KOMENTAR LIBERA REPREZENTACIJE

Danas počinje Europsko prvenstvo za odbojkašice, Rene Sain: “Za ovo smo se spremale cijelo ljeto”

Luka Medak

Rene Sain/Foto: PIXSELL

Rene Sain/Foto: PIXSELL

Osim Italije, sve reprezentacije u našoj skupini su tu negdje i svaka ima nekoliko jako dobrih igračica koje igraju u inozemstvu, bez obzira na to što možda nisu neka velika imena. Teško je procijeniti tko nam je najveći konkurent - kaže Sain



RIJEKA Danas službeno počinje Europsko prvenstvo za odbojkašice, što se održava u Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj i Srbiji, a koje će trajati do 26. kolovoza. Odbojkašice Hrvatske smještene su u skupini C, koja se igra u Dvorani Krešimira Ćosića na zadarskom Višnjiku.


– Nitko u ekipi ne može vjerovati da već sutra igramo prvu utakmicu, sve je jako brzo prošlo. Pripremale smo se za Europsko prvenstvo cijelo ljeto i jako smo uzbuđene što konačno počinje – entuzijastična je Rene Sain, libero hrvatske reprezentacije.


Hrvatske odbojkašice imaju razloga za optimizam jer ovo Europsko prvenstvo dolazi nakon sjajne igre u Zlatnoj ligi, gdje su osvojile srebrno odličje.




– U Zlatnoj ligi smo krenule malo lošije jer nismo stigle igrati neke prijateljske utakmice, kasno smo se bile sastale. Ali, rasle smo iz utakmice u utakmicu i mislim da se tu vidjelo koliko možemo napredovati i na kojoj razini možemo igrati. Sada smo još zajedno trenirale cijelo ljeto, odigrali nekoliko pripremnih utakmica i vjerujem da smo još više napredovale. Nadam se da zato ovoga puta nećemo ući slabije u prvenstvo – dodala je Rene Sain.


Otvaranje


Prvenstvo će danas od 19.30 sati otvoriti Bugarska i Grčka, koje igraju u Plovdivu, u isto vrijeme u Cluju će snage odmjeriti Rumunjska i Turska, a Hrvatska će svoju prvu utakmicu igrati sutra u 17 sati protiv Švicarske.


– Mislim da u prvim utakmicama ne bi trebalo biti iznenađenja, Bugarska bi trebala slaviti protiv Grčke i Turska protiv Rumunjske, ali na ovakvim natjecanjima se može svašta dogoditi. Što se nas tiče, ranije sam već spominjala da smo u susretu sa Švicarkama favoriti na papiru, odnosno da je Švicarska objektivno najlošija ekipa u našoj skupini. Naravno, to nije razlog da ih podcijenimo, poznajem neke igračice iz njihove ekipe, igrala sam puno puta protiv njih i znam da mogu odigrati jako dobro. Istina, već smo ih ranije pobijedile 3:0, ali tada nisu bile u najjačem sastavu. Dakle, favoritkinje smo, ali to ćemo morati i pokazati – oprezna je u predviđanjima 24-godišnja Porečanka.


Osim Švicarske, Hrvatska će u skupini igrati s Bjelorusijom, Slovačkom, Mađarskom i Italijom, koja je jedan od favorita natjecanja.


– Osim Italije, sve reprezentacije u našoj skupini su tu negdje i svaka ima nekoliko stvarno jako dobrih igračica koje igraju u inozemstvu, bez obzira na to što možda nisu neka velika imena. Teško je procijeniti tko nam je najveći konkurent, ali kada bih morala nekoga istaknuti, onda bi to bila Bjelorusija – rekla je Sain.


Hrvatske će odbojkašice protiv Italije igrati posljednju utakmicu u skupini, a Rene Sain smatra da to njoj i njezinim suigračicama ide u korist.


Nada u iznenađenje


– Mislim da možemo iznenaditi Talijanke, bez obzira na to što su favoritkinje. Bile smo s njima u skupini prije četiri godine na Europskom prvenstvu u Azerbajdžanu i izgubile smo 2:3, što nam je pokazalo da možemo igrati s njima. Naravno, uvijek se može dogoditi i da imaju loš dan, da nas podcijene, a i s obzirom na to da je to zadnja utakmica u skupini, moguće je da se opuste ako već ranije osiguraju prvo mjesto. Mi vjerujemo u sebe, znamo da možemo igrati dobro, tako da se nikad ne zna. Uostalom, naš trener i stručni stožer su Talijani, jako dobro poznaju te djevojke, puno njih igra u Coneglianu, a naš izbornik je ondje glavni trener, tako da zna i najsitnije detalje o njima. Njih će sigurno biti najlakše skautirati – objašnjava Rene.


Što se ostalih skupina tiče, hrvatska odbojkašica smatra da je konkurencija najveća u Beogradu i Plovdivu.


– Od svih skupina na prvenstvu mislim da smo mi jako dobro prošle, zbilja nam odgovaraju protivnice koje smo dobili. Protiv svih smo već više puta igrali i neke od njih više puta pobijedili, tako da nam to ide u korist. Rekla bih da je najteža možda skupina A, tamo su Srbija i Rusija, Belgija je isto jako dobra, a ne znamo ni u kakvom će sastavu biti Azerbajdžan. U skupini B su Bugarska, Poljska, Njemačka, a i Češka zna biti opasna, tako da bih rekla da su te prve dvije skupine najjače.


Nažalost, iako igraju na domaćem terenu, hrvatske odbojkašice neće imati podršku navijača na tribinama.


– Ove godine smo stvarno bile prisutne u javnosti, stavili su nas na plakate i autobuse, dosta se reklamiralo ovo prvenstvo i sigurno da se probudio interes kod ljudi. Zato mi je baš žao što neće biti publike, još igramo u Zadru koji je sportski grad i ima jako dobre navijače i vjerujem da bi bila velika posjećenost. No, što je, tu je, bodrit će nas izvana, ha ha – zaključila je Rene.


Studij u Sloveniji

Osim što se profesionalno bavi odbojkom, Rene Sain studira i marketing, društvene medije i odnose s javnošću u Sloveniji, zajedno s još mnogo sportaša s obzirom na to da je fakultet u potpunosti online pa im omogućuje da svi neometano mogu igrati u inozemstvu.
Prošlu godinu Sain je provela igrajući za francuski Cannes, no sezona je zbog situacije s pandemijom koronavirusa bila ispod očekivanja.


Sezona je bila dosta teška, pogotovo na početku. Imali smo jedan slučaj pozitivan na koronavirus tijekom priprema i morale smo biti u karanteni, nismo se uspjele dobro pripremiti i trenirati, a to nam je bilo prijeko potrebno nakon čak pet mjeseci pauze. Na kraju smo završile pete u prvenstvu. Odlučila sam sada potražiti angažman negdje drugdje, trenutačno sam bez kluba, ali nadam se da ću ga naći nakon Europskoga prvenstva – objašnjava Rene.

 


Daniele Santarelli, izbornik hrvatske reprezentacije, imao je 15 igračica na popisu i jedna je morala otpasti prije početka prvenstva. Izbor je pao na 22-godišnju, 180 centimetara visoku primačicu-pucačicu Katarinu Pavičić, tako da će za Hrvatsku će na Europskom prvenstvu igrati ovih 14 reprezentativki:


Rene Sain, Ema Strunjak, Božana Butigan, Nikolina Božičević, Laura Miloš, Lucija Mlinar, Matea Ikić, Beta Dumančić, Samanta Fabris, Martina Šamadan, Klara Perić, Lea Deak, Dinka Kulić i Karla Klarić.