EP ODBOJKAŠICA

Hrvatske odbojkašice upisale prvi poraz na turniru, Talijanke opravdale ulogu favoritkinja

Luka Medak

Samanta Fabris/Foto: PIXSELL

Samanta Fabris/Foto: PIXSELL

Hrvatske odbojkašice ovim su porazom završile na drugom mjestu skupine C, s kojeg će u osmini finala u Beogradu 29. kolovoza igrati protiv trećeplasirane ekipe skupine A.



RIJEKA U dvoboju za prvo mjesto u skupini C hrvatske su odbojkašice upisale prvi poraz na turniru. Od njih su bolje bile svjetske viceprvakinje Talijanke, koje su tako opravdale ulogu favorita.


Hrvatska – Italija 0:3

Utakmica 5. kola Europskog prvenstva odbojkašica skupine C: Hrvatska – Italija 0:3 (15:25, 23:25, 14:25). Dvorana Krešimira Ćosića. Bez gledatelja. Suci: Paškevič, Fernandez Fuentes.


HRVATSKA: Sain (L), Strunjak, Butigan 5, Božičević (L), Perić 2, Mlinar 3, Ikić 5, Dumančić 5, Fabris 13, Šamadan 1, Miloš, Deak, Klarić, Kulić.




ITALIJA: Gennari 1, Bonifacio, Malinov, De Gennaro (L), Orro 1, Chirichella 4, Danesi 1, Fahr 5, Pietrini 14, Nwakalor, Sylla 7, Egonu 24, Parrocchiale (L), D’Odorico.

Hrvatska je ušla u meč vrlo hrabro i uspjela držati ritam poen-za-poenom. No, pri rezultatu 7:7 na servis kod Italije došla je Pietrini, čije serve od preko 100 kilometara na sat stvaraju velike probleme kod prijema Hrvatske i Talijanke odlaze na pet poena prednosti. Izbornik Santarelli je zvao minutu odmora, ali bila je bez efekta – Italija je ubacila u brzinu više te vrlo brzo otišla na dvoznamenkastu prednost (9:19), ostavivši Hrvatsku bez šanse u prvom setu.


U drugom setu hrvatske su odbojkašice krenule nešto slabije. Italija je odmah povela s 2:0, a hrvatske igračice na mreži nisu uspijevale blokirati snažne smečeve Sylle i Egonu. Držale su Talijanke ta dva poena razlike sve do 9:11, a onda je na servis kod Hrvatske došla kapetanica Samanta Fabris i dovela Hrvatsku do izjednačenja. Izmjenjivale su djevojke poene i niti jedna ekipa se nije mogla odvojiti sve do 22:22, kada je servis Šamadan završio u mreži, a Talijanke dobile priliku koju nisu propustile te su s 23:25 zaključile i drugu dionicu.


U trećem setu hrvatske odbojkašice naglo su pale. Talijanke su vrlo brzo došle do četiri poena razlike (3:7), a nije pomogla niti jezikova juha trenera Santarellija na minuti odmora. Jednostavno nije bilo rješenja za Egonu, koja je poentirala kako god je htjela i na čijim su krilima Talijanke otišle na nedostižnih 10 poena prednosti te odredile ishod seta, a i utakmice.


Hrvatske odbojkašice ovim su porazom završile na drugom mjestu skupine C, s kojeg će u osmini finala u Beogradu 29. kolovoza igrati protiv trećeplasirane ekipe skupine A. Osim Srbije koja je ondje prva, poredak ostalih ekipa koje nastavljaju natjecanje nije konačan i Hrvatska može igrati protiv Belgije, Rusije ili Francuske, ovisno o ishodima današnjih utakmica. Francuska i Belgija igraju međusobno, dok će Rusija odmjeriti snage s Bosnom i Hercegovinom.