Andrijana briljirala

Hrvatske košarkašice pobjedom otvorile kvalifikacije za EP, Kraljevičanka Cvitković proglašena igračicom susreta

Katarina Blažević

Andrijana Cvitković/Foto FIBA

Andrijana Cvitković/Foto FIBA

Sjajnom drugom četvrtinom Hrvatska stekla ključnu prednost. Kraljevičanka upisala 20 poena, 10 skokova i četiri asistencije



RIJEKA Susret 1. kola Grupe E kvalifikacija za EP košarkašica: Bugarska – Hrvatska 73:84 (27:22, 11:26, 21:22, 14:14). Arena Botevgrad. Suci: Gedvilas (Litva), Senturk (Turska) i Salins (Latvija).


BUGARSKA: Georgieva 8 (2-2), Hristova 12 (4-4), H. Ivanova 19 (1-3), G. Ivanova 7 (2-2), Dencheva Zlatanova 14 (3-6), Dimitrova 10, Kocheva, Konstantinova, Kostova, Sharenkapova, Stoycheva 3, Tyutyundzhieva.


HRVATSKA: Begić 14 (1-2), Cvitković 20 (3-3), Marić 3, Slonjšak 16 (2-2), Tadić 5 (1-2), Bura, Dedić, Dojkić 24 (7-10), Mašić, Miloglav, Periša 2, Petrak.




Hrvatske košarkašice pobjedom kod Bugarske su otvorile kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2023. godine, u sjajnoj drugoj četvrtini preokrenule su rezultat i držale prednost do kraja susreta. Igračice izbornika Stipe Bralića serijom 10:0 na startu druge dionice igre pokazale su da prvih deset minuta susreta nije bio realan pokazatelj njihove kvalitete.


Begić je dovela gošće do prvog izjednačenja (27:27) u trenucima u kojima su se Bugarke “istaknule” izgubljenim loptama i promašenim šutevima. Ista je igračica potom izborila prekršaj i Hrvatskoj donijela prvo vodstvo realiziranim slobodnim bacanjem (28:27) u 13. minuti susreta. Brzo su hrvatske igračice došle i do “plus pet”, domaće su se probudile i krenule smanjivati zaostatak, ali poenima postignutim ispod koša gošće su držale prednost.


Bugarke su u panici forsirale brzoplete šuteve za tri poena koji im nisu prolazili, dok je Slonjšak bila preciznija te je tricom odvela Hrvatsku na odmor s vodstvom od 10 poena razlike (38:48). Probudio je izbornik Bralić svoje igračice nakon loše prve četvrtine u kojoj su domaće vodile praktički cijelu dionicu. Hrvatskoj nije išlo na šutu, dok je Bugarska imala raspoloženu Hristinu Ivanovu koja je s dvije trice odvojila svoju ekipu na plus šest nakon pet minuta igre (14:8). Hrvatska je uspjela uzvratiti te doći do jednog poena zaostatka (20:19), ali Dojkić je ubrzo izgubila loptu i još napravila neoprezan prekršaj.


Bugarke su realizirale dva slobodna bacanja i krasnom tricom Dimitrove zaključile prvu četvrtinu (27:22). Nakon preokreta u drugoj četvrtini, hrvatske igračice svojim suparnicama nisu dopustile ozbiljnije približavanje.


Kraljevičanka Andrijana Cvitković briljirala je s 20 poena, 10 skokova, četiri asistencije i dvije ukradene lopte te je proglašena igračicom susreta.


– Prva četvrtina je bila teška, mislim da Bugarke u prvih šest minuta nisu promašile niti jedan šut. Uz takvu igru teško je u početku loviti ritam, ali uspjele smo se nekako posložiti i preokrenuti. Znale smo da od početka moramo ući agresivno i držati tempo, imale smo i neke promjene u sastavu u odnosu na EP. Igračica susreta? Drago mi je što mi je izbornik dao zeleno svjetlo i priliku da pomognem ekipi. Dala sam sve od sebe i nadam se da ću tako i nastaviti – kaže Andrijana Cvitković.