olimpijci kod predsjednika vlade

Plenković ugostio hrvatske olimpijce i paraolimpijce: “Još jednom ste oduševili hrvatski narod”

Hina

Andrej Plenković/Foto: PIXSELL

Andrej Plenković/Foto: PIXSELL

"Vi svojim zalaganjem i trudom ostvarujete doprinos promociji Hrvatske u svijetu. Mislim da ste u tome sjajni, mi to jako cijenimo i vrlo smo vam zahvalni", rekao je premijer Plenković



ZAGREB Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u srijedu je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici ugostio hrvatske olimpijce i paraolimpijce koji su nastupili na ovogodišnjim Olimpijskim i paraolimpijskim igrama u Tokiju te im čestitao na ostvarenim uspjesima.


“Još jednom ste oduševili Hrvatsku, hrvatski narod, pokazali koliko je sport važan, koliko ste uspješni zahvaljući svom radu i kvaliteti i koliko ste učinili na promociji Hrvatske uopće. Ovo su bile uistinu posebne Olimpijske igre jer su bile i odgođene, a i odvijale su se u drugačijim okolnostima no što je to inače. Usprkos tome, osam medalja na Olimpijskim igrama i sedam na Paraolimpijskim igrama su sjajni uspjesi za hrvatski sport. Mi se osjećamo kao sportska Vlada, ima nas par koji volimo sport i podržavamo ga u svakom pogledu, vodimo dijalog i s Olimpijskim i s Paraolimpijskim odborom, a nastojimo s fuzijom ministarstva turizma i Državnog ureda za sport povezati dva ‘branda’ uz treći kulturu na način da sve ovo što vi svojim zalaganjem i trudom ostvarujete bude doprinos promociji Hrvatske u svijetu. Mislim da ste u tome sjajni, mi to jako cijenimo i vrlo smo vam zahvalni“, rekao je premijer Plenković te dodao:


“Otkad smo mi u Vladi, mislim da smo uložili 100 posto više sredstava u sport iako to sigurno još uvijek nije dovoljno. Smatram da, s obzirom koliko se sredstava izdvaja, naši sportaši igraju u dvije kategorije iznad, što više govori o njihovom talentu. Mi ćemo nastaviti s ulaganjima u sport, pronalaziti načine za podršku i financiranje jer smo uvjereni da je to dobro i za mlade i za cijelo društvo. Sport je jedan od najljepših oblika društvenog angažmana koji stvara i radne navike i solidarnost i ‘fair play’ i čestitost, a u konačnici i agilnost koja se kasnije primjenjuje u svim drugim sferama života”.




Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša bio je kratak:


“Hvala Vladi na potpori, svih naših uspjeha ne bi bilo da nismo imali osigurane sve uvjete koji su nam trebali u jednoj izuzetno teškoj pandemijskoj situaciji. Poseban zahvala ministrici Brnjac, ali i ministru Banožiću jer nas ministarstvo obrane jako pomaže”.


Dvostruki olimpijski pobjednik, zlatni u dvojcu na pariće iz Rio de Janeira 2016. te zlatni u dvojcu iz Tokija ove godine, oba puta s bratom Valentom, Martin Sinković izaban je da se u ime sportaša obrati premijeru.


“Zahvalni smo vam na povećanom ulaganju u sport, stvarno se vidi napredak u tom pogledu. Naglasio bih par projekata s ministarstvom obrane koji nam jako puno znače jer nam pružaju sigurnost. Pogotovo odluka da se po završetku karijere možemo zaposliti u vojsci. Također, mnogo nam znače i trajne naknade za izvrsnost. Prije četiri godine udvostručile su nam se nagrade za osvojene medalje, ali bilo bi dobro da se one još povećaju jer u regiji svi imaju puno veće nagrade od nas. Ne mogu reći da mi loše živimo, u odnosu na hrvatski prosjek mi jako dobro živimo, no ponekad se osjećamo potplaćenim s obzirom na rezultate koje radimo jer smo definitivno najveći promotori Hrvatske u svijetu. Također, smatram kako se još toga može učiniti po pitanju vrhunskih trenera kako bi oni imali veću sigurnost”, poručio je Sinković na što je premjer odvratio:


“Razumjeli smo poruku. Znači, uoči Pariza moramo podići nagrade iako se meni čini da se vi natječete iz drugih poriva”.