalje i dalje. Tri od četiri reprezentacije izborit će drugi krug, u koji se prenose bodovi. S obzirom na to da Hrvatsku čekaju gostovanja u Švedskoj i Sloveniji, sve bi se moglo pretvoriti u nemoguću misiju.


Hrvatska – Švedska 64:70

Susret 3. kola skupine C europskih kvalifikacija za SP: Hrvatska – Švedska 64:70 (15:18, 20:17, 10:17, 19:18). KC “Dražen Petrović”. Gledatelja 1.000. Suci: Poursanidis (Grčka), Ciulin (Rumunjska), Horozov (Bugarska).


HRVATSKA: Filipović, Krušlin 8 (3-4), Smajlagić 8, Zubčić 20 (7-11), Gnjidić 8, Branković 4, Drežnjak, Bundović, Matković, Ramljak 2, Rogić 6 (3-4), Šakić 8 (3-6).




ŠVEDSKA: Andersson 13 (2-3), Borg 11 (2-3), Terins, Hakanson 5 (3-3), Czerapowicz 3 (0-2), Lindqvist, Spires 4 (2-2), Gaddefors 16 (4-4), Pantzar 2, Lofberg, Jerebko 4 (1-2), Birgander 12 (0-2).

Početak Mulaomerovićeve ere, bez NBA igrača Krune Simona i Marija Hezonje, krenuo je u grču. Švedska je povela 0:6 i tek je trica Gnjidića u četvrtoj minuti maknula nulu s broja poena domaće reprezentacije. Obrana je bila dobra, ali šut nije funkcionirao. Tek četiri pogođene lopte iz 14 pokušaja u prvih deset minuta (28,6 posto), uz tri promašena slobodna bacanja, značili su minus od tri poena, uz samo dva vodstva.


Branković je donio prvu prednost u sedmoj (12:11), nakon serije 9:2, a drugo Rogić (15:14) u devetoj minuti. No, Šveđani su nakon toga uzvratili s deset poena u nizu (15:24). Seriju je zaustavio Branković, MVP riječke završnice Kupa Krešimir Ćosić. No, nije se mogla zaustaviti Švedska, koja je iskoristila tehničku pogrešku izbornika Mulaomerovića zbog reakcije na nedosuđenu osobnu pogrešku na Šakiću. To je probudilo igrače i gledatelje, Hrvatska je imala prigodu doći s minus devet (20:29) na minus dva i nije je iskoristila. No, zato je sljedeći reful bio sjajan, zaključio ga je tricom Krušlin, koji je tricom vratio prednost na stranu Hrvatske (33:31), koja je imala i napad, ali Bundović je želio previše…


Foto galerija: Kvalifikacije za SP: Hrvatska - Švedska Foto: Davor Kovačević


Željko Šakić spojio je dvicu i tricu za izjednačenje (40:40), a zatim promašio zicer na sredini treće dionice, u kojoj se teško dolazilo do poena. Šakićevi poeni bili su jedini u osam minuta treće dionice… Probao je Mulaomerović sve opcije na mjestu graditelja igre, ali jednostavno nije našao rješenje. Kada su Šveđani spojili dva šuta, došli su do sedam poena prednosti. Tomislav Zubčić je s pet poena spriječio da Hrvatska ostane na jednoznamenkastom učinku u trećoj dionici, ali u posljednjih deset minuta Švedska je ušla sa sedam razlike.


Sven Smajlagić tricom je smanjio na 52:54 u drugoj minuti posljednje četvrtine, postavši tek treći strijelac Hrvatske u drugom poluvremenu. Na ulasku u petu minutu dionice tricom mu se priključio Gnjidić, koji je donio izjednačenje – 60:60.


Euforija je kratko trajala, Andersson je uzvratio tricom, osvojio loptu, a Gaddefors ubacio oba slobodna bacanja. Joker Mulaomerovića bio je Smajlagić, koji je ubacio tricu (63:65). Ali i Šveđani su imali svoje adute. Dugim su napadima topili vrijeme na semaforu i čuvali i sačuvali prednost.


Situaciju je za Hrvatsku dodatno zakomplicirao poraz Slovenije na gostovanju u Finskoj. Sasu Salin zabio je 23 poena za Finsku, pogodivši sedam trica iz 11 pokušaja. Slovenija je u posljednje dvije četvrtine primila čak 54 poena.