PRIMORSKI ADUT ZA EP

Klara Barnjak, skakačica udalj Kvarnera, uoči EP-a: “Plasman u finale i dalje je moj cilj”

Ivana Vaupotić

Klara Barnjak/Foto: PIXSELL

Klara Barnjak/Foto: PIXSELL

Ima tu cura koje skaču 6,50, 6,60 metara, ali to ne mora ništa značiti. Svaka u kvalifikacijama ima tri skoka pa kako se komu posreći – kaže Klara



RIJEKA Iza nje je zima za pamćenje u kojoj je skokom od 6,23 metra za 16 centimetara popravila svoj tri godine star osobni rekord i ispunivši normu za nastup na Europskom mlađeseniorskom prvenstvu, što u četvrtak počinje u Tallinnu, ostvarila svoj prvi cilj. Klara Barnjak, atletičarka Kvarnera, ove će subote krenuti po najvažniji cilj sezone, plasman u finale skoka udalj na smotri Staroga kontinenta.


– Sigurno da je cilj plasman u finale, nadam se da ću u tome i uspjeti, iako je bilo dosta problema u posljednje vrijeme. Od boli u jednom pa drugom koljenu, rehabilitacija, donedavno preboljene crijevne viroze zbog koje sam morala preskočiti nastup na Balkanskom prvenstvu u Beogradu. Tako da me dosta toga sprečavalo u pripremama u posljednjih nekoliko mjeseci. Ništa nije išlo prema planu, ali ja ću se potruditi da se u Tallinnu to uopće ne primijeti – rekla je Klara Barnjak, skakačica udalj Kvarnera, koja je ove sezone i na otvorenom popravila svoj najbolji rezultat. Tako je početkom lipnja na prvenstvu Hrvatske u Karlovcu titulu državne prvakinje osvojila skokom od 6,12 metara, čime je za jedan centimetar popravila svoj osobni rekord.


– Zbog svega što se događalo razmišljala sam da li da uopće idem na državno prvenstvo, a na kraju sam skočila osobni rekord. Najteže mi je što sam se na treningu morala štedjeti i nisam mogla trenirati punim intenzitetom, nisam smjela raditi duboke čučnjeve i skokove, a to je osnova mojeg treninga. Iako sam svjesna svega što se događalo u posljednje vrijeme, pokazatelji na treningu su dobri. Dosta sam posložena u glavi, nemam straha i kad dođem u Tallinn vjerojatno će proraditi adrenalin pa mislim da će na kraju sve ispasti dobro – nastavila je Klara Barnjak, koja je itekako svjesna jake konkurencije koja je čeka na Europskom prvenstvu.




– Ima tu cura koje skaču 6,50, 6,60 metara, ali to na kraju ne mora ništa značiti. Mislim da će za finale trebati skočiti 6,15, 6,20 metara, a to nije nemoguće. Meni nikakvu ulogu ne igra činjenica što su kvalifikacije u 10 sati, znam da moram ustati četiri sata ranije da bih bila spremna za natjecanje. Meni veću ulogu igra činjenica kako se ja osjećam na dan natjecanja. Svaka od nas u kvalifikacijama ima tri skoka, vjerojatno će tu biti puno rizika pa kako se komu posreći – kaže atletičarka Kvarnera, kojoj je ovo posljednja sezona u mlađeseniorskoj konkurenciji.


– Ekipa je potpuno nova, u reprezentaciji više nema mog dijela društva koji je sa mnom išao na natjecanja još otkad smo bili mlađi, ali nema veze, sad ćemo stvarati nova prijateljstva – zaključila je Klara Barnjak.


Barnjak i Bonifačić primorski aduti

Hrvatsku mlađeseniorsku reprezentaciju u Tallinnu činit će sedmero atletičara, a osim Klare Barnjak Primorsko-goranska županija imat će još jednoga predstavnika. Riječ je o atletičaru Krka i mlađeseniorskom državnom rekorderu u desetoboju Franu Bonifačiću, s kojim su put Tallinna otputovali Marija Tolj (kugla, disk), Mirta Kulišić (koplje), Veronika Drljačić (200 m, 400 m), Bruno Belčić (3.000 m zapreke) i Lovro Nedeljković (3.000 m zapreke) uz pratnju trenera Petera Kurtovića i Rolanda Roberta Varge.
Najveća hrvatska uzdanica je Marija Tolj, koja brani titulu u bacanju diska, a u Tallinn dolazi s osobnim rekordom od 63,39 metara. No atletičarka Dinamo-Zrinjevca ove godine nije najveća favoritkinja za zlato s obzirom na to da je svoj dolazak najavila 21-godišnja Nizozemka Jorinde van Klinken, koja je u Tucsonu bacila najbolji rezultat ove sezone na svijetu od 70,22 metra.