U rasprodanim Stožicama

Hrvatski košarkaši večeras gosti Slovenije u kvalifikacijama za SP: “Što više usporimo Luku Dončića, rastu naše šanse”

Katarina Blažević

Bojan Bogdanović/Foto M. LEVAK

Bojan Bogdanović/Foto M. LEVAK

Koji je plan? Otežati Dončiću što je više moguće, biti što agresivniji, natjerati ga da radi u obrani i gubi puno energije. Sigurno ga nećemo moći zaustaviti, ali ga možemo usporiti - kaže Ivica Zubac



OPATIJA U nezavidnoj smo situaciji u našoj grupi, zbog čega ćemo morati odigrati dvije jako dobre utakmice da bismo se plasirali u idući krug kvalifikacija. Nadam se da ćemo u nedjelju na Zamet doći u dobrom raspoloženju – kazao je kapetan hrvatske košarkaške reprezentacije Bojan Bogdanović uoči odlaska u Ljubljanu, gdje će Hrvatska večeras (20.15 sati) gostovati kod Slovenije, aktualnog europskog prvaka, u petom kolu skupine C kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.


Bogdanović i Zubac tek su se u ponedjeljak priključili reprezentaciji na pripremama u Opatiji, vremena nije bilo mnogo, tek tri dana tijekom kojih su reprezentativci bili na okupu. Iako je Hrvatska trenutno najkompletnija što je bila u proteklih nekoliko godina, Bogdanović naglašava da nedostaju važni igrači.


– Ne bih rekao da smo kompletni jer nam nedostaje dosta dobrih igrača, posebno igrača na lopti, Krušlin, Simon, Šarić… Tako da smo dosta hendikepirani izostankom te trojice igrača, ali i bez njih smo dosta dobri i imamo dosta mladih lica. Imali smo, doduše, kratke pripreme s ekipom i pokušavanja nekog uigravanja. Fizički se osjećam dobro i jedva čekam večerašnju utakmicu.


Najbolji na svijetu




Kada je Slovenija u pitanju, konstantno se naglašava uloga njihove najveće zvijezde, Luka Dončića, a tu je i povratnik u reprezentaciju, iskusni Goran Dragić. Ali i Slovenci su istaknuli NBA igrače u hrvatskom kadru, pa je tako Dončić naglasio da će se posebno morati fokusirati na Bogdanovića, vođu hrvatske momčadi.


– Pa dobro, Dončić je jedan od najboljih igrača na svijetu, a tu je i Goran Dragić. Jako su dobri u »pick and roll« igri, mislim da će se jedan na jedan teško braniti, zbog čega smo i pripremili nekoliko timskih obrana koje ćemo probati igrati protiv njih dvojice. Ja se nadam da će to polučiti rezultate.


Na papiru je današnja utakmica protiv Slovenije, teža od one protiv Finske, što se igra u nedjelju u Centru Zamet, ali Hrvatskoj su važne obje pobjede. S obzirom da je u svojoj skupini na zadnjem mjestu s bodom manje od Slovenije i Švedske i s dva boda manje od vodeće Finske, večerašnji poraz stavio bi igrače Damira Mulaomerovića u tešku poziciju.


– Ako budemo radili ovo što smo radili na treningu i držali se plana, mislim da imamo dobre šanse. A koji je plan? Otežati Dončiću što je više moguće, biti što agresivniji, natjerati ga da radi u obrani i da gubi puno energije. Sigurno ga nećemo moći zaustaviti, ali ga možemo usporiti – kaže Ivica Zubac, koji je upravo nekoliko dana uoči današnje utakmice riješio i pitanje ugovora s LA Clippersima s kojima je potpisao novi trogodišnji ugovor.


Dugo ljeto


– Pregovori su trajali nekoliko dana i drago mi je što smo se uspjeli dogovoriti jer će mi biti puno lakše odigrati ovu utakmicu. Dobro smo se borili tijekom sezone, zadovoljan sam tim dijelom, ali nadam se da ćemo sljedeće godine imati manje problema s ozljedama pa da se napokon i »potučemo« za naslov.


Bogdanoviću je sudbina u njegovu klubu, Utah Jazzu, ipak neizvjesnija. Hrvatski je igrač upravo od Dončićeva Dallas Mavericksa ispao na startu play-offa.


– Osobno sam imao vrlo dobru sezonu, a što se tiče ekipe, mislim da smo pucali na više ciljeve i mislim da smo mogli proći Dallas, ali što je, tu je. Ja se nadam dobrom ljetu s reprezentacijom, što kroz kvalifikacije i kroz Eurobasket, a da se onda zdrav vratim u SAD. Ostanak u Jazzu? Imam još godinu dana ugovora, dosta je upitnika oko ekipe, tako da i ja čekam rasplet – kaže Bogdanović.