POI U TOKIJU

Hrvatska sa sedam medalja u Tokiju završila kao 46. najuspješnija nacija na Paraolimpijskim igrama

Hina

Otvorenje Paraolimpijskih igara/Foto: Twitter (POI)

Otvorenje Paraolimpijskih igara/Foto: Twitter (POI)

Najuspješnije su bile POI u Pekingu 2008. godine s tri zlata i srebrom, dok je najviše medalja osvojeno upravo u Tokiju, sedam.



TOKIO Kineski sportaši s invaliditetom dominirali su Paraolimpijskim igrama u Tokiju sa 207 medalja, pri čemu 96 zlata, dok su hrvatski paraolimpijci osvojili sedam medalja, pri čemu tri srebra i četiri bronce.


Iza Kineza drugo mjesto na ljestvici medalja zauzimaju Britanci sa 124 medalja od kojih je 41 zlatna, dok su treći Amerikanci sa 104 medalje i 37 zlata.


Hrvatska na ljestvici medalja zauzima 65. mjesto od 86. zemalja koje su osvajale odličja. Dodajmo kako su na POI sudjelovali sportaši iz 163 zemlje.




Kada bi se gledao samo broj osvojenih medalja, Hrvatska skače na 46. mjesto.


Spomenimo i najuspješnije sportaše Igara, to su ukrajinski plivač Maksim Kripak s pet zlata, srebrom i broncom, dok je bjeloruski plivač Ihar Bok osvojio pet zlata.


Prvu medalju u Tokiju osvojio je Velimir Šandor koji je bio srebrni u bacanju diska u kategoriji F52, a potom su Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić osvojile broncu u ekipnom natjecanju stolnoteniskog turnira.


Uslijedilo je srebro Ivana Katanušića u bacanju diska u kategoriji F64, te bronce Dine Sinovčića na 100 m leđno i Mikele Ristoski u skoku u dalj.


Posljednjeg dana natjecanja tekvondaš Ivan Mikulić je osvojio srebro, a Deni Černi broncu u bacanju kugle u kategoriji F33.


Hrvatski sportaši s invaliditetom do sada su na ljetnim paraolimpijskim igrama osvojili ukupno 26 medalja, Hrvatska sada ima pet zlata, osam srebrnih i 13 brončanih medalja.


Najuspješnije su bile POI u Pekingu 2008. godine s tri zlata i srebrom, dok je najviše medalja osvojeno upravo u Tokiju, sedam.