Eurovolley

Hrvatske odbojkašice igraju osminu finala EP-a: “Francuskinje su suparnik po mjeri”

Laura Miloš/Foto PIXSELL

Laura Miloš/Foto PIXSELL

Rasplelo se na najbolji mogući način za nas. Izbjegle smo Rusiju, bolje je da igramo s Francuskinjama, koje nam sigurno više odgovaraju - kaže Porečanka Laura Miloš



PULA  U današnjem dvoboju osmine finala Europskog odbojkaškog prvenstva, koji će se igrati u Beogradu s početkom u 17 sati, Hrvatska će odmjeriti snagu s Francuskom. Sve je ukazivalo na to da će prve protivnice u nokaut fazi hrvatskih odbojkašica, koje su osvojile drugo mjesto u skupini C, biti Ruskinje, ali rasplet u skupini A otišao je u neočekivanom smjeru. Sve je »skrojila« Francuska, koja je u posljednjem susretu svladala papirnatog favorita Belgiju i preskočila je na ljestvici, a Rusiju »pogurala« na drugu poziciju.


 


 


Povratak u reprezentaciju nakon osam godina



 
Laura je s Hrvatskom osvojila brončanu medalju na Mediteranskim igrama 2013. godine u turskom Mersinu, nakon čega je u reprezentaciji nije bilo osam godina.


– Dobila sam poziv po završetku klupske sezone koji me donekle i iznenadio jer godinama nisam bila u krugu reprezentacije. Možda sam ga, onako iznutra, malo i očekivala, ali ne mogu baš reći da sam mu se nadala. Od prvog dana priprema sam se borila i uspjela sam ući među 14 igračica za Zlatnu ligu, a sada i Europsko prvenstvo, a potom sam izborila svoje mjesto u početnoj postavi – naglasila je Miloš, koja se pridružila Samanti Fabris, Matei Ikić i Rene Sain kao četvrta Istrijanka u reprezentaciji.

– Rasplelo se na najbolji mogući način za nas. Nitko nije očekivao da bi Francuska mogla pobijediti Belgiju, ali ta je utakmica pokazala da se nikog ne smije unaprijed otpisati.


Francuskinjama se dogodio jedan jako dobar dan, dok se Belgijanke nisu najbolje snašle u puno segmenata. Definitivno to nije bila njihova najbolja igra i završilo je kako je završilo. Mi smo tako izbjegle Rusiju, jako dobru ekipu usprkos činjenici da im na prvenstvu nedostaje nekoliko glavnih igračica. Ruskinje imaju uspona i padova te vjerujem da bismo im se mogle dobro suprotstaviti, ali bolje je da igramo s Francuskinjama, koje nam sigurno više odgovaraju – rekla je Porečanka Laura Miloš, hrvatska reprezentativka koja već dvije godine igra u Francuskoj.


Blagi favoriti


– Poznajem svaku njihovu igračicu, premda je iz mog kluba tek jedna u reprezentaciji, a i ona još nijednom nije ulazila u igru. Francuska je sigurno lakši protivnik od Rusije i na papiru smo mi blagi favoriti, ali morat ćemo to potvrditi na parketu, jer će s druge strane mreže biti jako kvalitetne odbojkašice koje igraju u odličnim klubovima. Ako odigramo našu igru, onako kako mi znamo, vjerujem da ne bi trebalo biti problema da stignemo do pobjede.


Francuska je prvenstvo otvorila s dva poraza, od Rusije i Srbije, nakon čega je nanizala tri pobjede. S druge strane, Hrvatska je u prva četiri susreta protivnicama prepustila samo jedan set, da bi u ogledu za prvo mjesto u skupini uvjerljivo izgubila od Italije. Odlično su hrvatske odbojkašice odigrale protiv Talijanki drugi set i u njemu osvojile 23 poena, ali zato su ih u prvom i u trećem prikupile 15, odnosno 14.


– Italija je bolja, iskusnija i kvalitetnija ekipa od naše, ali da su nas trebale pobijediti s tako velikom razlikom kakva je bila u prvom i trećem setu, definitivno nisu. Realno, one nisu toliko jače od nas da naprave deset poena prednosti, no jednostavno su iskoristile činjenicu da smo u određenim trenucima djelovale prestrašeno – istaknula je Miloš, koja je u prve četiri utakmice na prvenstvu ukupno imala tri loša prijema, dok ih je protiv Italije prikupila četiri.


Prilika


Usporedimo li udarnu reprezentativnu postavu s onom otprije dvije godine, kad je Hrvatsku u osmini finala europske smotre zaustavila Turska, malo je tu promjena. Fabris, Ikić, Dumančić i Sain su i dalje starterice, Butigan i Šamadan zamijenile su uloge, a nova lica su tek Perić, koja je preuzela ulogu tehničarke nakon što se Brčić povukla iz reprezentacije, te Miloš. S obzirom na to da joj je ovo debi na velikim natjecanjima, 26-godišnja Porečanka je definitivno opravdala povjerenje koje joj je pružio izbornik Daniele Santarelli.


– Ukupno gledano, jako sam zadovoljna kako je dosad sve to skupa izgledalo. Dobila sam priliku da zaigram i na meni je bilo da dam sve od sebe kako bi pomogla ekipi, mislim da sam u tome uspjela i sama činjenica da sam doprinijela da pobijedimo neku utakmicu, bio je za mene poseban osjećaj – zaključila je Miloš.


 


 


Fabris najučinkovitija, Miloš je slijedi

Tek je sedam hrvatskih odbojkašica osvajalo poene u prvom krugu europske smotre. Kolonu predvodi Samanta Fabris koja ih je upisala 71, slijedi je Laura Miloš s 55, dok ih je Božana Butigan na trećoj poziciji prikupila 47. Matea Ikić je stigla do brojke 38, Beta Dumančić je trenutno na 35, Lucija Mlinar na svom ih kontu ima 14, a listu zaključuje tehničarka Klara Perić s 12 osvojenih poena.