Chefova Playlista

Voljeli ste Anthonyja Bourdaina? Poslušajte njegov životni soundtrack od 18 i pol sati

T.I.

Foto: Focus Features

Foto: Focus Features

Sudeći prema playlisti imao je Bourdain veliku širinu, među tristotinjak pjesama  ima općepoznatih favorita i općepoznatih izvođača, od njegova prijatelja Iggyja Popa, preko Marvina Gayea do Roxy Music, od Hendrixa i Curtsisa Mayfielda, preko Patti Smith do Ramonesa  i Clasha“Kad sam počeo snimati dokumentarni film Roadrunner, gotovo prvo što sam učinio bilo je sastaviti popis pjesama za svu glazbu koju je Tony spomenuo. Stalno sam dodavao pjesme koje je spominjao u knjigama, intervjuima, Instagram pričama i još mnogo toga. Završio sam s oko 18 i pol sati glazbe. Nedavno sam provjerio s nekim Tonyjevim prijateljima i dodali su ih još nekoliko. To je jedan vraški jukebox. ”


Ovim je riječima Morgan Neville, redatelj friškog dokumentarca o omiljenom chefu i – rekli bismo – svojevrsnoj kulturnoj ikoni našeg doba Anthonyju Bourdainu, opisao zašto i kako se odlučio da uz dokumentarac poštovatelje njegova lika i djela počasti i opširnom playlistom pjesama koje je Bourdain slušao i volio.


Bourdain je bio roker i takav mu je bio životni stil, i glazba je bila važni dio njegova života. Uostalom, i naslov dokumentarca posuđen je iz pjesme jednog mu od omiljenih bendova The Modern Lovers. Sudeći prema playlisti imao je Bourdain veliku širinu, među tristotinjak pjesama  ima općepoznatih favorita i općepoznatih izvođača, od njegova prijatelja Iggyja Popa, preko Marvina Gayea do Roxy Music, od Hendrixa i Curtsisa Mayfielda, preko Patti Smith do Ramonesa  i Clasha. Žanrovski očito nije bio skučen, pjesme se protežu od klasike do hard rocka, od ekspiremantalnog rocka do hip hopa. Ali, playlista je ispunjena i stvarima koje je volio, a koje bi i sa stajališta dobrih poznavatelja glazbie mogli reći da su opskurne, pa je playlista edukativna, pravi mali „glazbeni kurikulum“ što bi rekao Boris Jokić.
Bush Tetras, James Chance, The Seeds, Jim Carroll Band, Unrest, Tony Conrad, Wall Of Woodoo, Froth, Antibalas…, nisu imena koja znače mnogo i boljim poznavateljima glazbe, no slavni chef ih je ipak imao vremena „iskopati“ i uživati u njima.


Neville, iskusni filmaš ovjenčan Oscarom za sjajni dokumentarni film „20 Feet From Stardom“ koji problematizira iskustva i živote pratećih pjevačica velikim glazbenim zvijezdama, u ovom je slučaju postupio vrlo praktično, da ne kažemo velikodušno.


Ovaj životni soundtrack je teško moguće otisnuti na neki nosač zvuka  s obzirom da traje preko 18 sati, pa je Neville jednostavno napravio playlistu na Spotifyju u kojoj može besplatno uživati svatko zainteresiran.


Inače, „Roadrunner“ koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu Tribeca 11. lipnja i otišao u kino distribuciju 16. srpnja, pobrao je hvalospjeve kritike zbog uvjerljivog i dirljivog uvida u život jedne slavne osobe suočene s unutarnjim demonima koji su ga na kraju stajali glave.