Antonio Đaković

Jedna od najvećih uzdanica Primorja na prvenstvu Hrvatske: “Vjerujem da će biti zlatnih medalja”

Antonio Đaković/Foto M. GRACIN

Antonio Đaković/Foto M. GRACIN

Rezultati će biti daleko od onih koje sam isplivao prošle godine. Ova sezona je potpuno drugačija od prijašnjih, zbog koronavirusa nisam trenirao gotovo dva mjeseca i ne mogu reći da sam spreman - rekao je Đaković



RIJEKA Antonio Đaković bit će jedna od najvećih uzdanica Primorja na prvenstvu Hrvatske za dobne skupine u plivanju, što će se od danas do nedjelje održati u Zagrebu. Aktualni europski juniorski prvak kandidat je za titule državnoga prvaka u utrkama slobodnim stilom u kojima ima velike ambicije.


– Vjerujem da će biti zlatnih medalja, ali rezultati će biti daleko od onih koje sam isplivao prošle godine. Ova sezona je potpuno drugačija od prijašnjih, zbog koronavirusa nisam trenirao gotovo dva mjeseca i ne mogu reći da sam spreman.


No, to ne znači da mi cilj nisu medalje s državnoga prvenstva – započeo je Antonio Đaković, 17-godišnji plivač Primorja, koji je pažnju na sebe skrenuo prošloga ljeta kada je na Europskom prvenstvu u Kazanju doplivao do zlatnog odličja u utrci na 400 slobodno, dok je u dvostruko kraćoj dionici osvojio broncu.




U Rijeku je iz Züricha u kojem živi i trenira za tamošnji Uster stigao prije tri tjedna i bez problema odradio nastup na Regionalnom prvenstvu Hrvatske regije 2, u ponedjeljak se vraća u Švicarsku gdje ga čeka povratak u školske klupe.


– Stvarno volim doći u Rijeku, ovdje imamo obitelj, a uz treninge uvijek ima i vremena za druženje i odlazak na plažu. U ponedjeljak se vraćam u Zürich jer nam počinje škola. Ostala su mi još dva razreda sportske škole, koja je odlično organizirana, tako da bez problema mogu uskladiti školske obaveze i plivanje – kaže Antonio, koji je prije pet godina postao član Primorja.


– Tata je predložio da postanem član nekog hrvatskog kluba, a budući da imamo rodbinu u Rijeci logično je bilo da to bude Primorje. Moram reći da je njegov prijedlog bio i više nego dobar, došao sam u odličan klub u kojem vlada super atmosfera, moje kolege su isto tako odlični, svi su me jako dobro prihvatili.


O bazenu da i ne govorim, ovo je jedan od ljepših bazena na svijetu. Primorje je moj prvi, a mislim i zadnji klub u Hrvatskoj, time sam rekao koliko sam tu zadovoljan – dodao je Antonio Đaković, o kojem za vrijeme njegovog boravka u Rijeci brigu vodi Miloš Milošević.


– A što da vam kažem, Mićo je odličan trener, boljeg trenera u Hrvatskoj nisam mogao dobiti.


Antonio Đaković ima hrvatsko i švicarsko državljanstvo, no na velikim natjecanjima pliva pod zastavom Švicarske.


– Prije je bilo nekih ponuda da zaplivam za reprezentaciju Hrvatske, ali zasad ništa od toga. Rođen sam u Švicarskoj pa je logično da plivam za švicarsku reprezentaciju. Planovi? Norma za olimpijske igre na 400 i 200 slobodno, šanse su velike i jako mi malo nedostaje. A onda u Pariz po medalju.


Milošević: Pred Antonijom je blistava budućnost

Miloš Milošević, trener Primorja, pun je riječi hvale za Antonija Đakovića.
– Antonio je vrijedan i skroman dečko koji mora biti uzor mladima, ali i svim ostalim plivačima. Puno je napredniji od svojih vršnjaka, fokusiran je na plivanje, odlično radi i ako tako nastavi pred njim je i više nego blistava budućnost. Pravi je profesionalac i najbolji primjer kakav bi svaki sportaš trebao biti – rekao je Milošević.