EP ODBOJKAŠICA

Danas kreće osmina finala Europskog prvenstva, hrvatske odbojkašice sutra igraju protiv Francuske

Luka Medak

Samanta Fabris/Foto: PIXSELL

Samanta Fabris/Foto: PIXSELL

Dobro smo odradile prvi dio i sretne smo jer vidimo da imamo mjesta za napredak – kaže Samanta Fabris



RIJEKA Danas počinju susreti osmine finala Europskoga prvenstva odbojkašica. Najboljih šesnaest reprezentacija natjecanje nastavlja u Plovdivu i Beogradu, a među njima je i reprezentacija Hrvatske, koja je završila kao drugoplasirana u skupini C te će sutra od 17 sati u osmini finala igrati protiv trećeplasirane ekipe skupine A, reprezentacije Francuske.


– Svi smo mislili da nas očekuje Rusija, no u posljednji smo trenutak saznale da ćemo igrati protiv Francuske. Francuska će nam biti puno lakši protivnik nego Rusija. To je ekipa protiv koje smo već pokazale da možemo igrati te da se s njom možemo boriti. Dat ćemo sve od sebe kao u prethodnim utakmicama te se nadamo pozitivnom rezultatu – izjavila je Rene Sain, libero reprezentacije, a s njom se slaže i njezina suigračica Božana Butigan.


– Protiv ekipe Francuske pokazat ćemo sve što znamo, mislim da imamo dobre šanse za prolaz dalje. Čekamo još detaljnu analizu protivnika te smatram da ćemo se dobro pripremiti i ako damo sve od sebe, nadam se da ćemo ostvariti pozitivan rezultat – optimistična je Butigan.




Kapetanica Samanta Fabris zadovoljna je dosadašnjim nastupom reprezentacije i vjeruje da ova ekipa još uvijek nije došla do svojeg vrhunca.


– Od početka ljeta pa kroz cijelu Zlatnu europsku ligu, koja nam je bila jako dobra priprema za Europsko prvenstvo, cilj nam je bio drugo mjesto u skupini. To smo sada i ostvarili, zadovoljni smo i spremamo se za dalje. Ponosna sam na svoju ekipu, sretna sam da sam upravo s njima mogla dijeliti sve ovo. Moram pohvaliti sve igračice. Ima igračica kojima je ovo prvo veliko europsko natjecanje te koje su prvi put na ovako ozbiljnom reprezentativnom natjecanju. Dobro smo odradile prvi dio te smo sretne jer vidimo da imamo mjesta za napredak. Znam da možemo još bolje – komentirala je dosadašnji uspjeh Samanta Fabris.


Susreti osmine finala igrat će se danas, sutra i u ponedjeljak, a Hrvatska i Francuska snage će odmjeriti sutra u 17 sati. Francuskinje su do trećeg mjesta u skupini došle pobjedama nad Bosnom i Hercegovinom, Azerbajdžanom i Belgijom, a jedina dva poraza Francuska je pretrpjela od Rusije i Srbije.


U slučaju da Hrvatska sutra pobijedi, u četvrtfinalu će vjerojatno igrati upravo protiv Srbije, aktualnih svjetskih i europskih prvakinja, koje u osmini finala igraju protiv Mađarske. No svi u hrvatskoj reprezentaciji kao cilj na ovom prvenstvu ističu plasman u četvrtfinale, koje bi hrvatskim odbojkašicama trebalo donijeti dovoljan broj bodova da poprave renking na svjetskoj ljestvici i tako osiguraju plasman na Svjetsko prvenstvo, koje će se iduće godine igrati u Nizozemskoj i Poljskoj.


Raspored osmine finala

Danas: Nizozemska – Njemačka (16.30), Bugarska – Švedska (19.30).
Nedjelja, 29. kolovoza: Turska – Češka (16.30), Hrvatska – Francuska (17), Poljska – Ukrajina (19.30), Srbija – Mađarska (20).
Ponedjeljak, 30. kolovoza: Italija – Belgija (17), Rusija – Bjelorusija (20).