Ferhat Akbaš

Hrvatske odbojkašice imaju novog izbornika, Santarellija naslijedio 35-godišnji turski stručnjak

Portal Novilist.hr

Foto hos.cvf

Foto hos.cvf

Sa samo 28 godina Akbaš je kratkotrajno bio izbornik Turske s kojom je 2014. osvojio zlato u Europskoj ligi. Bio je nakon toga pomoćnik u japanskoj reprezentaciji, a prvi samostalni klupski posao dobio je u CSM-u iz Bukurešta s kojim je postao rumunjski prvak



RIJEKA Iz Hrvatskog odbojkaškog saveza odlučili su kako će Danielea Santarellija na klupi ženske reprezentacije zamijeniti 35-godišnji turski stručnjak Ferhat Akbaš. Mladi trener iza sebe već ima 15-godišnju karijeru.


Poslije kraće igračke karijere počeo je kao statističar u Galatasarayu i Türk Telekomu iz Ankare gdje je ubrzo postao i asistent velikoj kineskoj trenerici, a nekad uspješnoj igračici Lang Ping s kojom je otišao u Kinu gdje su zajedno osvojili naslov prvakinja s ekipom Evergrande Hengda.


Tijekom boravka u Kini dobio je poziv sjajnog talijanskog trenera Giovannija Guidettija da mu bude pomoćnik u Vakifbanku, a ubrzo nakon toga je postao asistent i drugom talijanskom stručnjaku Massimu Barboliniju koji je tada bio izbornik turskih odbojkašica.




Sa samo 28 godina Akbaš je kratkotrajno bio izbornik Turske s kojom je 2014. osvojio zlato u Europskoj ligi. Bio je nakon toga pomoćnik u japanskoj reprezentaciji, a prvi samostalni klupski posao dobio je u CSM-u iz Bukurešta s kojim je postao rumunjski prvak. U sezonama 2019/20. i 2020/21. bio je prvak Poljske s Chemik Policeom, a lani se vratio kući postavši trener Eczacibasija.


– Hrvatska je iznimno snažna zemlja s odličnom odbojkaškom organizacijskom strukturom i igračicama punim potencijala. Vjerujem da ćemo uz dobru suradnju ostvariti odlične rezultate u budućnosti, zato sam i prihvatio ponudu HOS-a. Puno je hrvatskih odbojkašica koje igraju po svijetu, tako da sam već upoznat s njima. Imam također puno prijatelja u hrvatskoj odbojci, uključujući igrače i trenere, pa mogu reći da imam dobru poveznicu s Hrvatskom – rekao je novi izbornik Akbaš za službenu web stranicu Saveza.