DRUGA HBL SJEVER

Boćari Svetog Jakova uvjerljivi drugoligaški prvaci, Karlo Šaban: “Bio sam siguran da ćemo biti prvi”

Valentina Prokić

PEHAR I PJENUŠAC ZA PRVAKE - Boćari Svetog Jakova/Foto: V. KARUZA

PEHAR I PJENUŠAC ZA PRVAKE - Boćari Svetog Jakova/Foto: V. KARUZA

Ovo je najbolji rezultat seniorskog boćanja u povijesti kluba - kaže presretni trener Vjekoslav Matetić



JADRANOVO Boćari Svetog Jakova iz Jadranova novi su prvaci Druge HBL sjever. Sveti Jakov je suvereno osvojio drugoligaški naslov sa samo jednim porazom od Podhuma i remijem u Lovranu. Sezonu su zaključili uvjerljivom pobjedom nad Antom Starčevićem, koji je zbog dvosatnog kašnjenja na početak uzrokovanog gužvom na autocesti Zagreb – Rijeka malo odgodio početak proslave naslova u Jadranovu. Pehar je Svetom Jakovu uručio Slobodan Marelja – Bošnjak, član Izvršnog odbora HBS-a.


Fešta nije bila velika ni duga jer boćare iz Jadranova već u utorak očekuju kvalifikacije za Super ligu u kojima su im protivnik Marinići. Jakovarima je ovo drugi ulazak u drugoligaško društvo, ali nakon što su prvi puta igrali dvije sezone i ispali ponovno u trećeligaško boćanje, novi ulazak donio je odmah i naslov prvaka.


– Ovo je najbolji rezultat seniorskog boćanja u povijesti kluba. Primarni cilj na početku sezone bio nam je plasirati se među prve četiri ekipe, a nakon pola sezone, kada smo vidjeli da možemo, rekli smo si ajmo biti prvi – kazao je presretni trener Vjekoslav Matetić.




Jedan od ponajboljih igrača Karlo Šaban nimalo nije sumnjao u naslov.


– Bio sam siguran da ćemo biti prvi. I optimist sam što se tiče kvalifikacija za Super ligu. Utakmica će biti teška, ali ne i nepobjediva – dodao je Šaban.


Brnić


Boćarski klub Sveti Jakov nastao je 1995. godine spletom ne baš svakidašnjih okolnosti Naime, raspad bivše države i rat uzrokovali su prestanak funkcioniranja nogometnog kluba, koji je živio na prostorima današnjeg boćališta u Jadranovu. Nekolicini zanesenjaka pala je na pamet ideja o osnutku boćarskog kluba koja je vrlo brzo sprovedena u djelo. U to vrijeme Boćarski savez PGŽ-a vodio je Sanjin Linić, a tajnik mu je bio Dušan Štefan te se ubrzo na crikveničko-vinodolskom području osnovalo još deset klubova i nastala je kompletna Primorska liga.


– Intenzivan rad s mladima počeo je 2008. godine. Prvi od djece u klubu bio je Leo Brnić, koji je zatim preselio kod Čede Vukelića jer mu mi nismo tada mogli pružiti sve potrebno za njegov razvoj. Zatim je s tatom koji je tu igrao, jedan dan na jog došao Bruno Kraljić i ja sam mu rekao ‘ajmo Bruno probati…’ i tada se intenzivnije počelo raditi s mladima. Došli su Zvonimir Maras, Lucijan Srdoč, Karlo Šaban… Vrhunac rada s mladima bilo je osvajanje titule državnih juniorskih prvaka kada smo skinuli s trona dugogodišnje prvake juniore Vargona – rekao je trener boćara Svetog Jakova Vjekoslav Matetić, koji ima još dvije ekipe u nižim ligama gdje također mladi igrači stječu potrebno iskustvo.


Dvorana


Interes drugih klubova i to prvoligaških za mlade igrače i reprezentativce Svetog Jakova nije tajna, no oni nisu skloni odlasku. Karlo Šaban je već nekoliko puta ustvrdio da mu je dobro doma i da nema namjere mijenjati klub, a slično misle i Žarko Jerčinović i Filip Klarić.


– Već više od četiri godine me zovu iz Zrinjevca, Istre Poreč, Vargona, ali dečki ne pokazuju interes za odlaskom. Šteta je samo što nemamo dvoranu jer svu potrebnu infrastrukturu imamo, struju, vodu, veliku kvadraturu terena. Prostor gdje je boćalište je sportsko rekreacijski centar, spominje se neki univerzalni objekt u budućnosti pa se nadamo da bi i dvorana mogla biti dio toga. Nada uvijek živi – kaže predsjednik Svetog Jakova Ivica Šaban.


Na području Grada Crikvenice djeluju još tri kluba, Selce, Dramalj i Gornji Kraj, gdje je gradska boćarska dvorana netom završena.


– Svi bismo trebali imati ista prava, odnosno ako će se gledati po rangu natjecanja, onda smo mi prvi. Ako uđemo u Super ligu, dečkima ćemo pustiti da odluče gdje žele igrati u Gornjem Kraju ili na Podvežici. Činjenica je da gravitiramo Rijeci jer većina nas je poslom, školom ili fakultetom vezana za Rijeku te nam je to jednostavnije zbog treninga. Što se financiranja tiče, snalazimo se, Grad Crikvenica je uz nas, sami pronalazimo sponzore, ali smo zbog rada i rezultata prepoznati smo na boćarskoj karti Hrvatske. Organizirali smo četiri prvenstva Hrvatske za kadete i juniore, obaranje rekorda u štafeti u sat vremena, selekcije U-23 i U-18 su česti gosti. Bez obzira na sve ozbiljno radimo i tako ćemo nastaviti – zaključio je predsjednik Šaban.


Mladost, želja i hrabrost

Kvalifikacije za popunu Super Lige Sveti Jakov igra 22. i 26. lipnja od 15 sati protiv Marinića.


– Imamo mladost i želju, čak i dosta iskustva te se možemo nadati pobjedi ako budemo igrali hrabro. Mi nemamo što izgubiti, a možemo jako puno dobiti. Nedostajat će nam Filip Klarić, koji je kod nas na dvojnoj registraciji, a mi mu nismo matični klub nego Drivenik pa nema pravo nastupa u ovim utakmicama. U Marinićima cijenim i poštujem neke igrače, imaju prvoligaško iskustvo koje nama nedostaje, ali ne treba podcjenjivati našu mladost. Ukoliko uspijemo ući u Super ligu, vjerujem da nećemo biti samo prolaznici jer imamo tri juniorska i jednog mlađe seniorskog reprezentativca. Žarko Jerčinović, Filip Klarić, Lovro Šipek i Karlo Šaban su već dosad ostvarili neke vrlo respektabilne rezultate – mišljenja je Matetić, koji od 2008. radi s mladima, a 2009. je i službeno postao voditelj prve ekipe. Matetić je i izbornik reprezentacije Hrvatske do 23 godine.