Kvalifikacije za SP

Hrvatske košarkaše očekuje Švedska u kvalifikacija za SP: “Najteže će biti odrediti dvanaestoricu koji će istrčati na parket”

Hina

Damir Mulaomerović/D. KOVAČEVIĆ

Damir Mulaomerović/D. KOVAČEVIĆ

Svi smo svjesni situacije u kojoj se nalazimo, ali siguran sam da će momci dati sve od sebe - rekao je izbornik Damir Mulaomerović



ZAGREB Šveđani su dobri, ali mi moramo pobijediti, kazao je uoči kvalifikacijskih dvoboja sa Švedskom izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Damir Mulaomerović.


U petak, 25. veljače, s početkom u 18.30, u KC Dražen Petrović u Zagrebu reprezentacija Hrvatske igra važnu kvalifikacijsku utakmicu za Svjetsko prvenstvo protiv Švedske, a tri dana kasnije Švedska će biti domaćin Hrvatskoj.


“Zadovoljstvo mi je najaviti novi ciklus kvalifikacija. Želio bih naglasiti i da se Savez jako potrudio oko samog rostera i doista napravio sve da pojedini igrači budu ovdje s nama, no neke situacije koje nisu u našoj ingerenciji nam ne idu u prilog, tako da je oko 90 posto izgleda da su igrači koji su na pripremama ti koji će biti u kombinaciji za utakmice sa Švedskom“, kazao je Mulaomerović, koji je 24. siječnja zasjeo na klupu reprezentacije umjesto Veljka Mršića.




“Ovih 15 momaka su svojim ponašanjem i pristupom treninzima već na početku  pokazali da su stvarno prava ekipa. Čeka nas teška utakmica, a najteže će biti odrediti dvanaestoricu koji će u petak istrčati na parket jer su svi zaista na gornjoj granici – intenzitetom, pristupom, svime onime što treba krasiti jednu ekipu. Svi smo svjesni situacije u kojoj se nalazimo, ali siguran sam da će momci dati sve od sebe. To su sve profesionalci s iskustvom, tako da je naglasak na taktičkom dijelu. Malo smo pojednostavnili način na koji ćemo braniti i pripremu za individualne karakteristike. Vremena je malo i ne možemo ulaziti u previše detalja. No, mogu reći da sam zadovoljan s dosadašnjim treninzima i reakcijom igrača“, kazao je Mulaomerović.


Hrvatska ima imperativ pobjede s obzirom na da su izgubili prve dvije utakmice kvalifikacija protiv Slovenije i Finske. U daljne natjecanje prolaze prve tri selekcije u skupini u kojoj dvije pobjede, zasad, imaju Slovenci, po jednu Šveđani i Finci, a Hrvatska nijednu.


„Najveći imperativ stavljamo mi sami sebi, naravno da u svakoj utakmici idemo na pobjedu. Nažalost, te prve dvije utakmice su otišle na drugu stranu, malo je nedostajalo i sreće, obje su bile na jednu loptu. Međutim, najbitnije je ono što nas čeka – Švedska je dobra ekipa, no mislim da smo mi s ovim rosterom, s iskustvom koje su donijeli neki igrači, dobili više opcija i vjerujem da ćemo se dobro spremiti i vjerujem u pobjedu.“


Kapetan reprezentacije Filip Krušlin povratnik je u reprezentaciju i novi kapetan.


“To su sve dečki koje manje-više poznajem, s nekima sam igrao još kao kadet. Dobro radimo i treniramo i imamo još par dana za pripremu za vrlo bitnu prvu utakmicu i sigurno ćemo to napraviti u najboljoj mjeri i doći spremni za utakmicu. Nadam se što boljoj predstavi s naše strane i pobjedi koji bi nam bila vrlo značajna.. Trebamo maknuti prve dvije utakmice sa strane, to je nešto što je bilo i nešto što ne možemo promijeniti. Imamo novu priliku, siguran sam da smo konkurentni i da možemo dobiti obje utakmice. Nije sporno da imaju dobru ekipu, ali imamo i mi. Naravno da igranje za reprezentaciju uvijek nosi određeni pritisak, no to je sve dio sporta“, rekao je Krušlin.


Popis reprezentativaca za Švedsku:

Roko Badžim – Szolnoki
Danko Branković – KK Cibona
 Filip Bundović – KK Cedevita Junor
 Mateo Drežnjak – KK Cibona
 Goran Filipović – KK Cedevita Junior
 Lovro Gnjidić – KK Cibona
 Filip Krušlin – Dinamo Sassari
  Pavle Marčinković – KK Zadar
 Karlo Matković – Mega Mozzart
 Ivan Ramljak – Slask Wroclaw
  Roko Rogić – Twarde Pierniki Torun
 Matej Rudan – Mega Mozzart
 Sven Smajlagić – Nevezis
 Željko Šakić – Avtodor
 Tomislav Zubčić – Tofaş S.K.