Za povijest

“In The End” Linkin Parka prva metal pjesma koja je prebacila milijardu strimanja na Spotifyju

T.I.

Foto: Kristina Servant/Flickr

Foto: Kristina Servant/Flickr

Malo je mjesta za rock glazbu na Spotifyju među najslušanijima, pa onda i za metal. Linkin Park kao predstavnici komercijalnog nu-metala tu su iznimka, druga metal pjesma po broju striminga je „Enter Sandman“ Metallice s nešto više od 500 milijuna preslušavanjaNakon što je video za pjesmu Linkin Parka „In The End“ prošlog ljeta na YouTubeu postigao milijardu pregleda (2018. godine dogodilo se to i s pjesmom „Numb“), sad je hit s prvog albuma istu brojku dosegao i na Spotifyju.


Ne samo da je to jedina metal pjesma koja je prebacila milijardu streamova na najpopularnijoj platformi za slušanje glazbe, „In The End“ je jedna od rijetkih rock pjesama uopće kojoj je to pošlo za rukom. Da budemo precizniji, milijardu slušanja od rokera prebacili su jedino grupa Queen s „Bohemian Rhapsody“ i Oasis sa „Wonderwall“, s obzirom da grupe poput Maroon 5 i Imagine Dragons teško možemo ugurati u „rock“ ladicu.


Općenito, striming nije prvi izbor rockera, prije svega jer je rock publika u pravilu starija i zato jer su i dalje odani fizičkim izvorima zvuka kao što su CD i gramofonske ploče. Općenito, Spotifyjem vladaju čistokrvne pop zvijezde kao što je Ed Sheeran koji drži prvo mjesto s nevjerojatnih 2,8 milijardi puta preslušanim njegovom hitom „Shape Of You“, pa onda „hibridni“ pop/hip hop prvaci poput Weeknda ili Drakea.
U takvom društvu, ima malo mjesta među najslušanijima za rock glazbu, pa onda i za metal. Linkin Park kao predstavnici komercijalnog nu-metala tu su iznimka, druga metal pjesma po broju striminga je „Enter Sandman“ Metallice s nešto više od 500 milijuna preslušavanja.


Kerrang je ovim povodom iz svoje arhive izvukao izjave članova benda o toj pjesmi s prvog albuma koji je na razmeđi milenija napravio pravi dar-mar među klincima širom svijeta, spajajući na efektan način estetiku boy-benda i žestokih rifova nu-metala koji je tada bio na vrhuncu.


„Kad bismo uživo svirali In The End, kad bismo stigli do refrena, publika je bila tako glasna da niste mogli čuti sviranje benda. Prirodno, u nekom smo trenutku jednostavno prestali svirati kad bi počeo refren. Chester i Mike samo bi ispružili mikrofone i uključili svjetla. To je nevjerojatan izljev osobnih osjećaja; to je mnoštvo koje pjeva zajedno, ali svaka je osoba zaljubljena u pjesmu jer u njoj prepoznaje vlastitu životnu priču. ” – prisjeća se gitarist Brad Delson trenutaka koji se više neće ponoviti. Naime, Linkin Park su od ljeta 2017. kad se objesio pjevač Chester Bennington u stanju mirovanja i čini se da će tako ostati i nadalje.