Boćanje

Hrvatski boćarski savez izabrao nove izbornike za četverogodišnje razdoblje, Matetiću kormilo muške, Klariću ženske reprezentacije

Valentina Prokić

SENIORSKI IZBORNIK I DIREKTOR SVIH REPREZENTACIJA - Vjekoslav Matetić/Foto V. KARUZA

SENIORSKI IZBORNIK I DIREKTOR SVIH REPREZENTACIJA - Vjekoslav Matetić/Foto V. KARUZA

Matetić je ujedno postao i direktor svih reprezentacija, što je posve nova funkcija u Hrvatskom boćarskom savezu, a najtrofejnija hrvatska boćarica Nives Jelovica imenovana je na izborničku funkciju za djevojke do 18 godina



RIJEKA Vjekoslav Matetić, trener boćarskog prvoligaša Svetog Jakova iz Jadranova, novi je izbornik hrvatske seniorske reprezentacije te direktor svih reprezentativnih kategorija, što je posve nova funkcija u HBS-u, dok je Dean Klarić, trener boćarica Čavle-Škola boćanja, postao izbornik ženske seniorske reprezentacije.


Novost je izbornička funkcija za djevojke do 18 godina, koju je preuzela najtrofejnija hrvatska boćarica Nives Jelovica, dok izbornik muških kategorija U-15 i U-18 ostaje trener Vargona Čedo Vukelić. Najvažnije su to odluke prve sjednice novoizabranog Izvršnog odbora HBS-a na čelu s novim predsjednikom Denisom Peršićem. Odluka o izborniku U-23 kategorije bit će donesena naknadno, dok će Tonči Jurjević kao izbornik brinuti o svim selekcijama raffe.


Kruna rada


Dean Klarić trener je od 2011. godine u BK Čavle-Škola boćanja te je s djevojkama dosad osvojio pet naslova prvaka Hrvatske, četiri naslova viceprvaka, dva puta su Čavjanke bile druge u Europi, a dva puta treće.




– Ovo je nagrada za 11 godina stvaranja i rada u ženskom boćanju, mogu reći, kruna trenerskog rada. Uvijek se nadaš da ćeš postati izbornik, ponekad i nerealno, ali svi mi treneri vjerojatno težimo toj poziciji. Potajno sam se nadao da ću sada biti izabran, ali ne mogu reći da sam i očekivao takav ishod. No, prihvaćam izazov i odgovornost.


Želja mi je da moj mandat i povjerenje koje mi je ukazano od strane HBS-a obilježe kvalitetni nastupi naših cura, i ono što na klupskoj razini radim sve godine svog trenerskog poziva, uvođenje novih mladih snaga u velika natjecanja te stvaranje baze za buduće generacije i njihove uspjehe – rekao je 42-godišnji trener i izbornik Dean Klarić, koji je u boćanju od svoje desete godine i kao aktivni natjecatelj nosi dres riječkog prvoligaša Vargona.


IZBORNIK ŽENSKE SENIORSKE REPREZENTACIJE – Dean Klarić/Foto V, PROKIĆ


Kako će kalendar natjecanja Svjetske boćarske federacije, FIB-a biti donesen krajem tjedna, nakon toga će se kreirati i domaći, te će se tek onda znati koje sve ispite reprezentacijama donosi ova godina. Hrvatsko žensko boćanje je u vrhu svjetskog boćanja, no na posljednjoj svjetskoj smotri nedostajao je zadnji korak do osvajanja zlata.


– Moramo biti optimisti, našim curama je u nekoliko navrata nedostajalo jako, jako malo da svladaju i tu zadnju stepenicu. Iz svih tih »skoro zlata« moramo izvući pouke i pretočiti ih u kvalitetne završnice kako bi se sva ta srebra pretočila u zlatne medalje. U nekim igrama to je pitanje trenutka, u brzinskom igrama to je rad, rad i samo rad. Što se napredovanja tiče, teško je reći koliko daleko možemo ići. U samom smo vrhu, nedostaje u nekim trenucima samo iskustva i mirnoće da se stvore vrhunski rezultati.


Trenutačna reprezentacija je spoj iskustva i mladosti, nadam se da će mladost kroz naredne godine steći i iskustvo odigravanja velikih utakmica kako bi svi zajedno bili na kraju priče sretni i zadovoljni. U nekim disciplinama, koliko god je vidljiv pomak u zadnjih nekoliko godina, nedostaje još malo kvalitetnog rada kako bismo bili apsolutno konkurentni sa svima, dok naše iskustvo sada samo treba podršku mladih da oplemeni svoje mogućnosti. Svakako, za hrvatsko žensko boćanje najbitnija je daljnja ekspanzija, kvantiteta kako bismo mogli izvući kvalitetu i vrhunski rezultat – zaključio je Klarić.


Rad i disciplina


Vjekoslav Matetić trener je u Svetom Jakovu od 2010. godine, a posljednje dvije godine bio je izbornik U-23 reprezentacije. Prije toga, osam je godina proveo kao pomoćnik Čede Vukelića u U-15 i U-18 reprezentacijama. No, bez obzira na iskustvo, kada mu je predloženo da postane izbornik seniora i direktor svih reprezentacija, razmišljao je neko vrijeme. Direktor reprezentacija nova je funkcija, a bit će zadužen za plan priprema, kalendar natjecanja, programe rada na ekipnoj i individualnoj razini.


– Počašćen sam povjerenjem koje mi je ukazano. Razmišljao sam, jer to nije mali posao i odgovornost je velika. Maksimalno ću se truditi da se ulovim u koštac s problemima koje te funkcije nose. Namjeravam uvesti neke novine u rad, a želja mi je postići rad, red, disciplinu i odgovornost na svim razinama. Hrvatsku javnost smo navikli na vrhunske rezultate naših boćara tako da tome treba težiti i dalje. Na svim natjecanjima hrvatski boćari moraju ući u krug osvajača medalja, ako mislimo i dalje ostati boćarska velesila kakva jesmo – odlučno je poručio novi izbornik seniora i direktor reprezentacija Vjekoslav Matetić.


Jelovica željna rada i uspjeha

Nives Jelovica na izborničkoj funkciji ispisala je povijest kao prva i jedina ženska izbornica u hrvatskom boćanju. Najtrofejnija boćarica sa svoje 44 godine sanjala je o trenerskoj funkciji, a san je sada postao stvarnost.
– Iznenađena sam. Nisam mislila da će se moja želja tako brzo ostvariti, ali nadam se da ću imati uspjeha. Juniorke nemaju tako puno međunarodnih natjecanja, zasad su to samo turniri, ali Europska boćarska federacija radi na povećanju broja natjecanja te vjerujem da ćemo za koju godinu dobiti i Europsko prvenstvo. Želja mi je da prenesem svoje iskustvo na mlade boćarice, da im pomognem u razvojnom putu, jer ću se i ja uskoro polako oprostiti od reprezentacije. Vjerujem u dobru suradnju s izbornikom Klarićem te svim ostalim izbornicima i jedva čekam krenuti s poslom – rekla je Jelovica, kojoj je izbornička funkcija i prvi trenerski posao u karijeri.