Prvi korak prema Prvoj ligi

Boćari Sv. Jakova u susjedskom derbiju izborili povratak među drugoligaše

Denis Frančišković

Trener Vjekoslav Matetić s pravom boćarskom klapom/Foto D. FRANČIŠKOVIĆ

Trener Vjekoslav Matetić s pravom boćarskom klapom/Foto D. FRANČIŠKOVIĆ

Od ove silne i nadarene mladosti uz jedno pojačanje, a ja navijam da to bude Bruno Kraljić, očekujem da bi za koju godinu mogli izboriti Prvu ligu - tvrdi trener Vjekoslav Matetić



JADRANOVO Još jednom se Jadranovo pokazalo kao malo mjesto za velike sportske uspjehe. Naravno, one boćarske. Boćari Svetog Jakova jučer su iznova potvrdili svoju kvalitetu i u susjedskom derbiju, ključnom za promociju u kojem im je bio dovoljan i neriješen ishod, svladali Gornji Kraj 14:10 te izborili povratak u drugoligaško društvo.


Jakovari su Treću ligu Primorje – Istra prošli neokrznuti, uz samo jedan remi, baš na gostovanju kod istoimenog suparnika. Uz laganu buru, jogovi Sv. Jakova bili su sinoć u znaku slavlja…


– Što reći? Presretan sam, dečki su se stvarno prezentirali na jedan lijep način. Sve utakmice završili smo praktički do tehničkih disciplina osim ogleda iz Gornjeg Kraja gdje smo iz izgubljene utakmice uspjeli izvući bod. Isto tako utakmicu na Lošinju smo igrali jako loše, gubili 3:11 i okrenuli je maestralno u našu korist – kaže Vjekoslav Matetić, voditelj momčadi.


Slavljenici



Boje Sv. Jakova branili su: Ivica Šaban, Kristijan Šipek, Miroslav Mijolović, Loris Polić, Dario Džida, Damir Poslek, Karlo Šaban, Žarko Jerčinović, Filip Klarić, Lovro Šipek, Adrijan Šipek. Voditelj i trener momčadi: Vjekoslav Matetić.

Mladost adut


Momčadi u kojoj ima puno poveznica, domaćih i mladih igrača, onih iz susjedstva koji dišu i žive s klubom.


– Ivica Šaban je kapetan momčadi, a iznimno važan član ekipe i kluba je Kristijan Šipek. Oni su i roditelji dvaju zasad naših najboljih igrača Karla i Lovra. A u završnici utakmice nastupio je i Adrijan Šipek koji je tek na početku svog boćarskog života. Cijela ta obitelj je jako važan kotač našeg kluba. Najstariji Šipek naš je financijski meštar, misli na svaku kunu i lipu.


Mirko Mijolović i Dorian Čandrl dva su dečka kojima sam iznimo zahvalan što su prije dvije godine došli kao dobri boćari i popunili naš kadar. Svi oni su odradili velik dio posla oko kluba, a nisu jako puno igrali. Tu je Loris Polić s Hreljina i Dario Džida koji se vratio iz Trstene. Damir Poslek iz Dramlja je tu i živi sto posto s klubom.


Karlo Šaban je svjetski prvak, Lovro Šipek osvajač triju bronci s prošlog SP-a. Žarko Jerčinović i Filip Klarić su iz Drivenika, Filip je već nositelj bronce sa SP-a. Njih dvojica obećavajući su potencijal za hrvatsko boćanje. Nadam se da ćemo se svi skupa radovati njihovim igrama i rezultatima – dodaje Matetić.


Okosnica klupskih uspjeha je rad s mladima. Neki su ovu školu nazvali i malim svjetskim čudom s obzirom na sve ono što je iz jedne male sredine dala hrvatskom boćanju na međunarodnom planu.


– Drago mi je da smo se vratili jer smo svojevremeno ispali prije dvije godine na malo nesportski način. To smo sportski preživjeli. Imamo niz klinaca koji su na dobrom putu. Nedavno smo u Viru uzeli i naslov juniorskih ekipnih prvaka Hrvatske. Škola boćanja nama je jako važna i izvorno polazište svega, svih naših uspjeha.


Vjerujem da bi se naša škola na visokoj razini ovdje mogla održati godinama – priželjkuje trener Sv. Jakova i naglašava: – Uvjeren sam da ćemo i sljedećih nekoliko godina biti u vrhu hrvatskog boćanja što se tiče naše mladosti. Jerčinović je još kadet, a u ovoj utakmici je odigrao sjajno. Filip i Lovro sad su postali juniori, uz njih trojicu imamo još tri godine iznimno jaku ekipu. Tu je i Kristijan Knežević koji je kapaten juniorske momčadi i više igra za drugi sastav.


Optimizam


Jakovari ne žele biti samo prolaznici u Drugoj ligi. Ambicije su sada puno izraženije…


– Velik sam optimist, u Drugoj ligi jedno vrijeme smo bili u samom vrhu i nadam se da ćemo i sada igrati značajnu ulogu. U biti, od ove silne i nadarene mladosti uz možda jedno pojačanje, a ja navijam da to bude Bruno Kraljić koji je krenuo s našeg boćališta, očekujem da bismo za koju godinu mogli izboriti za Prvu ligu.


To je velika želja, a hoće li se ostvariti tek treba vidjeti. Nadam se ipak da ćemo ostati zajedno jer ti dečki imaju sportski život kojeg bi se svi teško odrekli. Na tu kartu ja igram, a nadam se da će rukovodstvo kluba naći načina i da ih malo nagradi – zaključuje Matetić.


Karlo Šaban, reprezentativac, jedna je od udarnih snaga momčadi na jogima.


– Kroz cijelo natjecanje pokazali smo smo bolja ekipa od ostatka lige. Ovo je samo bila očekivana potvrda naših izdanja – kaže Karlo Šaban, svjetski omladinski prvak do 18 godina iz Kine u pojedinačnoj konkurenciji. – Tajna uspjeha? Naša klapa, dobri odnosi i druženje. Naravno uz puno kvalitetnog rada.


Karlo je još optimističniji od trenera po pitanju igranja u rangu više.


– Imamo drugoligaškog iskustva i sad se nadamo da možemo čak i u Prvu ligu. Nećemo potencirati neku lažnu skromnost i priče oko borbe za ostanak. Mislim da imamo dovoljno dobru ekipu koja može ostvariti taj cilj – zaključuje Šaban.