Liga nacija

Donedavna odbojkašica Rijeke debitirat će u Ligi nacija: “Osigurati ostanak naš je prvotni cilj”

Katarina Blažević

Ana Viktorija Trcol/Foto V. KARUZA

Ana Viktorija Trcol/Foto V. KARUZA

Prvo igramo dvije na papiru lakše utakmice, protiv Bugarske i Njemačke, ali nikoga ne smijemo podcijeniti - kaže Viktoria Ana Trcol



RIJEKA Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija sutra će otvoriti povijesni nastup u Ligi nacija u Japanu. Prvi protivnik Hrvatskoj bit će Bugarska, a utakmica je zakazana za 8 sati po srednjoeuropskom vremenu. Izabranice Ferhata Akbaša imat će radno ljeto, u kojem ih u nešto više od mjesec dana očekuje 12 nastupa u Ligi nacija na tri lokacije – u Japanu, Brazilu i na Tajlandu.


Uz sada već standardnu reprezentativku, Riječanku Nataliju Tomić, koja je bila dio ekipe koja je proteklog ljeta izborila nastup u Ligi nacija, hrvatske boje u Japanu branit će i Novaljka Viktoria Ana Trcol. Srednjoj blokerici, koja je protekle dvije sezone provela u Rijeci CO, a potom nedavno potpisala za viceprvaka Dinamo, ovo je premijerno natjecanje za seniorsku vrstu, za koju je odigrala prijateljske susrete protiv Kanade i aktualnih europskih prvakinja iz Italije.


– Uvijek se nadaš tom pozivu i uvijek postoji želja i san. Još nisam ni svjesna da mi se to ostvarilo. Prvi nastupi? Bile su mi to prve utakmice na seniorskoj reprezentativnoj razini i mogu reći da sam zadovoljna svojom igrom, iako uvijek može bolje. Nisam se obazirala tko je s druge strane i je li u pitanju aktualni prvak Europe. Ipak, igranjem protiv ozbiljnijih ekipa vidim neke stvari na kojima još moram raditi. Nastavit ću raditi na sebi pa se nadam da ću biti još bolja u budućnosti – kaže 18-godišnja Viktoria Ana Trcol.




Turski stručnjak i izbornik Hrvatske dosta je pomladio ekipu, a na početku Lige nacija morat će igrati bez iskusnog standardnog trojca, Samante Fabris, Lucije Mlinar i Božane Butigan.


– Dobro se osjećam u reprezentaciji, iskusnije cure su nas prihvatile i funkcioniramo odlično, s time da, naravno, starije igračice moraju imati autoritet na terenu. Ciljevi? S obzirom na to da smo prvi put u Ligi nacija, prvotni cilj je ostanak u tom prestižnom natjecanju. Na početku imamo dvije na papiru lakše utakmice, protiv Bugarske i Njemačke, ali nikoga ne smijemo podcijeniti. Kasnije dolaze već dosta kvalitetnije ekipe, Japan, Brazil, SAD, Srbija… Nadamo se skupiti što više pobjeda.


Viktoria Ana Trcol će nakon dvije dobre sezone u redovima riječkog superligaša karijeru nastaviti u Dinamu. Njezina nova ekipa aktualni je viceprvak Hrvatske, zbog čega su i Viktorijine želje boriti se za titulu u narednoj sezoni.


– Nadam se prvoj postavi u Dinamu i cilj je, naravno, osvojiti titulu prvaka države. Voljela bih napraviti što bolji rezultat sljedeće sezone – zaključila je Viktoria Ana Trcol.