Pavle Kruljac

Član AK Rika nakon trećeg mjesta na 100 milja Istre sudjeluje na Festivalu Homo si teć: “Riječki polumaraton za oporavak”

Katarina Blažević

Pavle Kruljac/Foto PIXSELL

Pavle Kruljac/Foto PIXSELL

U ovom trenutku neću ganjati neki rezultat, jer sam odradio tešku utrku u Istri, te sam još u fazi oporavka. Ali otrčat ću sa svojim trkačima iz kluba kako bih i njima pomogao da ostvare što bolji rezultat - kaže Kruljac



RIJEKA U nedjelju će Rijekom poteći rijeka trkača jer će se s čak sedam utrka zaključiti 24. Festival sporta i rekreacije Homo si teć – Rijeka Run. Nakon utrke »539 skok« te »Molo longo trka« za dva dana na rasporedu su Polumaraton, Štafeta, Desetka, Petica, Mići trk, Memorijal Milke Milinković te humanitarna utrka građana po kojoj je Festival i dobio ime – Homo si teć.


Na riječkom polumaratonu, inače devetnaestom otkako je Festivala, nastupit će i član Atletskog kluba Rika Pavle Kruljac, inače Delničanin s riječkom adresom. Pavle je imao i sjajnu uvertiru u nastup na domaćem riječkom terenu, prije tjedan dana osvojio je treće mjesto na utrci 100 milja Istre by UTMB, na stazi dužine 168 kilometara i s više od 6,5 kilometara uspona. Stoga bi za njega riječki 21 kilometar trebao biti mačji kašalj…


– Utrka u Istri je, generalno, sama po sebi prošla u redu i bez ikakvih većih problema. Bio je to i domaći teren, imam prilike trenirati puno po stazi, ali nisam očekivao postolje i nije mi primarno to bio cilj. Jedini cilj mi je bilo vrijeme, da vremenski odradim kvalitetno utrku. Samim time znao sam da ako sve odradim prema planu, da će i plasman biti visok – govori Pavle Kruljac, koji je zahvaljujući trećem mjestu u Istri ostvario direktan plasman na najveće svjetsko natjecanje u trčanju na duge dionice »Ultra Trail du Mont-Blanc«, koje se krajem kolovoza održava u francuskom Chamonixu.


Prvi maraton




– To je završnica cijelog serijala, ali ja u pravilu sada još nisam u treningu za tu utrku. Još imam neke utrke za odraditi, a onda ću od sredine svibnja krenuti u ciklus treninga. Neke stvari ću morati promijeniti, izbaciti poneke utrke u srpnju i kolovozu da budem maksimalno spreman za tu utrku. U Francusku ne želim otići samo da odem, već da ostvarim također kvalitetno vrijeme, a samim time to bi onda bio visoki plasman. Ultre se zapravo ne treniraju, one se jednostavno žive. To je moj stil života, da puno treniram i na kraju krajeva brinem se o svojem zdravlju i onda ne trebam nešto posebno raditi. Promijenim, naravno, neke stvari u treningu ako utrka ima puno uspona i spusta. Ali, generalno, sam trening se ne mijenja previše.


Pavle će na ovogodišnjoj utrci obilježiti i točno 20 godina otkako je otrčao prvi polumaraton, i to baš ovaj riječki. Tada je imao tek 17 godina.


– Moja prva polumaratonska utrka još tamo davne 2003. godine je, čini mi se, išla iz Lovrana ili Ičića. Posljednji put sam sudjelovao 2019. godine te mi je normalno da nastupim na toj utrci s obzirom na to da živim u Rijeci. Bitno mi je pojaviti se ondje. Neću ganjati neki rezultat, jer sam odradio tešku utrku u Istri, te sam još u fazi nekakvog oporavka i odmora. Ali otrčat ću sa svojim trkačima iz kluba kako bih i njima pomogao da ostvare što bolji rezultat.


Moj početak? Te 2003. godine još sam se bavio skijanjem, i to je taman bilo razdoblje kada nam završi sezona. Nastavio sam lagano trenirati i s obzirom na to da se i skijaški trening većinom sastajao od trčanja, normalno mi je bilo da odradim te utrke. Čak mislim da je vrijeme s tog maratona i danas moje najbolje na riječkom polumaratonu, ako se ne varam, bio je to jedan sat i 16 minuta. Bio je dobar rezultat, iako sam tada bio zapravo potpuno neiskusan što se tiče utrkivanja i možemo reći da sam bio trkački početnik.


Rad s mladima


Pavle će biti jedan od desetak članova Atletskog kluba Rika koji će nastupiti na riječkom polumaratonu, a članovi kluba će ove godine podršku festivalu pružiti i putem tehničke realizacije polumaratona.


– Klub ima jako velike ambicije, skupilo se desetak ozbiljnih trkača na nacionalnoj razini i budućih, ali i sadašnjih reprezentativaca, koji će predstavljati Hrvatsku u trailu. Ono što će biti najbitnije jest da se pokrene rad s mladima, jer to je jedini način da klub dugoročno opstane. Klub će na ovogodišnjoj utrci pružiti tehničku podršku, a očekuje se da će od sljedeće godine imati i značajniju ulogu u organizaciji, što će biti fenomenalno. Znam da u klubu postoje sjajni pojedinci koji organizacijski mogu utrku dignuti na jednu visoku razinu – zaključuje Pavle Kruljac.