Super liga

Boćari iz Jadranova otvaraju svoju debitantsku sezonu u elitnom natjecanju: “Cilj je ostati među najboljima”

Valentina Prokić

Lovro Šipek/Foto M. LEVAK

Lovro Šipek/Foto M. LEVAK

Definitivno smo najmlađa momčad koja se natječe. Realno, ostanak je izvediv ako dečki ne podlegnu pritisku i ako budu pokazali ono što znaju i mogu - kaže trener Vjekoslav Matetić



JADRANOVO Boćari Svetog Jakova iz Jadranova sutra otvaraju svoju debitantsku sezonu u Super ligi, elitnom hrvatskom natjecanju. Sveti Jakov prvu, povijesnu utakmicu igra u Boćarskom domu Podvežica jer nema svoju dvoranu, a crikvenička dvorana u Gornjem kraju ima tek tridesetak mjesta u gledalištu, što je premalo za sve one koji će željeti naći svoje mjesto na tribini kako bi dali podršku najmlađoj momčadi u hrvatskom boćanju. No, iako su mladi po godinama, neki od igrača Svetog Jakova već su prekaljeni reprezentativci s brojnim medaljama i naslovima svjetskih prvaka.


– Cilj u prvoj sezoni je ostanak u društvu najboljih. Zadržati se odmah među najboljih osam momčadi u Hrvatskoj za nas bi bio velik uspjeh jer smo definitivno najmlađa momčad koja se natječe. Realno, to je izvedivo ako dečki ne podlegnu pritisku i ako budu pokazali ono što znaju i mogu. Dosad su se na svjetskim smotrama i velikim natjecanjima naučili nositi s pritiskom, tako da ne sumnjam da će i na domaćim terenima to znati riješiti – kaže trener Svetog Jakova Vjekoslav Matetić.


Mladost i iskustvo


Iako su Jakovari zapravo i sami gosti na Podvežici, već neko vrijeme treniraju na tamošnjim jogovima, no nikad to neće za njih biti pravi domaći teren. Uostalom, i sve gostujuće momčadi dobro poznaju jogove od pet do osam.




– Svi ćemo mi biti na neki način gosti, ali to je tako. Sokol je iskusna momčad, s brojnim iskusnim boćarima koji imaju velik broj utakmica iza sebe. No, rekao bih da moja ekipa jest mlada, ali da ima i iskustva jer čim osvojiš neku svjetsku medalju, a moji dečki ih imaju puno, stekneš iskustvo. Uostalom, igrali smo i mi neke teške utakmice i dobro smo ih odradili te pokazali zube, pa i Marinićima lani u kvalifikacijama koje smo izgubili, te smo nakon toga odigrali još jednu sjajnu prvoligašku sezonu. Ove godine smo iskoristili priliku i pobijedili Vargon te izborili Super ligu. Karlo Šaban je četverostruki svjetski prvak, a ima 22 godine, Lovro Šipek, Filip Klarić i Žarko Jerčinović su mlađi od njega, no svi imaju dug reprezentativni staž i sjajne rezultate. Nemam straha – dodaje Matetić.


Otac i sin


U momčadi su, osim mladih zvijezda, dva iskusnika, predsjednik i kapetan Ivica Šaban te Kristijan Šipek, koji su obojica u Svetom Jakovu prošli sve lige, od općinske do Prve.


– Želio sam da ostanu u prvoj ekipi, razmišljali su da odu u drugu, ali i oni su zaslužni da smo danas tu gdje jesmo. Žao mi je samo što naš dugogodišnji igrač Dario Džida neće moći igrati, iako je registriran. Zbog profesionalnih obveza preselio je u Zagreb. Naša momčad je poznata po dobroj atmosferi, znamo pobijediti, ali znamo i izgubiti te se znamo ponašati.


Svi mlađi su prošli boćarsku školu, uživaju u boćanju i na klupskoj i na reprezentativnoj razini, a što je najbolje, na vrata kuca još desetak jako perspektivnih mladih igrača. Zbog toga se Sveti Jakov nema čega bojati, budućnost je sigurna. Borit ćemo se s Pazinom, Sokolom i Metkovićem, dok će borbu za vrh voditi Istra Poreč, Biston, Pula i Zrinjevac – zaključio je Vjekoslav Matetić.


Klub se kvalitetno organizirao i sa strane logistike te sponzora, tako da mogu ispratiti zahtjeve Super lige te se svi u Jadranovu nadaju da će i rezultati pratiti uloženo. Povijesna prva utakmica bit će obilježena prigodnom proslavom odmah po završetku na boćalištu u Jadranovu, a prvi protivnik Sokol je sa zadovoljstvom prihvatio poziv za sudjelovanje. Ulaznice za utakmicu Svetog Jakova i Sokola prodavat će se na ulazu dvorane na Podvežici po cijeni od 15 kuna, a jedan sretnik će osvojiti klupsku monografiju autora Ivice Šubata.